用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請問有冇家長到現在還未有Offer呢?
go

想請問有冇家長到現在還未有Offer呢? [複製鏈接]

本人係一名家庭主婦現有一兒子明年將入讀小一,但發覺原來想要一個小一學位會是這麼困難的,小朋友年紀小小就要面對小一面試的壓力,家長們也要承受一次又一次的Reject信,回到學校又要回答老師的問題其內容只是點呀?有冇收到這間学校的通知信呀?那間学校的電話通知等等…
實在真係人都癫。唔知有冇家長同我一樣遭遇呢?
其實冇嘢ge只係想開個Topic比啲同病相憐嘅家長有個地方可以嗔吓,如果唔係真係會屈死都冇人知……本來可以搵個老公黎嗔吓嘅,不過男人都係果句唔使咁緊張喎一定有書讀。
有時唔知點講,爸爸始終唔同媽媽嘅想法。唔知各位媽媽是否同意呢?
   0    0    0    0

still no offer at the moment, very worried and cannot sleep and eat well, but there is nothing I can do at the moment.

我都未有OFFER. 但會IN 9 間

2間 - REJECT
1間 - 2ND IN

4間 - 未出RESULT

2間 - 未IN

我暫時都未係好擔心. 因為始終都未出晒結果.

反而老師冇乜問考小學既野. 可能我又唔會送返學, 平時都只係上BK 同埋1,2個同學仔媽咪講下考小學既情況.

唔洗咁快打定輸數, 條路仲好長.

醒目開學勳章

報到!!
我一間都冇

原帖由 Annngan 於 10-11-6 22:06 發表
本人係一名家庭主婦現有一兒子明年將入讀小一,但發覺原來想要一個小一學位會是這麼困難的,小朋友年紀小小就要面對小一面試的壓力,家長們也要承受一次又一次的Reject信,回到學校又要回答老師的問題其內容只是點呀?有冇收到 ...

Well, up to this moment, I do not find my son has pressure in going through the interviews b'cos we have never told him the consequence of not getting an offer from the DSS/private schools.  My son only knows that he is invited by the school principals/headmasters/headmistresses to play some games and answer some questions in order to show interest in studying in the schools. So far, he quite enjoys the process.

As I know, the kinder teachers have not asked my son (or even us the parents) about the interviews.  Actually I am quite surprised why the teacher(s) asked in your case.

So far we have one offer on hand, one waiting (but declined already), two 2nd int, 4 results pending and two rejected.

Take it easy and keep your fingers crossed.  The best is yet to come.  Btw, I'm a daddy.

已有2間reject咗, 仲有3間等消息! 無咩寄望所以無咩失望~!

2間reject, 1間waiting,1間收左,2間 2nd interview, 2間未in......

我收得好密, 學校無人知我in直資/私立, even自行派位選邊間都無同人講....

好奇問o下,點解收得咁密o既?會唔會令你少左唔少有用資訊o既來源?
原帖由 bobo_ling 於 10-11-7 00:33 發表
2間reject, 1間waiting,1間收左,2間 2nd interview, 2間未in......

我收得好密, 學校無人知我in直資/私立, even自行派位選邊間都無同人講....

回覆 2# bobo_ling 的文章

one rejected and one is waiting

原帖由 thomasha 於 10-11-7 00:54 發表
好奇問o下,點解收得咁密o既?會唔會令你少左唔少有用資訊o既來源?

我唔係咁多野講既人, 同班師奶say hi,say bye就算...
唔埋堆八掛當然知少好多野, 不過果od都係學校中既鎖碎事, 有咩大事唔知唔明,就去問老師law....hee hee~~

[quote]原帖由 mimame 於 10-11-6 22:13 發表
Hello mimame 你好!看完你的發表後,我也感到很sad,
大家都係為人父母、我確實能感受到你的痛苦。但也希望你能放開一些,不要再給自己壓力了,你這樣都不能改変已成事實的結果。其實你還有冇報其他的直資或私校呢?仲有冇等緊消息的或者還未1st in的學校呀?可能適合你小朋友嘅學校很快就出現。唔好咁快就灰心啦!明天會更好!

[quote]原帖由 hohowong 於 10-11-7 01:11 發表
仲有冇報其他?

[quote]原帖由 cecilo 於 10-11-7 00:12 發表
嘩! 你很厲害能夠為人父母也可以用平常心去對待,睇嚟我們要多多跟你學習了…

咁你要考慮o下改同我地呢d"師爸"搵料,是關我地從來唔會八卦,只會交換情報,仲無咁多瑣碎野講添。
原帖由 bobo_ling 於 10-11-7 01:13 發表

我唔係咁多野講既人, 同班師奶say hi,say bye就算...
唔埋堆八掛當然知少好多野, 不過果od都係學校中既鎖碎事, 有咩大事唔知唔明,就去問老師law....hee hee~~ ...

原帖由 thomasha 於 10-11-7 01:40 發表
咁你要考慮o下改同我地呢d"師爸"搵料,是關我地從來唔會八卦,只會交換情報,仲無咁多瑣碎野講添。

哈哈........交換情報,我只為仔仔報咗兩間,一間rejected,一間收咗.爸爸說rejected仲好,不用諗是否比佢去咁遠返學

請問你如何?我知你已有救恩的offer

我全部私校面試完, 全部都waiting list. 吾知同我係十二月細仔有冇開係, 可能蝕底少少. 我當初都有心理準備可能要從讀多一年.
我冇做profilo, 冇去面試班, 預習面試. 每次都係同阿仔講, 今日我地去邊間小學玩, 面試之後就問佢今日好吾好玩, 玩左d咩. 然後又話, 咁好玩, 我地下次去第二間再玩過. 我地都冇係佢面前講過面試結果. 係佢面前又當冇事. 所以佢應該冇壓力. 反而係我自己成日心掛掛, 又睇電話, 每日又開信箱幾次. 完晒面試有晒結果反而鬆口氣.

原帖由 cornelius 於 10-11-6 22:59 發表
Well, up to this moment, I do not find my son has pressure in going through the interviews b'cos we have never told him the consequence of not getting an offer from the DSS/private schools.  My son  ...
nil

嘩,你心水好清喎,我最近呢幾日都無乜提,咁你都知,犀利! 我地仲有兩間準備2nd int,一間叫緊糊。

其實你老公都係為你好,唔想你咁辛苦撲黎撲去,更唔想你等結果o個陣咁擔心,派到一間近o既學校就會接送方便d,都咪話你老公唔錫住你。

我就無你老公咁錫住老婆,幫阿仔報左八間,仲要絕大部分申請人數過千甚至二千,搞到老婆不知幾擔心,當然咁就俾左多d機會我安慰佢啦,呢個都算係我o既強項黎o既。
原帖由 Gogojuly 於 10-11-7 02:51 發表

哈哈........交換情報,我只為仔仔報咗兩間,一間rejected,一間收咗.爸爸說rejected仲好,不用諗是否比佢去咁遠返學

請問你如何?我知你已有救恩的offer ...

我都一間都未有 offer....in 6 間, 2間 reject, 2 間無望, 只係自在參與, 2 間等着消息......真係好失落 & 担心...啱啱發咗個夢..又比人reject 多次....

上年我friends d 小朋友都好似無我地今年咁難入 d 直 & 私校既..

thomasha, congratulations你仔仔有救恩offer, 因為救恩都係我1st choice.

唔知點解我老公以前唔係好理我個仔既野依家變得好在意(當然同thomasha比仲係差大共地), 以前我選邊間幼稚園, 去上什麼興趣班都係我搵資料, 到開始左搵小學, 佢都仲係懶懶閒, portfolio都絛我預備. 到左有一次, 阿仔去上小一面試班, 佢去左接仔, 見到d家長好鬼緊張咁圍住個reception攞料, 自始之後就好鬼緊張, 好多意見.....

我都好失落,報左6間:1間等2nd In;1間waiting, 1間啱啱IN 完,2間冇2nd In 消息即係冇啦..我成日都覺得自己個囡都幾叻,但原來都冇學校爭住收佢,哈哈!
我諗都要等大抽奬啦。
‹ 上一主題|下一主題