用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到杏花村啟思取錄 ^^
樓主: jelly-pudding
go

收到杏花村啟思取錄 ^^ [複製鏈接]

St Dominic 好d 定Creative? 我照去當俾個interview experience女女

原帖由 winglamlam2009 於 10-11-8 23:37 發表
You have already got offer from Creative.  Will you still go to St Dominic?  

I also have interview from St Dominic and St Anna on Nov 13.  After considered, I have given up St Dominic and St Anna.   ...

醒目開學勳章

原帖由 cutieparadise 於 10-11-9 09:13 發表
St Dominic 好d 定Creative? 我照去當俾個interview experience女女
桑媽,
我對聖道明都冇咩認識, 不過我like 天主教學校 (可能由細到大都係讀天主教學校吧), 所以我都會去佢個interview 了解一下.  反正聖道明同Creative 都係杏花村, location 都同樣好方便.  如果佢收我仔AM class 我都會考慮架.
Creative 係活動教學, 聽人講小朋友讀得好開心, 不過又聽人講程度可能會淺少少我係有ddddd 擔心.  之但係我朋友個女以前都係讀Creative 的, 佢對此KG 讚不絕口, 而事實上佢囡囡都好叻女好乖巧.

IC, 多謝分享. 係啦, 我地都係天主教學校大, 我打算小學讀高主教嘛, 所以想揀番天主教幼稚園.

原帖由 jelly-pudding 於 10-11-9 11:15 發表
桑媽,
我對聖道明都冇咩認識, 不過我like 天主教學校 (可能由細到大都係讀天主教學校吧), 所以我都會去佢個interview 了解一下.  反正聖道明同Creative 都係杏花村, location 都同樣好方便.  如果佢收我仔AM class  ...

ic, 多謝分享, 係呀, 我地都係天主教學校大, 有情意結, 我打算小學讀高主教嘛, 所以睇下幼稚園好唔好都讀天主教學校

原帖由 jelly-pudding 於 10-11-9 11:15 發表
桑媽,
我對聖道明都冇咩認識, 不過我like 天主教學校 (可能由細到大都係讀天主教學校吧), 所以我都會去佢個interview 了解一下.  反正聖道明同Creative 都係杏花村, location 都同樣好方便.  如果佢收我仔AM class  ...

啓思都收了我仔仔(第一胎)讀下午班,但我比較喜歡上什班,現正十五、十六在星期五交唔交留位費,因星期六會有五間要interview

1) 合一堂陳伯宏紀念幼稚園
2) 北角衛理堂幼稚園幼兒園
3) 躍思(柏蕙)幼稚園 (封interview信話會在當日交留位費及校服費,唔係好明點解?)
4) 明慧國際幼稚園
5) 聖安娜中英文幼稚園

各位家長有什麼建議 ? (因本人新搬到港島東居住,不太清楚東區校網)

啓思都收了我仔仔(第一胎)讀下午班,但我比較喜歡上什班,現正十五、十六在星期五交唔交留位費,因星期六會有五間要interview

3) 躍思(柏蕙)幼稚園 (封interview信話會在當日交留位費及校服費,唔係好明點解?)
4) 明慧國際幼稚園
5) 聖安娜中英文幼稚園

各位家長有什麼建議 ? (因本人新搬到港島東居住,不太清楚東區校網)

躍思(柏蕙)幼稚園 interview信收到了? 我未收到添

原帖由 keithchan 於 10-11-9 13:36 發表

3) 躍思(柏蕙)幼稚園 (封interview信話 ...

我都收到躍思interview信, 由於啟思收左我B仔打底, 我唔諗住in 躍思啦..因為相對啟思應該好D, 而且躍思又要立刻交埋校服費..不過我返而未收到北角衛理堂幼兒園interview 信..由於私住西灣河區, 我的選擇應該不離啟思, 北角衛理堂, 康怡維多利亞和明我這四間幼兒園..

原帖由 keithchan 於 10-11-9 13:36 發表

3) 躍思(柏蕙)幼稚園 (封interview信話 ...

醒目開學勳章

cutieparadise
我打左去躍思, 佢話佢地呢兩日會寄信約interview. 軒軒interview 係Dec 21st . 你同LK 都留意一下mailbox 啦.
如果躍思收軒軒讀am class, 我會即刻俾錢啦. 呢間最近屋企 (唔訐樓下Victoria) , 我朋友一對仔女讀過N1都說好好, 不過佢地K1都轉晒去St Paul. Anyway, 近屋企最好~
keithchan,
你個BB一日in 5間? 好趕喎...
每個interview 連等連in 要成個幾鐘...

LK話有個媽媽話躍思唔係幾好, 算啦都迎合唔到所有人, 我應該睇自己, 呢間真係最近!

原帖由 jelly-pudding 於 10-11-9 15:35 發表
我打左去躍思, 佢話佢地呢兩日會寄信約interview. 軒軒interview 係Dec 21st . 你同LK 都留意一下mailbox 啦.
如果躍思收軒軒讀am class, 我會即刻俾錢啦. 呢間最近屋企 (唔訐樓下Victoria) , 我朋友 ...

明我係咪好谷架,聽人講乍

原帖由 SmartCandy 於 10-11-9 15:08 發表
我都收到躍思interview信, 由於啟思收左我B仔打底, 我唔諗住in 躍思啦..因為相對啟思應該好D, 而且躍思又要立刻交埋校服費..不過我返而未收到北角衛理堂幼兒園interview 信..由於私住西灣河區, 我的選擇應該不離啟思 ...

醒目開學勳章

原帖由 cutieparadise 於 10-11-9 17:08 發表
明我係咪好谷架,聽人講乍
明我係超谷, 我有同事個仔讀依間.
我妹個女宜家讀St Stephen's Girl K1, 我妹話囡囡班上有幾個小朋友超堅, 識d野超深, 佢地都係明我N1 出來的

不過論學校環境, 明我真都算係好差!外面行人路太狹窄而且唔係好乾淨, D車係隔離經過真係感覺有D危險, 嗰次入去交表格見到內裡環境都係一般, 絛樓梯上二樓又長又狹窄, 見到D小朋友排隊上去好牙煙, 真係有事唔知點樣疏散小朋友, 同維多利亞、陪理學校真係無得比, 呢D野真係令我好顧慮..   

原帖由 jelly-pudding 於 10-11-9 17:24 發表
明我係超谷, 我有同事個仔讀依間.
我妹個女宜家讀St Stephen's Girl K1, 我妹話囡囡班上有幾個小朋友超堅, 識d野超深, 佢地都係明我N1 出來的

I am considering to choose 2 of them for interview. Tentatively, St. Anna & NORTH POINT METHODIST CHURCH DAY NURSERY will be my choice if consideration on the school location. By the way, HOP YAT CHURCH CHAN PAK WANG MEMORIAL KG will be the second choice if interview time is available.

原帖由 jelly-pudding 於 10-11-9 15:35 發表
如果躍思收軒軒讀am class, 我會即刻俾錢啦. 呢間最近屋企 (唔訐樓下Victoria) , 我朋友 ...

Any comments ?

hello, I also received offer letter from Creative a.m. class ..... though my first choices are 北角衛理堂 or 明慧 as i live in north point ....

keithchan, you mentioned that you received the interview letter from 北角衛理堂?  I called 北角衛理堂 and they said they will not send out interview letter for N1 until mid of Jan 2011.  Your kid interviewed for N1 or K1?

回復 1# gwlam 的帖子

Sorry, I mixed up 北角衛理堂幼稚園幼兒園 with 明我.

I still haven't receive any reply from 北角衛理堂幼稚園幼兒園 but for 明我.

Anyway, I had paid the 留位費 for Creative in this afternoon and is in waiting list to convert to am class, but Creative will only announce the conversion result on April 2011.

Besides, I decided to attend the interview session on St. Anna & 合一堂陳伯宏紀念幼稚園 and give up the others.

原來ST ANNA同ST DOMINIC係有聯繫(姊妹學校)...咁我無報ST ANNA, 今日INTERVIEW左ST DOMINIC, 唔多人

醒目開學勳章

cutieparadise, 我兩間都有報喎, St Dominic and St Anna. 不過St Anna 未通知幾時in.

我琴日一早已經去左Creative交留位費啦 , request 左想轉am class.

今日3pm 要去in明慧. 不過其實我最想就係蘇淅 (27/11 in) & 北角衛理堂 (未有信通知幾時in).

我之前真係唔知有關連, 咁如果係, 我寧願ST ANNA因為近比起ST DOMINIC, 我仲有筲基灣崇真12月11日INTERVIEW.  我今次STDOMINIC INTERVIEW有講話PM都OK盡可能希望AM啦,間學校有印度同竹昇教師, 行走廊時好多老師出來同桑玩, 又話下年見, 我就係唔明點解好似無咩人好靜, 係咪因為太貴學費?
‹ 上一主題|下一主題