用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 最終考左乜??
樓主: dlmcdlcl
go

SFA 最終考左乜?? [複製鏈接]

原帖由 ysnmama 於 10-11-7 16:18 發表
請問知否今年多少人報聖芳濟各及會收多少人呢?

星期六我個女in 5:00pm, 見到最後一group係 112號, 一group 有 18 人, 即係大約有 112 x 18 = 2016 人.
NatNat豬  :-D

仔仔 :-D

阿囡話面試部份有d補充 :

1) 佢話有d保留, 可能仲有一定唔多過0-2條題目係唔記得啫。

2) 多數都係4分題, 除左 :
    a) 數學題 - 3條 x @2分 = 6分
    b) 序列問題 - 2絛 x @2分 = 4分
    c) 燒烤义sign = 6分

所以計下計下, 我地應該可以估到面試大概佔幾多分。

阿囡咁留意d細節, 並非佢勁, 只係佢個班主任話, 佢地interview完, 如果可以寫番個report比佢, 會獎番個貼紙比佢地, 所以佢係貪小便宜啫!

原帖由 chewsyc 於 10-11-7 22:06 發表

星期六我個女in 5:00pm, 見到最後一group係 112號, 一group 有 18 人, 即係大約有 112 x 18 = 2016 人.

我地last few min. 去報名.....no. 係為122xx, 我估有成2千2百幾人

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-7 22:11 發表
阿囡話面試部份有d補充 :

1) 佢話有d保留, 可能仲有一定唔多過0-2條題目係唔記得啫。

2) 多數都係4分題, 除左 :
    a) 數學題 - 3條 x @2分 = 6分
    b) 序列問題 - 2絛 x @2分 = 4分
    c) 燒烤义sign = 6分

...

我地in 下午,有部份同你地一樣,不過阿囡只係話得中英數各2條問題,仲記得佢自己既每項得分....最奇怪數佢答o左2題數,佢話答岩哂....老師寫住有7分..

原帖由 Pui_Pui 於 10-11-7 23:16 發表

我地in 下午,有部份同你地一樣,不過阿囡只係話得中英數各2條問題,仲記得佢自己既每項得分....最奇怪數佢答o左2題數,佢話答岩哂....老師寫住有7分..

下午d問題, 好多同上午都唔同, 朋友話佢地中文故事係講關於營火蟲, 唔係小燕子, 佢地有spelling我地冇, 所以分數同題目分配亦應不一樣, 但我諗最後大家嘅總分是相同的。
妳囡囡話只得中英數各2條問題, 咁數學佔共7分的話, 中同英佔幾分呀?

Has your child mentioned how many marks, in total, he/she has got?

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-7 02:04 發表
早上同下午d papers係唔同架。 以我所知, 9-11點時段嘅問題就差唔多。
我個囡係11:00 時段, 1 group 19人, 有3位老師(1個Miss負責指揮helpers, 1個Miss 負責筆試部份讀問題, 1個阿Sir負責單對單面試)。

筆試部份(4  ...

jumbo_mandy,

阿仔講嘅形式同++講嘅差唔多,不過佢就話每份卷滿分係12,仲話有一個分係「禮貌分」,滿分係8。

英文listening嘅故事係Jenny, her dad & her grandma。中文listening係小雞和螢火蟲。阿仔就話找不同有3個錯處,佢全部都圈哂唔知有無解錯題。畫圖就係有一個心型印咗喺張紙上面,叫佢哋自由發揮再加D嘢上去。

之後佢話有兩個老師個別面見問問題。數學題係(a) 5+2+1=? (b) ?-3=12 (c) ?+4=10;英文題無串字,剩係考讀5個字, e.g. park, market, TV game, football game & 1 more (forgot);中文題阿仔無mug講起;有一條係圖片排序,阿仔話最初係一隻蛋,慢慢隻蛋裂開,最後變咗一隻鵝,阿仔堅持話張試卷印錯,應該係一隻雞唔係鵝(???);仲有一條係老師俾一幅圖佢睇,睇完老師收埋幅圖問咗佢3條問題。

全港最top的小學應該收硬你女女, 我對佢有信心.

我仔 1點見, 佢都話冇spelling, 可能佢連人問左佢都唔知....kekeke

原帖由 jumbo_mandy 於 7-11-2010 11:46 PM 發表

下午d問題, 好多同上午都唔同, 朋友話佢地中文故事係講關於營火蟲, 唔係小燕子, 佢地有spelling我地冇, 所以分數同題目分配亦應不一樣, 但我諗最後大家嘅總分是相同的。
妳囡囡話只得中英數各2條問題, 咁 ...

原帖由 Arosa 於 10-11-7 23:50 發表
Has your child mentioned how many marks, in total, he/she has got?

阿sir係每答1條就圈1次分, 所以阿囡係睇到佢每條嘅分數, 但總分就阿sir叫佢返埋位後先計, 因為佢係group入面最後叫嘅student.  只知"它"字4分題, 佢係0分, 另外燒烤义果條6分題, 阿囡話佢答得好"lug cut", 所以阿sir只圈左4分比佢, 扣左佢2分, 其他滿分, 所以面試部份, 應該共扣左佢6分。 凶多吉少!!

去年在六月有第二輪申請的,但不太公開。

因為都是大抽獎即日有位放出來。sfa要求已accept留位的學生在派位公布第一天去註冊的,所以抽中的人沒去sfa註冊就等於可供第二輪申請的名額。

原帖由 nicolemummy 於 10-11-6 17:59 發表
因為今日撞左培正面試, 聖方濟唔畀我地面試 (只係遲左D). 所以無得面試. 同這校無緣.

今日收到某校收囝囝, 我想我地應該唔會再叩聖方濟了. 但聖方濟係好學校, 大家畀心機啦.

...

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-8 00:01 發表
全港最top的小學應該收硬你女女, 我對佢有信心.

我仔 1點見, 佢都話冇spelling, 可能佢連人問左佢都唔知....kekeke

妳對佢有信心, 不過我冇喎! 哈哈!

妳囝囝冇spelling 唔出奇, 我個friend 係再晏d嘅時間, 學校可能怕有通水情況, 所以問題摸式變得就變都唔奇。

原帖由 Camom 於 10-11-8 00:00 發表

阿仔講嘅形式同++講嘅差唔多,不過佢就話每份卷滿分係12,仲話有一個分係「禮貌分」,滿分係8。

英文listening嘅故事係Jenny, her dad & her grandma。中文listening係小雞和螢火蟲。阿仔就話找不同有3 ...

Calix 話有禮貌分, 係又唔錯喎, ++話阿sir讚佢好乖呀! 不過佢話唔知有呢個分, 我都希望有!

原帖由 Camom 於 10-11-8 00:00 發表

英文listening嘅故事係Jenny, her dad & her grandma。中文listening係小雞和螢火蟲。阿仔就話找不同有3 ...

mandy,

忍唔住又要讚一讚++, 勁!!!!

Camom,

你個仔係咪都係in下午兩點, d題目同我個囡差唔多一樣咁劑呢~

(1)一開始係考英文LISTENING,內容如下:

(1)Jenny: Hello~Daddy, why are you feel sad?
Q1. what is daddy's face?
4個圖片選擇,分別是(心急/笑/嬲/傷心)

(2)Daddy: Because I cannot stand firmly.
Q2. 4幅圖片分別是一個人(行唔到路/發燒//??)

(3)Jenny: Dad, do you want some drink?
Q3. Who give the drink to daddy?
4個字可選,分別是(MUM/DAD/TOM/JENNY)

(4)Daddy: Yes, I want to drink some milk.
Q4.4幅圖可選.分別是(/冰水/汽水/橙汁)

(5)Jenny: Dad, I go out with mummy. And I buy one toy.
(6)Daddy: So, what is it?
(7)Jenny: Is for my little brother. It can talk & move.
(8)Daddy: Oh, I know.
Q5. What toy did Jenny buy?
4幅圖可選,分別是(ROBOT/DOLL/CAR/??)

(2)跟住到中文Listening,內容如下:
有三隻螢火蟲係樹隔離飛來飛去,佢o地見到一隻小雞喊,兩隻螢火蟲飛埋去,有一隻螢火蟲就問小雞:[你點解喊呀?你係咪蕩失路呀?],小雞話:[呢道黑麻麻,我點睇到路返屋企呀?!],於是螢火蟲照D光比小雞,等佢認到路返屋企,母雞係門口等緊小雞,母雞多謝螢火蟲送小雞返屋企。

Q1. 螢火蟲係邊道隔難飛來飛去?
Q2. 小雞點返屋企? 答案分別是(螢火蟲教小雞/螢火蟲陪小雞/照住小雞返屋企/??)
Q3. 母雞係邊道等小雞返屋企?

(3)行迷宮。找不同,一樣都係只需找一個不同,圖中係一部單車,阿囡搵到不同的地方係盞燈,一幅有燈膽,一由無燈膽。

(4)畫畫。只有一個心心係中間。

單對單問題:
(1)比一幅圖小朋友睇一陣,反轉幅圖後問
Q1. 圖中有幾多個人?

Q2. 圖中有冇小朋友?
Q3. 圖中右手邊有D?

(2)計數,三題數

(3)四幅圖,係講一隻鵝的成長,
排次序:(1)蛋(2)小鵝在蛋中出來(3)小鵝(4)長大了的鵝

(4)老師問了阿囡,應該點保護隻鵝?我囡答了:放隻鵝入盒內養。

(5)同樣有兩條順序問題,其一是(太陽,月亮,XX,太陽,月亮,星星)
另一題,阿囡忘記了。

阿囡無話要串字同認字,可能佢唔記得o左~

原帖由 gotgot 於 10-11-8 01:16 發表

mandy,

Camom,

你個仔係咪都係in下午兩點, d題目同我個囡差唔多一樣咁劑呢~

(1)Jenny: Hello~Daddy, why are you feel sad?
Q1. wh ...

Hi gotgot,

似乎妳地倆個d問題真係差唔多喎!
話時話, K3返學咁耐, 都冇撞過愛林喎, 佢係咪真係轉左校呀?

琴日在禮堂等阿囡期間,有學生用普通話同我做訪問,我順便訪問返佢O地轉頭,小小資料,等大家作參考:

小一,小二一班學生約有43-45人
小三以上約有37,38人一班

科目:
小一,小二:中,英,數,常識,普通話
小三及以上:中,英,數,常識,科學,普通話,日文/法文(今年開始每人都要選擇學日文或法文),牧童笛
逢星期三都有兩節課外活動堂,可自由選擇想學d咩
數學科包括中數和英數

一年三測三考,每到考試前個多星期都會測驗,但唔計分

小一如跟唔上的學生,放學後老師會幫學生溫習

訪問我的兩位學生,分別來自根德園和約克幼稚園

mandy,

阿囡kv本來都選o左讀下午班,但最後決定讀一間,所以放棄了kv,所以咪撞唔到你law~

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-8 01:30 發表

Hi gotgot,

似乎妳地倆個d問題真係差唔多喎!
話時話, K3返學咁耐, 都冇撞過愛林喎, 佢係咪真係轉左校呀?

你們的會見紙上有冇貼紙呀

你們的會見紙上有冇貼紙呀, 唔知咩意思, 我個仔唔識講

你女兒的報告很詳細   

mandy,

Camom,

Q1. wh ...

mandy,

Camom,

Q1. wh ...

gotgot,

係呀,我個仔都係考兩點呀!佢係第64組。

原來你就係愛林媽咪,我個仔舊年讀2H,今年係3E,我識得幾個2A班嘅同學仔都有提過你囡囡個名。我覺得你囡囡好叻,D試題講得好detailed呀!

醒目開學勳章

又係40多人一班?佢地一級有幾多班呀?

原帖由 gotgot 於 10-11-8 01:39 發表
琴日在禮堂等阿囡期間,有學生用普通話同我做訪問,我順便訪問返佢O地轉頭,小小資料,等大家作參考:

小一,小二一班學生約有43-45人
小三以上約有37,38人一班

科目:
小一,小二:中,英,數,常識,普通話
小三及以上:中,英,數,常識,科學,普通話,日文/法文 ...
‹ 上一主題|下一主題