用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 最終考左乜??
go

SFA 最終考左乜??

我個仔, 死都話冇考英文串字, 冇中文認字.....只係比左D 圖片佢, 問佢係乜野O黎, 又問乜野顏色, 我覺得冇可能咁淺. 同埋有問加減數, 佢話問左5+1+2 & 15-3
英文就只係佢一行埋老師到, 老師問"WHAT'S YOUR NAME........

但我FRIEND個仔又話有好深的英文串字 & 中文認字....

好想知係咪我仔跟本唔識, 所以話冇.....

請問大家結果係點呢?? TKS

因為今日撞左培正面試, 聖方濟唔畀我地面試 (只係遲左D). 所以無得面試. 同這校無緣.

今日收到某校收囝囝, 我想我地應該唔會再叩聖方濟了. 但聖方濟係好學校, 大家畀心機啦.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-6 17:55 發表
我個仔, 死都話冇考英文串字, 冇中文認字.....只係比左D 圖片佢, 問佢係乜野O黎, 又問乜野顏色, 我覺得冇可能咁淺. 同埋有問加減數, 佢話問左5+1+2 & 15-3
英文就只係佢一行埋老師到, 老師問"WHAT'S YOUR NAME...... ...

我今日都係走3場. (大仔細女同一日IN)

我都係IN 完培正再去SFA, 時間冇撞, 但係IN 培正, 我覺得凶多吉小, 因為仔仔話佢果班, 有小朋友等到悶, 響個位到叫"好悶呀...得未呀" 跟住有小朋友跟佢一起講.....我仔仔都話有講....V_V

另外, 個仔太無聊, 又唔想睇圖書, 所以我仔仔將D 紙巾搣到一粒粒, 初埋一齊, 話做白米飯, 佢話老師話佢做手工叻....但....我估攪到同地係啦都唔定@_@

IN 培正, 我仔話又係冇考學術, 只係玩7巧板, 同老師鬥快搵D 同類既CARD.....

我只係IN 培正同SFA, 不過SFA無得IN. 而培正, 囝囝話寫看時鐘, 畫上一點, 二點至五點, 然後單獨面試, 然後找不同, 然後七巧板.

見左咁多間, 除左SFA外, 都無一間撞時間. SFA真係無緣了.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-6 18:10 發表
我今日都係走3場. (大仔細女同一日IN)

我都係IN 完培正再去SFA, 時間冇撞, 但係IN 培正, 我覺得凶多吉小, 因為仔仔話佢果班, 有小朋友等到悶, 響個位到叫"好悶呀...得未呀" 跟住有小朋友跟佢一起講.....我仔仔都話 ...

等我再問下佢記唔記得有冇問你仔所講既野先. 真係比佢激C~ 成日都唔係好肯講.

我個女話中英數都有, 仲有畫畫, 不過冇得填 colour。佢話中文全部唔識, 全部靠估。數學只係識一條,最後有四幅圖叫佢講先後次序, 類次鵝蛋孵化然後成為一隻鵝。唉!睇帕都凍過水!

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-6 17:55 發表
英文就只係佢一行埋老師到, 老師問"WHAT'S YOUR NAME...... ...

係, 我仔都有話畫飛機, 但以為佢係打發時間時畫.

睇O黎明天又TUM下佢睇下係咪真係考咁多野先. TKS

原帖由 juliehkbb 於 6-11-2010 06:20 PM 發表
我個女話中英數都有, 仲有畫畫, 不過冇得填 colour。佢話中文全部唔識, 全部靠估。數學只係識一條,最後有四幅圖叫佢講先後次序, 類次鵝蛋孵化然後成為一隻鵝。唉!睇帕都凍過水!

...

11+13=?
11+20+?

1) 英文 Listening 後, 要做 multiple choice, please choose the answer & circle the correct one in the paper
2) 中文題 : 玩迷宮,
3) 中文認字,
4) Drawing,
5) 老師口頭問數學題 e.g : 1)3+3+1=?, 2)? + 3 = 10, 3)16-8 = ?
6) 尋找不同的地方,
7) 常識題 : 排次序 1,2,3 & 4由毛蟲變成蝴蝶,
Total 約有 3-4頁紙.

我囝囝講到唔清唔楚,只係話有畫畫,又話有計16+16=?。如果考咁多題目,究竟有冇老師或學生助手幫啲考生解題?

有 prefect 維持秩序, 有 helper 幫小朋友, but 不是幫手解題, 只是在課室內幫手派 pencils, collect paper & if 小朋友寫錯字可舉手問 helper 取 rubber.

我個女話無串字, 俾個字佢睇叫佢讀, 佢話係duck同cup
無普通話題

無中文題

數學係7+3= 同 6+3=

佢話佢唯一唔識係bathtub點串...

聽佢講完, 我覺得係佢自己虛疑出黎...邊有咁淺?! 唉...算啦, 平常心.

反而我等接女時, 有3個學生走來同我用普通話介紹佢地既普通話班, 佢地d音真係發得好標準! 有d個學生講完, 我都聽唔到添.  當然, 我都有死撐吓同佢地普通話對答一番.

早上同下午d papers係唔同架。 以我所知, 9-11點時段嘅問題就差唔多。
我個囡係11:00 時段, 1 group 19人, 有3位老師(1個Miss負責指揮helpers, 1個Miss 負責筆試部份讀問題, 1個阿Sir負責單對單面試)。

筆試部份(4 pages)
1) 先聲播英文故事聲帶內容, paper 上亦有圖片提示的, 然後老師讀問題, 小朋友"tick"答案(MC 題)。每個故事都非常短, 共5個故事。 e.g. 聲帶 - son : Dad, How are you feeling? Dad : I am angry. 問題就係 :
What is dad's feeling? 答案 : "tick" angry. 就係咁簡單!

2) 聲播l個中文故事 (關於小燕子跟媽媽學飛, 但害怕跌倒的故事), 然後老師讀問題, 圈ABC (MC題)

完成這2頁後, 開始call 人出去單對單見阿sir 面試, 其它同學就自行要完成餘下筆試的第3, 4頁(這兩頁冇老師讀問題, 靠自巳睇)。

3) 行迷宮。 找同, 阿囡話兩幅圖入面, 睇到3處不同, 但問題係話, 請圈出其中1處不同的地方而巳, 所以佢只敢圈一個。
4) Drawing (紙上有一circle, circle 內有一條斜線, 利用佢地自由發揮畫)

單對單面試內容(阿囡話條條問題都有mark 分, 每條滿分都不同, 答完即時mark 分), 不過佢話呢part 有成 8 pages 咁多, 嚇c我!

1) 中文句子認讀 : 公園裏有很多動物
2) 英文句子認讀 : 佢話一時醒唔起, 不過記得係好簡單的。
3) 中文重組句子 : 妹妹玩洋娃娃
4) 16-3=? , ?+3=10, 3+3+1=?
5) 有圖片問係乜野? 係蝴蝶
    有四幅圖片, 排序蝴蝶演變過程。
6) "它"字係乜野意思? 阿囡死左係呢絛4分題。
7) 有個小朋友手上有塊樹葉, 拋左落地, 啱唔啱? (呢條要用英文回答)
8) 有一個sign, 係兩枝燒烤义, 交义搭住, 下面有火的, 是甚麼意思?
9) 阿甲企係度, 阿乙踎係度, 一齊放風箏, 應該邊個風箏可放得高d?
10) 有2條序列問題。

冇普通話, 冇串字!

嘩....你女好勁呀!!!! 竟然可以講返咁多出來...勁!!

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-7 02:04 發表
早上同下午d papers係唔同架。 以我所知, 9-11點時段嘅問題就差唔多。
我個囡係11:00 時段, 1 group 19人, 有3位老師(1個Miss負責指揮helpers, 1個Miss 負責筆試部份讀問題, 1個阿Sir負責單對單面試)。

筆試部份(4  ...

It is exactly what my kid told me. Are you in the 10:15 section?

原帖由 LS.seto 於 10-11-6 20:12 發表
1) 英文 Listening 後, 要做 multiple choice, please choose the answer & circle the correct one in the paper
2) 中文題 : 玩迷宮,
3) 中文認字,
4) Drawing,
5) 老師口頭問數學題 e.g : 1)3+3+1=?, 2)? + 3 = ...

Your girl is amazing!

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-7 02:04 發表

筆試部份(4  ...

請問知否今年多少人報聖芳濟各及會收多少人呢?

我囡話冇串字,
只係聽英文故事, 問問題
晝晝

筆試部份(4  ...

怪唔得 SFA 打正名堂話學生當中唔知百分之幾多幾多係資優生啦, 淨睇呢個小女孩這樣詳盡的試後報告已經叫一般凡夫俗子抹一把汗!
如得其情,則哀矜而勿喜。

回覆 13# jumbo_mandy 的文章