用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到德望的信啦
樓主: misstaisen
go

收到德望的信啦 [複製鏈接]

Waiting too!
但各位waiting list既家長真係唔好放棄,跟據有經驗既家長分享,好的小學9月開咗學都仲有機會call back!
加油!

Waiting too.

但我冇down 喎, 仲幾高興添, waiting 好過 rejected 嘛.  而且, 最叻既女仔, 遲d會俾 DG等名校取錄, 自然會放返d位出黎啦. (我會唔會太樂觀?)

真的, 收一些家長是公務員, 我估計因為比較穩定.

收到waitlist嘅家長又未必冇機會,唔好放棄!!

舊年我識得有3個waitlists,一個喺註冊當日deadline之後嘅下午收到GH電話有offer比佢亞女(無需2nd interview,可能係top of the waitlist都唔定)。另一個一路send求位信update個女d資料,終於3/4月期間有2nd interview,然後收咗。最後一個差唔多暑假期間call去2nd interview,之後又收咗。

如果GH嘅practice冇變,係會一有人放位出嚟就call waitlist 2nd interview喇!!

K3 老師曾致电好些家長、她了解非GHK的小朋友較有優勢 、當中每班有好些是waiting list. 聽說 P.1 好似共有八班 、若屬實也會有200以上的收生 、所以不要失望 、還有機會的。各位家長加油!加油!

My girl is on waiting too.:(

原帖由 yhk329 於 10-11-7 07:05 發表

要加多一個問題 - 傳聞gh喜歡收
家長係公務員(有得攞教育津貼個類)
請問係唔係呢

乜德望幼稚園唔係直升小學架

原帖由 dordorbear 於 10-11-6 14:16 發表
即係今日收唔到就等 waiting / rejected letter

應該不是啦, 因為地區不同,收信時間不一樣,再等吧。

原帖由 gerund.C 於 10-11-7 10:15 發表
K3 老師曾致电好些家長、她了解非GHK的小朋友較有優勢 、當中每班有好些是waiting list. 聽說 P.1 好似共有八班 、若屬實也會有200以上的收生 、所以不要失望 、還有機會的。各位家長加油!加油! ...

為甚麼非GHK的小朋友較有優勢 呢?其實GHK是自己的學生嘛, 但因郵遞問題,現時仍未知GHKG的入學率。

但願如此 >_< 因為郵差叔叔侵日都有派信....
我又見無人有rejected letter . 所以我估佢地分兩批寄

原帖由 GHcat 於 10-11-7 12:28 發表

應該不是啦, 因為地區不同,收信時間不一樣,再等吧。

回覆 41# ABTreasures 的文章

I think around 1500, cos I applied at the last 30mins, number 14xx.

原帖由 Fan_Shu 於 10-11-7 13:04 發表
I think around 1500, cos I applied at the last 30mins, number 14xx.

未必有關系吧…我倒水咁早去排隊,我排果時係第12個,跟住插下又多個,插下又多個,有個亞姐仲 be-lee-ba-la話d人插隊 ;就算計埋話識得就插隊果幾個,我前面就點數都唔夠20人…我都4xx號
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

亞水,
咁你收到信未呀?

原帖由 dordorbear 於 10-11-7 13:30 發表
亞水,
咁你收到信未呀?

收到lu....無甚驚喜,處之泰然:loveliness: :loveliness:
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

So is it quite sure that there are more than 1,000 applicants this year? so if the school accepts about 100 so called outsiders, the competition is one in 10?? so very keen competition, I never realise that, I just think there are only few hundreds applicants , any thoughts?

原帖由 dordorbear 於 10-11-7 12:18 發表
乜德望幼稚園唔係直升小學架

唔係100%直升既.

原帖由 snow05 於 10-11-6 20:39 發表
my daughter get accepted but she is none of the above, just an outsider, not catholic, not GH kg, no sibling at the school etc.
So how many outsider apart from GH KG the school accepts this year ?

原帖由 Joann 於 10-11-6 21:42 發表
GHS收咗我囡囡

1. 家長是否舊生或同學校有關係?家長唔係舊生,亦無任何關係
2. 有大囡讀緊或畢業生?唔係
3. 女兒是否GH KG 生?係
4. 同宗教?全家都無任何信仰 ...

Thank you for sharing.  
‹ 上一主題|下一主題