用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如住#41校網, 有幸有英華offer, 會否放棄參加大抽獎 ...
go

如住#41校網, 有幸有英華offer, 會否放棄參加大抽獎

La Salle
原校升中約60%, HKCEE 取十四分聽聞約80%.

YW
原校升中約>95%, HKCEE 取十四分約70%.

如有KTS 或APS OFFER 決定會否不同.

(如以上資料不對, 請指較)

Thanks

difficult choice.

有舖自摸混一色食, 仲想唔想做牌食清一色? 上下家叫緊糊喎! 我小女人, 食左就自己袋定錢先, 好過到時乜都無.

醒目開學勳章

雖然41係幾好抽,不過都唔係必入LS,既然考得YW又收咗,梗係註咗冊先啦。而且如果再有KTS/APS既offer,都可以再選。

原帖由 w_y 於 10-11-4 14:53 發表
有舖自摸混一色食, 仲想唔想做牌食清一色? 上下家叫緊糊喎! 我小女人, 食左就自己袋定錢先, 好過到時乜都無.

住得41網嘅就多數想博LS.  大抽獎啲嘢好難講, 年年都有人歡喜有人愁.  所有人都 target 果一兩間, 好彩入到的就當然開心.  但好多人抽唔到第一,二志願的, 便派到好後, 甚至派到去第二區, 真係好徬徨的.

所以我諗, 如果有幸入到 YW, 我一定放棄大抽獎.

但順其自然啦, 如果 YW 唔收, 都唔洗太傷心, 就當是多個機會抽 LS.  不過住41網的, 真係要有間私小做 backup, 因為大抽獎真係唔知會去咗邊....

如果係 KTS or APS, 就最好啦.  他們係私小, 可以 hold 到大抽獎再決定.  不過最好只 hold 一間, 留番個位比其他人啦.

P.S. 我不是今年升小一家長.

I will definitely take YW lah. YW is hard to get in too!

The chance to get LS in second round is so small! only less than half of the space is for 'lucky draw'! a few thousand people to fight for less than 100 spaces!

if i were u and i really want LS, i would take YW first and then try to knock door lah. i would not take the risk! If give up YW and end up with no LS, i would be so so so regretttttt !!!

原帖由 miumiu9040 於 10-11-4 13:56 發表
La Salle
原校升中約60%, HKCEE 取十四分聽聞約80%.

YW
原校升中約>95%, HKCEE 取十四分約70%.

如有KTS 或APS OFFER 決定會否不同.

(如以上資料不對, 請指較)

Thanks ...

我想應轉一轉我的問法:

如有, YW, KTS , APS, 怎選,

我最初想會GIVEUP YW, 留KTS/ APS, 再大抽獎, 但最近有人提醒:

-LS 升中約60%, 剩下40%升中可能會比YW 更差.

-如抽不中, 去KTS OR APS 就算讀到中上, 如不好彩, 都有機派到一般好(不是非常好或比YW好)中學.

所以才有以上問題.

Thankks

我認為係清一色打出食7番, 定係等自摸食8番.
硬係打出都食la.

原帖由 w_y 於 10-11-4 14:53 發表

HAHA~~
因為我諗考直資始終憑自己實力, 計分/大抽獎係要靠人嘛! 咁計英華點都值七番.

Hard to get in is a criteria of "good school"?

原帖由 manba 於 10-11-4 16:26 發表
I will definitely take YW lah. YW is hard to get in too!

The chance to get LS in second round is so small! only less than half of the space is for 'lucky draw'! a few thousand people to fight for les ...

SORRY,路過想問下你朋友係邊度睇到LS升中約6成既資料呢?因為我係LS網頁又搵唔到有關升中資料....但係係教統局網頁又話直屬中學可以保留最多85%學位比小學嗎?咁即係點?有冇人知呢?

原帖由 miumiu9040 於 10-11-4 16:32 發表
我想應轉一轉我的問法:

如有, YW, KTS , APS, 怎選,

我最初想會GIVEUP YW, 留KTS/ APS, 再大抽獎, 但最近有人提醒:

-LS 升中約60%, 剩下40%升中可能會比YW 更差.

-如抽不中, 去KTS OR APS 就算讀到中上, 如不好彩, 都 ...

to some extent i think it is. YW has so many applicants means that they also think that it is a good school, that's why they applied. YW interview process is long, if u don't think it is good i don't think u will bother to go through all that!

plus if u take YW, u don't have to bear another 6 months of sleepless nights!

原帖由 motherotk 於 10-11-4 16:52 發表
Hard to get in is a criteria of "good school"?

你話間唔出名嘅學校收左你就話諗下再搏唔搏LS啦,而家講緊YW,我係你就唔搏喇,抽獎好無保障架,你贏過幾多次六合彩丫?

中 L.S.=中頭獎一樣咁難中

而YW 必須係最top, 但已係好多家長心目中既頭3位

原帖由 hoho_ruby 於 10-11-4 18:34 發表
中 L.S.=中頭獎一樣咁難中

而YW 必須係最top, 但已係好多家長心目中既頭3位

我上年 in 完英華都好鐘意, 不過唔收都冇計, 之後宣小收左. 我都係41網.

如果比我, 我一定唔搏, 一定讀英華.  英華未必係top top school, 但其實已經係一間好好既學校.

相信曾經考小一的家長, 要選的小學都不是top top school, 而是不錯的學校也滿足了.

原帖由 Daisy媽咪 於 10-11-5 09:37 發表

我上年 in 完英華都好鐘意, 不過唔收都冇計, 之後宣小收左. 我都係41網.

如果比我, 我一定唔搏, 一定讀英華.  英華未必係top top school, 但其實已經係一間好好既學校. ...

I am not leaving in net 41 but I will move to net 41 in case the 1st round drawing is failed. I know that I need to make the school choice on Jan for 2nd round drawing. If I can change the address and school choice on April, is it too late?