用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 小二 ~ 2010 至 2011 交流區
樓主: MimiCactus
go

小二 ~ 2010 至 2011 交流區

原帖由 jannielam 於 11-2-27 22:26 發表
有驚無喜!Ms Ho complained my son is not attending to the lessons and sometimes talk to others. The result is worse than the test. How about you, new father? Is your son's Chinese the best in the class? ...
嘩... 點解你會知道

ANYWAY, 我個仔總分都比測驗退步了, 老師就話係因為佢地出卷深左.  我就唔知係咪嘞, 不過成日錯D無謂野籮

呀仔兩科進步, 兩科退步, 拉上補下, 總分同上次差唔多, 但名次就無端端升左廿位啦.  都有D驚喜.  大致上, 老師都話ok.....但就remind唔好同隔離位傾更多計啦.

想問下二年級其他班的數學功課是不是這星期開始多了很多?
阿仔果班(2B), 由兩樣加到三樣, 好像昨天果三樣是工作紙兩張全文字題混合加減題, 一張七題,另一張是八題, 再加啡工.
又係果D麻煩漏空題. 加加埋埋要操成三十幾四十題數.
不知是否今期混合加減題較複習, 所以老師要他們操多D呢!

原帖由 MimiCactus 於 11-3-4 10:32 發表
想問下二年級其他班的數學功課是不是這星期開始多了很多?
阿仔果班(2B), 由兩樣加到三樣, 好像昨天果三樣是工作紙兩張全文字題混合加減題, 一張七題,另一張是八題, 再加啡工.
又係果D麻煩漏空題. 加加埋埋要操成三 ...
唔覺多左, 不過係費時多左, 因為D數真係要好用心先得, CHECK 功課難度都高左

呢兩日, 我做左魔鬼亞媽......惡左, 囉唆左, 黑面左, 勞氣左, 怏D測完就好啦~

原帖由 MimiCactus 於 11-4-14 08:39 發表
呢兩日, 我做左魔鬼亞媽......惡左, 囉唆左, 黑面左, 勞氣左, 怏D測完就好啦~
測完好快又到考試

回覆 46# newfather 的文章

今次溫習常識比其他科難, 要同亞仔默好多生字, 講笞案就天下無敵, 寫笞案就有心無力, 終於要成日改正. 尋晚最後沖刺, 都重錯緊生字.  我好驚唔知今日考成點

原帖由 MimiCactus 於 11-4-18 08:19 發表
今次溫習常識比其他科難, 要同亞仔默好多生字, 講笞案就天下無敵, 寫笞案就有心無力, 終於要成日改正. 尋晚最後沖刺, 都重錯緊生字.  我好驚唔知今日考成點 ...

我超懶! 我叫阿仔自己背默課後重點.

試卷派左啦, 三科退左部.  忍唔住我又做左惡魔亞媽.  我真係好嬲, 尋晚亞仔又唔見左英文默書紙啦~   如果佢今日問唔到老師拿一張新的, 可能又要麻煩大家email比我啦

原帖由 MimiCactus 於 11-5-5 10:18 發表
試卷派左啦, 三科退左部.  忍唔住我又做左惡魔亞媽.  我真係好嬲, 尋晚亞仔又唔見左英文默書紙啦~   如果佢今日問唔到老師拿一張新的, 可能又要麻煩大家email比我啦 ...
其實全科都退晒步, 最慘係中, 英既閱讀理解, 完全冇分咁滯.

努力加油

各位家長努力.  尋晚我又開始變身做左惡魔亞媽.

常識唔知讀乜好

英國威廉王子大婚
日本大地震更新為九級
幾月幾日實施最低工資

昨天派了英文卷, 個心好酸, 英文錯得好唔抵, 被人扣了九分大細草.  

有冇人3D 班呀~

原帖由 sandylam 於 11-7-6 15:02 發表
有冇人3D 班呀~

3B班報到, 有無人同班呀 ?

3B班報到, 亞仔都係讀呢班.

3C 炒米

回復 2# MimiCactus 的帖子

我仔叫 林政賢, 之前係 1C, 2D 同 3B, 你地呢 ? 唔知會唔會同過一班呢 ?