用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 FS1-返了一段日子, 最大問題/滿意是什麼? ...
樓主: Jamson
go

FS1-返了一段日子, 最大問題/滿意是什麼? [複製鏈接]

唔係跟分派, 係跟名派但 up 埋個分啫! 但我唔明個用意係咩? 小朋友點會唔識睇自己個分吖?

原帖由 YeungTina 於 10-11-8 15:44 發表
真係唔知要跟分派卷....都幾

The teacher just gave the grammar book to my son last week (still in my son's school bag till now) and that is the first time I have ever seen the grammer book and what he has done in the grammer lesson....

原帖由 kukukoo 於 10-11-5 23:44 發表
Jamson,

The Grammer exercise will be done in the class and kept by the Eng teacher. No need to bring back home.

囡囡由開學到而家都好開心, 英文方面覺得佢有少少進步, 因為佢肯自發睇英文故事書, 以前只會睇中文故事書, 英文故事書要叫先會睇.

但近日發生一些事, 令到我有少少失望; 囡囡由上星期四開始一直發燒, 請左病假冇返學, 直到今日好少少先返學, 由上星期四到今日囡囡已經病左五日(有三日冇返學), 但班主任一個電話都冇打黎問候一下, 連搭校車識既同學仔媽咪昨晚都打電話問囡囡咩事, 點解病咁多日都未好番有冇事; 如果班主任能夠打電話問候一句, 我會感覺到老師對小朋友既關心.

我只係想將我既感受表達出黎冇其他意思, 因之前校長及高年班家長一直以黎都表示老師有愛心, 但係呢件事上我唔覺得囉.

咁無咩事嘛? 小心保重. 或者老師忙卦?可能呢排好多 quiz, 你都要跟返貼d呀!

原帖由 阿笨與阿占 於 10-11-9 13:53 發表
囡囡由開學到而家都好開心, 英文方面覺得佢有少少進步, 因為佢肯自發睇英文故事書, 以前只會睇中文故事書, 英文故事書要叫先會睇.

但近日發生一些事, 令到我有少少失望; 囡囡由上星期四開始一直發燒, 請左病假冇返 ...

多謝關心!
急性器管炎, 因連續多日發燒, 所以唔可以俾佢返學; 係呀, 要追番啲功課.

原帖由 Jamson 於 10-11-9 14:15 發表
咁無咩事嘛? 小心保重. 或者老師忙卦?可能呢排好多 quiz, 你都要跟返貼d呀!

我開個topic只係想比真正嘅家長大家分享下, 但係就比其他人在另一標題下斷章取義,歪曲原意, 好唔開心
試問哪間學校沒缺點, d 人好過份!!

保重保重, 聽到都痛!
做了媽媽, 我寧願自己病也不想孩子病, 心痛比皮肉痛更難受呀!
努力努力, 支持你們!         

原帖由 阿笨與阿占 於 10-11-9 14:49 發表
多謝關心!
急性器管炎, 因連續多日發燒, 所以唔可以俾佢返學; 係呀, 要追番啲功課.

原帖由 Jamson 於 10-11-9 14:49 發表
我開個topic只係想比”真正”嘅家長大家分享下, 但係就比其他人在另一標題下斷章取義,歪曲原意, 好唔開心
試問哪間學校沒缺點, d 人好過份!!  

大家如果想分享學校嘅嘢,我建議兩個好地方(咁就唔使俾街外人斷章取義)
第一:家長會討論區
第二:Facebook FS1群組

我盡可能都唔會再响BK真道討論區留言,因為有太多無謂人鍾意入嚟踩真道,呢啲人,專係做埋啲損人不利己嘅嘢,大家留言都要小心、小心。

原帖由 阿笨與阿占 於 10-11-9 14:49 發表
多謝關心!

為你仔仔祈禱,希望佢早日康復﹗

可以 pm 條 link 給我嗎? many thx.

原帖由 littlefaith 於 10-11-9 15:22 發表

大家如果想分享學校嘅嘢,我建議兩個好地方(咁就唔使俾街外人斷章取義)

我盡可能都唔會再响BK真道討論區留言,因為有太多無謂人鍾意入嚟踩真道,呢啲人,專係做埋啲損人不利己嘅嘢 ...

原帖由 Jamson 於 10-11-9 15:26 發表
可以 pm 條 link 給我嗎? many thx.

I've just sent you the links. Check pm please.

littlefaith,

Agreed with you to share our feelings in either the followings instead of BK. However, it seems very few of us to do it in 家長會討論區. But for Facebook FS1 群組, could you pm me the link to join ?

原帖由 littlefaith 於 10-11-9 15:22 發表

我盡可能都唔會再响BK真道討論區留言,因為有太多無謂人鍾意入嚟踩真道,呢啲人,專係做埋啲損人不利己嘅嘢 ...

原帖由 kukukoo 於 10-11-9 17:04 發表

Agreed with you to share our feelings in either the followings instead of BK. However, it seems very few of us to do it in 家長會討論區. But for Facebook FS1 群組, could you pm me the li ...

Sure! I've sent you the link. Please check pm.

回覆 28# littlefaith 的文章

can you also send me the FB link?

May I have the link also? Thanks.

原帖由 littlefaith 於 9-11-2010 17:18 發表

Sure! I've sent you the link. Please check pm.

HangYi & 盈媽:

I've sent you the link to your PM. Please check.

收到啦, 係個到再傾過

原帖由 littlefaith 於 10-11-9 22:01 發表

I've sent you the link to your PM. Please check.

Can you also send me the FS1 群組 link?

Request sent thru' FB. Many thanks & see you there ^_^

原帖由 littlefaith 於 9-11-2010 22:01 發表

Hi littlefaith
Could you also sent the FB link to me?
Thanks a lot
KMY
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg
‹ 上一主題|下一主題