用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2006出世, 選小策略, 請大家分享下呀..
樓主: JOJA
go

2006出世, 選小策略, 請大家分享下呀.. [複製鏈接]

魅力公主 醒目開學勳章

陳守仁我覺得中規中矩啦, 小朋友無乜讀書壓力, 成日都好輕鬆咁, 有好有唔好囉

呢幾年我見好多人都升去顏保玲, 不過都有好多去咗唔同既英中, 派位唔算太差既.

原帖由 JOJA 於 10-11-9 09:11 發表
陳守仁, 好唔好呀?

當年我大仔都有考, 但唔收.

同埋陳守仁, 係咪多數升顏保玲架?
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

真的在內地都有人用。早一點看到你開心家庭網多好。我女兒已K3啦。正處於interview高峰期。

2006年出生的,現在要開始了。這是我的簡單看法:-
1. 理順小朋友的整體發展, 特別是認知和應對能力。
2. 搞好學校成績.
3. 可嘗試給他們多一點課外活動。如果他們在某方面表現比較好,可以嘗試重點發展。

今年interview, 我發現很多好學校看重小朋友的interview表現

內表現。然後才到portfolio

其實interview表現

表現, 遠遠比portfolio重要。但一份portfolio的背後,是小朋友成長的其中一環。不為升小, 對小孩長遠發展也是重要。

原帖由 palmchristy 於 10-11-9 22:26 發表
YimhYim,

真的在內地還有人用嗎? 字卡百科圖等的製作是多年前的事了. 在我的"開心家庭網內"仍然可以下載到POI_Chinese_Template檔案, 在第33頁可以找到加入聲音的辦法如下:

• •以下幾個 ...

原帖由 stephanielum 於 10-11-8 10:20 發表
諗住同區咁近, 培僑可能加d分比你地呢! 哈哈~~

咁有無出去學下普通話呀, 亞女都學緊, 下個月仲去考普通話基準試, 等佢多d機會對住陌生人講普通話囉.  我亞女好慢熱, 佢通常對住大班小朋友, 多數唔會主動出 ...

哦!! 原來係咁, 我都冇諗過添, 如果係就好呀~

不過我都想阿女考埋播道, 我主力都係呢2間, 因為唔太貴

我個女對小朋友好主動架, 對大人就麻麻地, 希望佢下年interview生性啦

可能我地有機會見喎, 又或佢地同一班, 幻想ing

原帖由 YimhYimh 於 10-11-11 10:40 發表
真的在內地都有人用。早一點看到你開心家庭網多好。我女兒已K3啦。正處於interview高峰期。

2. 搞好學校成績.
3.  ...

好多謝你既意見呀, 我都覺得interview好重要, 不過都唔想俾咁大壓力阿女喇, 我都係順其自然啦

原帖由 wing 於 10-11-11 01:19 發表
陳守仁我覺得中規中矩啦, 小朋友無乜讀書壓力, 成日都好輕鬆咁, 有好有唔好囉

呢幾年我見好多人都升去顏保玲, 不過都有好多去咗唔同既英中, 派位唔算太差既.

...

陳守仁係咪真係要英文勁先讀得架

原帖由 wing 於 10-11-8 03:04 發表
我細女06年4月, 無咩分去爭派位, 所以都好徬徨; 我都已經周圍睇P.1既資料LA, 原來有咁多媽媽都一樣~

但而家我煩緊大女升中, 已經攪到頭都大埋, 出年又到細女LA...諗起都已經頭痛 ...

放鬆啲~ 我覺得你大女讀緊, 細女多數都收, 不過緊係搵多幾間買個保險好啲~

Wing, 想問吓你囡囡是修讀法文定日文的?每星期是否只有一堂?足夠嗎?
原帖由 wing 於 10-11-11 01:19 發表

...

No, 我個friend 個仔仔講唔掂(亦唔肯講) , but 識讀和識串 d生字多 (讀傳統名牌幼稚園). 陳守仁都收. 依家反而入咗之後 d 英文講得好好.

原帖由 babymuimui 於 10-11-11 12:28 發表

原帖由 artroboy 於 10-11-11 12:55 發表
No, 我個friend 個仔仔講唔掂(亦唔肯講) , but 識讀和識串 d生字多 (讀傳統名牌幼稚園). 陳守仁都收. 依家反而入咗之後 d 英文講得好好.

咁又幾好喎, 可以訓練佢講英文~

魅力公主 醒目開學勳章

我大女讀果間幼稚園程度唔深, 不過果時佢有出去學英文,我當初都無諗過佢會考到架. 可惜佢而家已經唔記得晒當年點考LU, 佢只係話用全英文

原帖由 babymuimui 於 10-11-11 12:28 發表

http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

魅力公主 醒目開學勳章

我女係讀法文既, 每星期兩堂. 咁佢又讀得唔錯, 第一年佢地學得好開心架, 成日返黎唱歌我聽. 不過年級高咗就深好多, 好彩佢都仲頂得住

原帖由 hinhinboy 於 10-11-11 12:52 發表
Wing, 想問吓你囡囡是修讀法文定日文的?每星期是否只有一堂?足夠嗎?

有空請去看看 ~

唉我仔讀男校, 細女都冇咩分可以同人爭lu
佢講野又唔叻, 英文普通話又唔掂, 唔洗旨意interview過到關 , 唯有靠攪珠

囝囝是2006年9月細囝,坦白講我現時巳開始憺心囝囝升小學,需然還有一年時間.因為只有15分,現時15分好似有好多心儀小學都分配不到(不算是名校),我都會幫他考直資小學,但如果萬一直資考不到,到時都會幾傍徨.其實我都有比囝囝學興趣班,但我給他學的主要係長時間興趣班,又不需考試,所以無特別証書,如果到時做portfoilo時無証書,會唔會唔係太好呢??希望各位爸爸媽媽比點意見,謝謝!!

請問有沒有家長對國際基督教優質音樂小學有認識?

Hi, my girl is 0612 small girl and will join for the game next year too...very very worry as the competition is going to be high next year...!!  She is now studying at SC, taking Enopi math, drama class, skating class and Yip's...Planning to take Mandarin and Spanish in the coming year!!

Don't know what else we need to prepare for interview just keep searching and reading all the forum for information....it nice to share with all of you in here!!

回復 54# siusung 的帖子

當年大女考四間私小, profile裡只有一張圖書館發出的兒童及青少年閱讀計劃證書, 證明她上一年內看了超過100本書.  除此以外, 別無任何證書或獎項.

最後四間小學都收. 現在小三了. 至於大抽獎... 佢無抽獎運的.

有興趣為孩子參加兒童及青少年閱讀計劃的家長可參考下列網頁:

http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/ex ... t_ra_rpcy_info.html

多閱讀是好事. 小女兒下年要考小一, 今年已同佢參加了.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

Thanks for your recommendation.  I have downloaded the form and will apply for my gal.  Thanks so much :)

原帖由 palmchristy 於 10-11-13 22:37 發表
當年大女考四間私小, profile裡只有一張圖書館發出的兒童及青少年閱讀計劃證書, 證明她上一年內看了超過100本書.  除此以外, 別無任何證書或獎項.

最後四間小學都收. 現在小三了. 至於大抽獎... 佢無抽獎運的.

有 ...

原帖由 YimhYimh 於 10-11-11 10:40 發表

2. 搞好學校成績.
3.  ...

取錄時相信以孩子的面試表現為主. 照道理學校的成績應看不到什麼, 因為一般幼稚園在成績表上的評語通常都是正面的.

Profile... 要讓學校感受到你的誠意, 讓學校相信你的孩子適合在該校就讀. 單單sell孩子如何傑出是不夠的. 用最短的內容, 讓校長知道你如何了解和認同學校的理念, 方針, 又做了什麼事去讓孩子預備進入該校, 會有幫助的.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

差不多所有小學都要求提供成績表. Profile就不是一定要求的.

我同意如果做Profile, 一定要有誠意. 但每個家長都會儘量把profile做到最好. Profile相對來說不夠客觀.

但學校成績表便不同了. KV600個學生, KV的成績表是能看出學生的grading. St. Cat, 也有600個學生, 也只有約200人是FULL A.

原帖由 palmchristy 於 10-11-14 18:06 發表

取錄時相信以孩子的面試表現為主. 照道理學校的成績應看不到什麼, 因為一般幼稚園在成績表上的評語通常都是正面的.

Profile... 要讓學校感受到你的誠意, 讓學校相信你的孩子適合在該校就讀. 單單sell孩子如何傑出 ...
‹ 上一主題|下一主題