用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 劍橋英語 Vs 牛津 RWI
go

劍橋英語 Vs 牛津 RWI

醒目開學勳章

其實那個較好,主要分別是什麼
而劍橋英語在官網只有2處British Council and ESF 是open centre
那坊間的一般劍橋英語班又是怎樣?

我剛剛都比較緊兩個course,以下係我小小的分析:

RWI:
若由6歲讀起,剛讀完小學,課程能夠學好併音及加強串字能力.學費都唔平呀!

劍橋:
讀劍橋英語,考劍橋試好似比較跟到個考試範圍,亦可考埋IELTS.若在英國文化協會讀,可能人數會比較多.

只比較以上兩個課程,我個人認為,若小朋友比較細,可以讀RWI學併音,然後慢慢完成整個課程.但若小朋友經已係小學生,可能讀劍橋會好d,因為要預備升中學時攞定d證書.

請問對升中有用的證書起碼要考到那個level?
原帖由 itbaby 於 10-11-3 17:36 發表

RWI:
若由6歲讀起,剛讀完小學,課程能夠學好併音及加強串字能力.學費都唔平呀!

劍橋:
讀劍橋英語,考劍橋試好似比較跟到個考試範圍,亦可考埋IELTS.若在英國文化協會讀 ...

Dear Lovelybbs,

當然係 Flyer 啦,不過好多媽咪都講過,有d中學根本係唔睇有無考劍橋,而係著重在面試的表現及小學的成績,所以考劍橋只係多一張證書咁咋.

P.S.
另外,我想補充一句,我平較的係RWI同劍橋兩個英文的學習課程,並不是主力講劍橋考試.多謝分享!

原帖由 Lovelybbs 於 10-11-5 09:57 發表
請問對升中有用的證書起碼要考到那個level?

醒目開學勳章

Thank you

又咁說啦,那如果RWI是交併音(不是phonics),那跟國際音標併音又有可分別?

而在網上其他的文章看見,不要太早去看國際音標併音,最早都要P4

原帖由 itbaby 於 10-11-3 17:36 發表

RWI:

劍橋:
讀劍橋英語,考劍橋試好似比較跟到個考試範圍,亦可考埋IELTS.若在英國文化協會讀 ...

我既問題係, 依家好多小朋友幼稚園已經話開始考cambridge, 咁好多初小已經考晒flyer啦, 其實flyer係咪仲在中學面試中咁有代表性呢? 有沒有比flyer更有代表性的考試呢?
原帖由 itbaby 於 10-11-5 11:14 發表

當然係 Flyer 啦,不過好多媽咪都講過,有d中學根本係唔睇有無考劍橋,而係著重在面試的表現及小學的成績,所以考劍橋只係多一張證書咁咋.

P.S.
另外,我想補充一句,我平較的係RWI同劍橋兩個英文的學習 ...

Dear ziyi,

其實併音有好幾種類,例如Letterland, Jolly Phonic, Hooked on Phonic, 國際音標等等,只係教的方法及發音有差異,但一樣會併到個音讀到個字出來.

至於你見到有文章話"唔好太早看國際音標併音"一事,我就不作評論,因為我都唔太清楚該報導的內容,但我相信,若小朋友經已學了某一套完整的併音方法,小朋友多數會用返所學的方法去併音或串字,因為我的小朋友在幼稚園時經已學了其中一種併音法,現時都會用嚟併音及串字的,而佢亦都只係個初小學生.

原帖由 ziyi 於 10-11-5 16:18 發表
Thank you

又咁說啦,那如果RWI是交併音(不是phonics),那跟國際音標併音又有可分別?

而在網上其他的文章看見,不要太早去看國際音標併音,最早都要P4

...

唔好思意呀,因為我大的小朋友都係初小生,所以暫時未諗到咁長遠,不過我之前睇過英國文化協會的資料,知道有以下的考試,但適合何年級的考生就未有詳細研究了.

Starter è Movers è  Flyers è KET/KET for Schools è  PET/PET for Schools è   FCE  è  IELTS

原帖由 Lovelybbs 於 10-11-8 09:43 發表
我既問題係, 依家好多小朋友幼稚園已經話開始考cambridge, 咁好多初小已經考晒flyer啦, 其實flyer係咪仲在中學面試中咁有代表性呢? 有沒有比flyer更有代表性的考試呢?
...

醒目開學勳章

謝謝!

原帖由 itbaby 於 10-11-8 15:56 發表
Dear ziyi,

其實併音有好幾種類,例如Letterland, Jolly Phonic, Hooked on Phonic, 國際音標等等,只係教的方法及發音有差異,但一樣會併到個音讀到個字出來.

至於你見到有文章話"唔好太早看國際音標併音"一事,我就 ...

我的理解是phonics 與國際音標phonetics是不同的,前者如Letterland, Jolly Phonic, Hooked on Phonic等,其發音的準繩度較國際音標低,你只要打開牛津大字典查生字,你會發現生字後面有一些音標,佢地就係國際音標。

國際音標唔易記,我大學畢業後幾年再學,而家都唔記得,所以幼稚園生學的是phonics,小學三四年級學國際音標會好d。

原帖由 Lovelybbs 於 10-11-8 09:43 發表
...

That's true, I know quite a few kids that go to test Flyer in P3.   Mine got 14 shields in Mover in K3.  May let her try Flyer in P2/3......

回覆 11# eemum 的文章

Hi eemum,

Your kid is really smart who got Flyer in K3!  May I know how you help your kid to prepare the exam?  Teach by yourself or joining any course outside?  Please send me PM if necessary.

Million of thanks!