用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 當我們問直資只是開放給一部份家長時... ...
樓主: ziyi
go

當我們問直資只是開放給一部份家長時... [複製鏈接]

呢層又唔係問題, 自然有辦法. 我知有天主教中學由九龍塘搬到天水圍.
向來分區學校種類不均係大問題. 成個62荃灣網, 你想搵間直資都無, 私校好似得一間. 但呢個問題, 好難解決, 唔係政府想做就得. 英華搬去深水埔, 當中都好多困難要克服, 轉埋直資. 辦學團體意願...有間小學(非教會校) 條村全區重建, 團體又係唔肯離開原區, 結果就係暫時停辦囉, 幾時復辦都話唔埋, 咪等等等~~~

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 10-11-4 09:43 發表
如果唔原址重建, 甘讀開的學生咪要日日山長水遠甘返學?要全校大部份學生要日日由港島去新發展區返學?甘都要顧下人地至得架!ps:我唔係這校家長...

所以我無報英華....

原帖由 w_y 於 10-11-4 10:17 發表
呢層又唔係問題, 自然有辦法. 我知有天主教中學由九龍塘搬到天水圍.
向來分區學校種類不均係大問題. 成個62荃灣網, 你想搵間直資都無, 私校好似得一間. 但呢個問題, 好難解決, 唔係政府想做就得. 英華搬去深水埔, 當 ...

你意思是因為去左深水埔嗎?

原帖由 artroboy 於 10-11-4 11:05 發表
所以我無報英華....

就算係原址重建,讀緊o既學生都要去臨時校舍上堂,否則沙塵滾滾,點上到堂?
如果唔原址重建, 甘讀開的學生咪要日日山長水遠甘返學?要全校大部份學生要日日由港島去新發展區返學?甘都要顧下人地至得架!ps:我唔係這校家長...

Sorry, 對我來說,如要我子女由港島到天水圍返學是好大好大問題...如真的發生我只好轉校, 甘就不是問題了是嗎?我覺得有點兒將自己幸福建在他人痛苦身上…不喜勿怕插.

原帖由 w_y 於 10-11-4 10:17 發表
向來分區學校種類不均係大問題. 成個62荃灣網, 你想搵間直資都無, 私校好似得一間. 但呢個問題, 好難解決, 唔係政府想做就得. 英華搬去深水埔, 當 ...

臨時性就可接受o姐,但永久我只好選擇轉校…

原帖由 thomasha 於 10-11-4 11:25 發表
就算係原址重建,讀緊o既學生都要去臨時校舍上堂,否則沙塵滾滾,點上到堂?

醒目開學勳章

其實,原址重建那幾年都要搬啦,都係要找空的校舍
而且,其實唔係針對這學校,如果令人唔會,對不起
而係,為什麼我們這些沒有分,申請直資的,給人印象是拿政府特權一樣的批評

殺校後,港島已有些空置小學校舍,我住那區都有幾間了。

"為什麼我們這些沒有分,申請直資的,給人印象是拿政府特權一樣的批評" -->唔明?邊個話唔正常?

原帖由 ziyi 於 10-11-4 11:36 發表
其實,原址重建那幾年都要搬啦,都係要找空的校舍
而且,其實唔係針對這學校,如果令人唔會,對不起
而係,為什麼我們這些沒有分,申請直資的,給人印象是拿政府特權一樣的批評

...

係呀, 我唔想小朋友咁遠...但我係 鐘意此校的.

原帖由 w_y 於 10-11-4 11:23 發表
你意思是因為去左深水埔嗎?

其實點解要分名校區....政府係有責任將資源好好的分配在全港每區......唔洗一定立即做...至少有個timeline比家長睇....例如,6年後要move..新申請的家長就可以有計劃了....

至於辨學團體點睇...一係用抽籤方法,一係就邊個要additional funding 就要follow .....政府100%資助,就有right去決定~

sorry,以上只係小女子愚見,不喜勿插~

醒目開學勳章

小學/中學的要求完全不同啊
實驗室的通風已經唔適合

你如果有看另一BK topic就知

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 10-11-4 11:42 發表
殺校後,港島已有些空置小學校舍,我住那區都有幾間了。

"為什麼我們這些沒有分,申請直資的,給人印象是拿政府特權一樣的批評" -->唔明?唔係正常o羊?

...

係小學,已停收P1幾年啦…
原帖由 ziyi 於 10-11-4 11:51 發表
實驗室的通風已經唔適合

全港第一間自殺咗既中學校舍, 依家變咗係高主教小學新校舍.

原帖由 ziyi 於 10-11-4 11:51 發表
實驗室的通風已經唔適合

原帖由 gegemok 於 10-11-4 11:46 發表
其實點解要分名校區....政府係有責任將資源好好的分配在全港每區......唔洗一定立即做...至少有個timeline比家長睇....例如,6年後要move..新申請的家長就可以有計劃了....

至於辨學團體點睇...一係用抽籤方法,一係 ...

同意,應該資源平均一點放在不同區。
不過站在政府立場,又好難界定邊間係“名校”,及是否有容許分左 “名校區”。學校嘅聲望可升可跌也。

其實依家都好多好學校搬離名校網, e.g.
1) St paul co-ed - 南區
2) St boys in 2012 - 南區
3) Ying Wah - 深水埗
4) CKY - 深水埗
5) 港大同學會 - 小西灣...etc

新界亦有一些新建的直資 IB 學校, 學費亦較市區為平..

原帖由 gegemok 於 10-11-4 11:46 發表

至於辨學團體點睇...一係用抽籤方法,一係 ...

呢d學校係直資小學,同校網無關係,最重要係官津名校o既所在地。
原帖由 artroboy 於 10-11-4 12:02 發表
其實依家都好多好學校搬離名校網, e.g.
1) St paul co-ed - 南區
2) St boys in 2012 - 南區
3) Ying Wah - 深水埗
4) CKY - 深水埗
5) 港大同學會 - 小西灣...etc

新界亦有一些新建的直資 IB 學校, 學費亦較市區 ...

唉~! 事實上,越來越多既有名律校亦轉咗為直資 or 私校 wor..e.g 拔卒, st. boys , st. paul co-ed...etc.
會唔會有點兒自相矛盾咗 d呢?

原帖由 thomasha 於 10-11-4 12:13 發表
呢d學校係直資小學,同校網無關係,最重要係官津名校o既所在地。

原帖由 thomasha 於 10-11-4 12:13 發表

官津名校無事無干,政府又無理由以因為貴校太受歡迎要佢搬嘅,不過幾時要重建、擴展都應該考慮下搬去新地方啦。

咦!點解好似將所有問題都混在一起argue?  咁樣係永遠找不到答案wor!

如果你唔係針對St Francis 重建,但又quote 出來,話budget有問題,就真係會好令心誤會你要批評此校重建浪費你作為納稅人的錢.

嘉諾撒聖芳濟各學校係香港開埠以來最早教會開辦的學校之一,座落灣仔區係因為此區乃香港島最早有平民百姓聚居,百多年提供免費教育給貧苦大眾,嘉諾撒會更因要承傳此精神,所有學校不轉直資. 其地皮是港英政府N年前永久批出. ,因小學校舍實在太舊太細,同所有近20年興建的校舍相差太遠,亦不敷應用作全日上課之用,所以重建,所用地皮,都係天主教區所有(如錯請更正), 我講咁多, 係想大家不要胡亂把問題and evidence 放在一起, this is totally unfair to those who dedicated so much to HK education in the past hundred years....

disclaimer: 我同此校毫無關係,唔係家長,唔係員工, 唔係天主教徒, 亦唔係有小朋友要考小一.

自相矛盾在哪方面呢?
原帖由 artroboy 於 10-11-4 12:21 發表
唉~! 事實上,越來越多既有名律校亦轉咗為直資 or 私校 wor..e.g 拔卒, st. boys , st. paul co-ed...etc.
會唔會有點兒自相矛盾咗 d呢?

‹ 上一主題|下一主題