用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 當我們問直資只是開放給一部份家長時... ...
go

當我們問直資只是開放給一部份家長時...

醒目開學勳章

今天在明報看見了一篇新聞,政府出資2.74億原址重建津貼學校嘉諾撒聖方濟各書院

我想帶出的是每年政府都有新標準千禧校舍供學校申請,只不過都是在新發展區的.而每所建築費才1個億

為什麼我們政府花2倍多3倍的金錢重建,而不分配學校搬遷至新發展區,這是一所傳統英中,為什麼要繼續在英中學位比其他區的多,比率高的地方重建?

現時交通發達,搬遷學校有困難嗎?DGJS臨時校舍也在TKO

而升中也是按照小學的校網或家所屬的校網

我們這些沒有分數,奉公守法,沒有租地址的家長,在現行派位制度下,根本缺乏了機會進入這些傳統區的小學

我們申請直資,沒有包入,但最基本是有機會.
我們沒有向政府取額外的福利,直資從政府取得的跟津貼是差不多的
我們沒有頭生子女入了這些傳統學校,更加連地區熱門,比較好的學校也因世襲生的關係,連第2輪的學額也少了,第1輪計分的只有20個左右,沒有額外分,連機會也沒有的情況下
我們申請直資過分了嗎?

為什麼,我們一樣交稅,沒有同等機會,我們只憑小朋友的自己能力去嘗試直資,比小朋友有機會入讀適合的學校.

卻不公平,我家的,沒有世襲,沒有宗教,沒有地區的優惠
稅卻仍然要交下,只想一個機會給小朋友入讀適合的學校,好似罪大惡極

好像拿了政府錢不知多少. 那這一所重建的學校呢?
請先將它搬去新開發區的新校舍先再去說直資不公平

好無奈.....

根本成個世界就是這樣,冇得講公平/不公平。政府每年用左咁多錢,真正我可以享受既又有幾多?受惠於世襲制度的家長,就一定話現今自行分配學位計分制度好公平,我呢d只得15分,又想參加大抽獎,咁咪只好死慳死抵,搬到名校區,搏一搏。

只怕死慳死抵都唔夠.....你睇, 流王發做個議員, 佢&佢既家族都可以買20幾個單位去炒. 正苦話打擊炒家, 佢地D官員咪又係炒到傻, 唔炒就傻喇. 可憐市民, 做到CC下, 只係想為左仔女鋪路都咁難. 最重要係正苦將教育制度朝令夕改時又唔見佢改下個抽獎制度. 可能佢地好相信物以類聚呢個道理, 世襲呢樣野, 響公屋制度已經廢左.....

不過, 我都係婦孺一個. 真係唔明D高官諗乜....

原帖由 Almond. 於 3-11-2010 11:53 AM 發表
根本成個世界就是這樣,冇得講公平/不公平。政府每年用左咁多錢,真正我可以享受既又有幾多?受惠於世襲制度的家長,就一定話現今自行分配學位計分制度好公平,我呢d只得15分,又想參加大抽獎,咁咪只好死慳死抵,搬到名校區,搏一搏。 ...

回覆 1# dlmcdlcl 的文章

劉生係原居民,家族本身有很多地,議員工作只是迫住黎做。是村長吧!
~easybring~

醒目開學勳章

1. 劉先生話係個仔騙了他
2. 劉先生的兒子說,難道因父親的公職關係,合法的行為也不可以做?

即係說
1. 父子同桌,各自修行,沒有父子情
2. 又要拿名(行政立法雙料的名譽)又要拿錢

原帖由 easybring 於 10-11-3 13:06 發表
劉生係原居民,家族本身有很多地,議員工作只是迫住黎做。是村長吧!

社會的循環...可能是惡性的.....

好似大部份人想入到的小學都集中在市區, 而市區的樓價狠狠的把大部份人趕入新區....新區有的可能是一兩間多人爭的dss....so到最後考唔到dss又唔想在住區抽小學...唯有想到去合心儀的市區小學....那便找地方搬不論是掛名"的或是"動身"的. 之後有市有價,樓價再加急升......諸如此類....

anyway, 此等現狀已由小學擴散致幼稚園....過多幾年就開始到playground或同等學前教育.....

回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

是的....
名家長如果想買樓考小學可以參考以下片段...
好寫實....

http://www.youtube.com/watch?v=pJWqGJUNzYY

不喜勿笑....

原帖由 d2343130 於 3/11/2010 15:14 發表
社會的循環...可能是惡性的.....

好似大部份人想入到的小學都集中在市區, 而市區的樓價狠狠的把大部份人趕入新區....新區有的可能是一兩間多人爭的dss....so到最後考唔到dss又唔想在住區抽小學...唯有想到去合心儀 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

多謝分享!同一條片,仲有個"希特拉都cut唔到有線"版本,你有無睇過,仲好笑!

原帖由 flostangraphy 於 10-11-3 15:49 發表
是的....
好寫實....

http://www.youtube.com/watch?v=pJWqGJUNzYY

不喜勿笑....

醒目開學勳章

堆填區隔離都要6000元一呎,還要賣出時說空氣清新

死啦,越講越遠,而且我怕收律師信

但為什麼要重建一間2.74億的學校,不叫他搬,省了1.74億
灣仔地皮又少,搬了那塊地不知幾多人爭,政府庫房有多一些收入

死釘住跟津貼一樣拿咁多的直資,我都唔知為什麼

原帖由 flostangraphy 於 10-11-3 15:49 發表
是的....
好寫實....

不喜勿笑....

既然那是一間著名津校,辦學團體應還有一點點主動權,如果本身已在名校區,相信該區已吸引不少 "目標家庭" 進駐,學生來源和質素有一定保證,校方怎會願意到別區當開荒牛?

就如一間商店,它在名店區已有一批熟客,它怎會想搬到別處,重新開始儲客?
原帖由 ziyi 於 10-11-3 16:29 發表
堆填區隔離都要6000元一呎,還要賣出時說空氣清新

死啦,越講越遠,而且我怕收律師信

但為什麼要重建一間2.74億的學校,不叫他搬,省了1.74億
灣仔地皮又少,搬了那塊地不知幾多人爭,政府庫房有多一些收入

死 ...

有道理

原帖由 thomasha 於 10-11-3 16:39 發表
既然那是一間著名津校,辦學團體應還有一點點主動權,如果本身已在名校區,相信該區已吸引不少 "目標家庭" 進駐,學生來源和質素有一定保證,校方怎會願意到別區當開荒牛?

就如一間商店,它在名店區已有一批熟客,它怎會想搬到別處 ...

醒目開學勳章

其實搬唔搬沒有大不了
一間新直資如果唔用千禧校舍,只可拿大概1億建築費
多出自己埋單
而現時政府出多了1.74億, 這筆錢是什麼理由

鮮魚行又舊啦,咪修修補補
一樣唔見政府俾間新校舍或幫它重建

講多了...
其實我只想說不要去說直資像拿了多少政府錢,卻只for一部份人
而這一部份人是沒有分的而已
試問如果有25分,sure入協恩等心儀的學校時,又有多少人申請直資?
唉...呢個世界就是這樣...欺善怕惡

原帖由 thomasha 於 10-11-3 16:39 發表

就如一間商店,它在名店區已有一批熟客,它怎會想搬到別處 ...

同好!! 同好!!

原帖由 traeh 於 3/11/2010 16:20 發表
多謝分享!同一條片,仲有個"希特拉都cut唔到有線"版本,你有無睇過,仲好笑!

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章 王國長老

你睇下D??只不過暫別豪宅區幾年, D家長都幾咁擔心

原帖由 thomasha 於 10-11-3 04:39 PM 發表

醒目開學勳章

有沒有收到我的PM

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-3 16:58 發表
你睇下D??只不過暫別豪宅區幾年, D家長都幾咁擔心

"欺善怕惡" - Agree.  不過,香港已經算比較好,如果你o係大陸,仲點到你講公平
原帖由 ziyi 於 10-11-3 16:48 發表
其實搬唔搬沒有大不了
多出自己埋單

講多了...
其實我只 ...

醒目開學勳章 王國長老

剛收到, 之前真係"寄失"了
我等你update呀下
原帖由 ziyi 於 10-11-3 05:07 PM 發表
有沒有收到我的PM

原帖由 ziyi 於 10-11-3 16:48 發表
其實搬唔搬沒有大不了
多出自己埋單

講多了...
其實我只 ...
這幾年建築費暴漲,1億元大概是不夠了。你可以查閱過去一年的立法會關於學校重建/改善工程的文件:

http://www.legco.gov.hk/yr11-12/chinese/fc/pwsc/papers/pwsc_j.htm

你會發現許多項目都是超過2億元的。

如果唔原址重建, 甘讀開的學生咪要日日山長水遠甘返學?要全校大部份學生要日日由港島去新發展區返學?甘都要顧下人地至得架!ps:我唔係這校家長...