用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 有關冬季校服問題
go

有關冬季校服問題

學校做法太過時,並沒有展示校服的式樣,亦沒有展示校服式樣,售賣的時間亦沒有配合要上班的家長,另外,我見通告上寫"深藍色絨飛機恤"是在哪兒購買,款式是怎樣呢?

原帖由 chancwc 於 10-11-3 10:22 發表
學校做法太過時,並沒有展示校服的式樣,亦沒有展示校服式樣,售賣的時間亦沒有配合要上班的家長,另外,我見通告上寫"深藍色絨飛機恤"是在哪兒購買,款式是怎樣呢? ...

"深藍色絨飛機恤"<--呢點我都想問
不過之前有媽咪叫我唔洗買 話遲d件中褸已經夠暖

under 12度先著中褸wow! 好難明

飛機褸係男仔的校褸,唔同大地牌果隻,幾型架,要自行在外購買的,以前我記得佢有掛一件出嚟比家長睇下個款的。  但我都無買比阿仔。

另一件中褸係早幾年才出的, 每年都要預訂的。 話就話十二度以下才可穿,但其實你著返去, 都無人會話你。

原帖由 BBG1 於 10-11-3 11:44 發表
under 12度先著中褸wow! 好難明

我個日聽老師講係話12度下可穿其他深藍色褸或禦寒褸,即不是培正個d,而係自己個d.不過點都好,如果係涷都唔理ga la, even over 12 度我都會照穿其他.因佢地每次d通告的內容,真是有時好能明.

另外又講:佢地d手冊我都唔佢地用咩方法寫,又懵又細粒,真係睇唔到,你叫人可以點,倒不如校方打整齊d打落d紙再影印貼上去手冊仲好la, 有時見到佢地d字都想死,我唸佢地都係用一個方法壓印落去.好彩清楚的,未深色d睇得好d,但因字體太小,我都要”中”個頭埋去先睇,你個本唔好彩的,mo 查查有1,2個字睇唔到自己估jar.
你話死未.今叫d小朋友點學整齊nei.
唉.....

回覆 1# 啡色小小熊 的文章

如果凍都唔理得咁多。只可以俾阿仔著羽絨。
至於手冊,我估老師係用過底紙,幾本疊埋寫。有時唔夠力,d字就唔清楚。唔好以為自己老花?

原帖由 My-BeeBoy 於 10-11-4 18:05 發表
如果凍都唔理得咁多。只可以俾阿仔著羽絨。
至於手冊,我估老師係用過底紙,幾本疊埋寫。有時唔夠力,d字就唔清楚。唔好以為自己老花?

今樣寫手冊我真係大開眼介,不過我估佢地起左一個draft話用佢地特有方法去印出黎.因D字係刷唔到ga.