用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS 2nd int,遇到件咁事…
go

DGJS 2nd int,遇到件咁事… [複製鏈接]

day 1,倒水咁早就同老虎、個女去2nd int.
同batch有個女人,帶住個小妹妹去int.係一個人咋,當時我已諗:點解daddy唔來?

咁橋,個女仔同我女同組,兩個一齊入校長誒室,我地幾個嚮出便等。

int 完,咁一齊走啦。出到門口,有一個西裝男士 (女孩爸爸?)同一個婆婆,然後出現如下對答:

亞婆:有無唔該姨姨呀?
女孩:唔該姨姨。
女人:唔使…

下?乜唔係佢亞媽來架?

有得一男一女嚮度等,就唔係因為為勢所逼而要搵第三者出頭啦,咁我就諗極唔明,有咩著數??

我知陰謀論睇人,唔係幾好,不過我只能想到:佢搵人頂監護人個位,一定係博籮 "飛士",除咁,我都諗唔到有咩解釋。

大家有無其他諗法??

如果個女人係現職教職員,佢一定唔會咁做;ex-staff都應該識避忌下話 咁個人係咩人來架??
   0    0    0    0
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

May I know how long does the interview take?  Thank you.

原帖由 亞水 於 10-11-3 08:39 發表
同batch有個女人,帶住個小妹妹去int.係一個人咋,當時我已諗:點解daddy唔來?

咁橋,個女仔同我女同組,兩個一齊入校長誒室,我地幾個嚮出便等。

int 完,咁一齊走啦。出到門口,有一個 ...

會唔會果位姨姨係爸爸的女朋友?

Hi, you are 1st day 2nd interview ... are you related group, i.e. parents or sisters old girl ...

Good guess!!  

原帖由 Almond. 於 10-11-3 09:17 發表
會唔會果位姨姨係爸爸的女朋友?

Why 爹哋唔去要女朋友去?
I guess that woman maybe an old girl of DGS, so she act as guardian of the girl.

REPEAT POST

醒目開學勳章

或者佢真係小朋友阿姨, 老人家係嫲嫲唔多識英文, 爸爸剛放工來接佢地呢? 我都識人陪姨甥同姪仔面試, 因為父母請唔到假(或者根本唔請得假, 例如教書)。未必一定有陰謀嘅, 當然真相要問佢地至知啦。

what about mama died and 阿姨 is the one taking  care of her? cause i know somebody is in the same situation- mama died 2 years ago and the girl is smart enough to get 2 nd interview even without mama.

原帖由 traeh 於 10-11-3 11:02 發表
或者佢真係小朋友, 老人家係嫲嫲唔多識英文, 爸爸剛放工來接佢地呢? 我都識人陪姨甥同姪仔面試, 因為父母請唔到假(或者根本唔請得假, 例如教書)。未必一定有陰謀嘅, 當然真相要問佢地至知啦。

...

AB Treasure :全程準時15 mins完成。

Kochiman2004:totally unrelated.

Almond/traeh/vvwawa:爸爸的女友?the one take care of the girl? 點解爸爸自已唔去?唔通爸爸又大吉利是講句,遠行左??咁邊個養佢、交學費呀?就算唔使交學費,都要比其他支出呱

籮唔到假?有咩工籮唔到假架?除非紀律部隊因緊急事故而全部取消休假籮,咁呢幾日又有咩緊急事故呀??教書先至易籮假…

麻麻唔識英文又點,都唔使int家長,識去咪得籮,佢都識嚮門口等…:tongue: :tongue:

剛放工?0900著哂西裝打哂吠戙嚮門口等喎,咩工呀?似等返工多D籮…

我就係諗極都好似無乜合理解釋咁…
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

我覺得個爸爸叫個細路講"唔該姨姨"果句反映左個細路同個姨姨係唔熟既, 應該唔係親戚, 不過係唔係有陰謀就唔知.

I think that lady is a 'related or significant' person, who 'referred' that girl to DG!! Mrs. Dai knows her!

related people are everywhere!

亞水, hmmm....good luck lah!  

如果個姨姨真係有力人士,就唔駛親身出馬啦! 打個電話入去都攪掂啦!
甘個姨姨有冇同個婆婆同男人一齊走? 定係行翻入學校?

原帖由 ahtan 於 10-11-3 17:44 發表
如果個姨姨真係有力人士,就唔駛親身出馬啦! 打個電話入去都攪掂啦!
甘個姨姨有冇同個婆婆同男人一齊走? 定係行翻入學校?

應該係識得女拔小的人,但仍未有足夠能力形響賽果的人。所以,增加見報率,希望可以加分。

王國長老

樓主你都話家長唔使Interview,
咁邊個同個女仔入去又有咩所謂呢?
點解要攪到自己咁困擾?!

原帖由 亞水 於 10-11-3 12:16 發表
麻麻唔識英文又點,都唔使int家長,識去咪得籮,佢都識嚮門口等…:tongue: :tongue:

剛放工?0900著哂西裝打哂吠戙嚮門口等喎,咩工呀?似等返工多D籮…

...

親戚養唔得? 唔通樓主認為父母雙亡, 就唔好係度獻世, 無資格考女拔?

原帖由 亞水 於 10-11-3 12:16 發表
AB Treasure :全程準時15 mins完成。

Kochiman2004:totally unrelated.

Almond/traeh/vvwawa:爸爸的女友?the one take care of the girl? 點解爸爸自已唔去?唔通爸爸又大吉利是講句,遠行左??咁邊個養佢、交學費呀?就算唔使 ...

Intersting !
‹ 上一主題|下一主題