用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 好開心!真係不需要花幾千元比小朋友出english centre ...
樓主: ew911
go

好開心!真係不需要花幾千元比小朋友出english centre 學

回覆 59# yanyvonne 的文章

我個囡剛過5歲才報.其實資料網上都有.
http://www.britishcouncil.org/ho ... es-registration.htm

原帖由 stellalau 於 10-11-24 13:24 發表
原來真係得架!
我個仔剛剛過5歲生日去考,岩岩收到cert. ,有14個盾。(我只用咗個幾月,同佢串字,考之前一星期做大陸買嘅 past paper)

請問5 YRS 可以考去邊考???THX

原帖由 isis_dad 於 11-5-18 14:24 發表
我個囡剛過5歲才報.其實資料網上都有.
http://www.britishcouncil.org/hongkong-exams-yle-dates-registration.htm

入面沒有寫小朋友最細幾YRS ? O廿是不是足5YRS 可報考試啦. ?

Pls check "ABOUT THE TEST"

wor.... 用1.5個月好快bor

1) 想問做paper 先, 最後先spelling, 小朋友會唔會唔識睇question? 請指教.
2) 做paper 家長要不要解題? 定小朋友自己做?
3) 最後個星期先spelling, 是否要串識所有word list 個d字? 因為都好多下bor....
4) 請問你用邊本書練習?

因為我現在個step 係認字先, 再spelling, 等佢ok, 再做paper....thanks!

原帖由 isis_dad 於 11-5-18 14:20 發表
我係3月27日考...都係剛剛收.

mingMami
我地用左1.5個月左右.其實都冇特定...不過都係做paper先..最後個星期先spelling.

回覆 65# MingMami 的文章

老實講.我有好多問題都俾唔到答案你.因為真係個個小朋友唔同.小囡可能學校幫佢建立的根基好.例如.認字/Phonics/oral等.故佢對starters係好易應付....我只係一時開心有15個盾所以share出來...不過這其實唔代表乜野..學習條路好慢長.我都係唔好因為1次成功就變專家呢..

我知道每個小朋友學習進度都唔同, 我只是想了解下其他家長是怎樣同小朋友自學, 參考下, 再睇下自己用這套work唔work.

因為我現在個step 係先認字, 再spelling, 做paper...

原帖由 isis_dad 於 11-5-19 16:36 發表
老實講.我有好多問題都俾唔到答案你.因為真係個個小朋友唔同.小囡可能學校幫佢建立的根基好.例如.認字/Phonics/oral等.故佢對starters係好易應付....我只係一時開心有15個盾所以share出來...不過這其實唔代表乜野.. ...

真係好待無上bk, 估吾到有咁多mami 係到分享。

MingMami       

其實,我係比囡囡一邊做paper, 見有吾識再spell . 我覺得小朋友會更容易吸收。

希望幫到你。

謝謝你.

你既分享已經幫到我地剛剛開始同小朋友自學既媽媽啦, 因為新手好多野都唔知...

敢我都試下一邊做paper一邊spelling, 因為我都怕要spelling 先再做paper個進度會好慢 ......

我比左仔仔聽左 listening paper...好開心佢識做wor 所以我擔心 reading & writing 個part 多d, 始終佢要識睇目和spelling

原帖由 ew911 於 11-5-25 01:00 發表
真係好待無上bk, 估吾到有咁多mami 係到分享。

MingMami        

其實,我係比囡囡一邊做paper, 見有吾識再spell . 我覺得小朋友會更容易吸收。

希望幫到你。 ...

MingMami       

其實,香港大部份小朋友,Listening & Speaking 2 Parts 都不會有困難,因香港有好多接觸(聽及講英文)。所以,花最多時間係Reading & Writing 這一part, 最緊要多做。

祝成功!

原帖由 MingMami 於 11-5-25 12:49 發表
謝謝你.

你既分享已經幫到我地剛剛開始同小朋友自學既媽媽啦, 因為新手好多野都唔知...

敢我都試下一邊做paper一邊spelling, 因為我都怕要spelling 先再做paper個進度會好慢 ......

我比左仔仔聽左 list ...

同意!

多謝你, 我地會努力 !  

原帖由 ew911 於 11-5-27 23:04 發表
MingMami        

其實,香港大部份小朋友,Listening & Speaking 2 Parts 都不會有困難,因香港有好多接觸(聽及講英文)。所以,花最多時間係Reading & Writing 這一part, 最緊要多做。

祝成功!

...

我都會努力呀!下一步係mover.

我女都是串了三四個星期字去考starter的,剛知道佢有15盾。但我覺得這只是在她已有的英語能力上,針對此考試所作的準備。
我的做法是下載sample paper & vocabulary list 自己評估下佢識幾多,再比佢試做和讀list的字,結果是她認得9成多的字,識串1—2成的字,另做卷結果顯示她主要是名字部份聽得慢,串字部份較多不懂。其他大致可以,所以我主要針對她串字,不過我之前有教她phonic,所以都是以此方式併讀不認得的字,和串未識的字。另外做了約7—8份的卷,不過因為不夠時間,所以有部份是針對弱項做而沒有全份卷做。

如果小朋友本身認字未得而要報考,其實是很困難的,小朋友和父母都會很辛苦,別為報考而報考啊!

請問邊度可以攞到Cambridge Vacab List (Movers & Flyers). Thanks.
:idea:

英國文化協會網有所有資料

原帖由 ew911 於 11-6-1 17:51 發表
我都會努力呀!下一步係mover.

yinglongma, which brand / where did you buy the past papers? I know "Popular" has them, but they are very expensive.
Your girl is so smart! You are an excellent mom to train your girl!

我在旺角國風堂買的, 全套6冊連錄音帶, 不用$300, 不過因為家中沒有錄音機, 要另買一個來播, 但也只是$1xx左右. 雖然是大陸版, 但內容同sample past的格式, 完全是一模一樣的.

回復 1# yinglongma 的帖子

Thank you!!!! btw, do you need to call 國風堂 in advance so that they would buy from mainland China? or they pretty much have that in stock?
Ths again!!!