用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 好開心!真係不需要花幾千元比小朋友出english centre ...
go

好開心!真係不需要花幾千元比小朋友出english centre 學

好開心。想係到告訴各位家長,如有時間自己教小朋友,真係不需要花幾千元比小朋友出english centre 學Cambridge Starters。

因我自己教囡囡1.5個月,就獲14個盾成績。(只係speaking 少一個盾,我相信係囡囡對陌生人說話too softy 的原故)

醒目開學勳章

你囡囡好叻女呀
她幾多歲?
你是否教她串晒starter vocab. list 生字呀?
還是選了一部份生字串?

我仔仔今個月尾考starter,
我自己教, 所以我都很緊張

原帖由 ew911 於 10-11-3 00:51 發表
好開心。想係到告訴各位家長,如有時間自己教小朋友,真係不需要花幾千元比小朋友出english centre 學Cambridge Starters。

因我自己教囡囡1.5個月,就獲14個盾成績。(只係speaking 少一個盾,我相信係囡囡對陌生人說話too so ...

考時剛剛5歲1個月大。我係教她串晒starter vocab. list 生字。最緊要勤做past paper 就得。

努力加油!

醒目開學勳章

你好勁呀~~
想問你點教佢串字呀? phonics / 故事聯想法??
你用什麼方法令佢時常都記得點串呀?
我仔仔學得快, 但好快又唔記得,
我仲苦惱緊點令他時常記得呀
可否分享一下

原帖由 ew911 於 10-11-3 16:11 發表
考時剛剛5歲1個月大。我係教她串晒starter vocab. list 生字。最緊要勤做past paper 就得。

努力加油!

恭喜恭喜!
繼續加油. 讓妳囡囡多看故事書, 相信下個目標考Movers or Flyers時你不用再插手, 她都可以完全自己搞得掂。

yukico

Thanks! 我剛剛睇Movers 的past paper, 都覺得對一個幼稚園小朋友都真係有一個難度。

qoo_pooh       

吾勁!只係小朋友的努力成果。
串字,因囡囡學校有教Phonics,所以都係Phonics 串字方法教。將d英文生字分開來串。

ew911,

請問坊間那一套Past paper 比較好, 因為我見有幾間不同版本的, 可否給我意見.  或者可以PM我, 妳用那套的呢?

angelmeiyee ﹠momi2008,,

吾好意思太遲覆你地。因近日太busy.

其實我只係買大陸版的Cambridge test paper“劍橋少兒英語考試全真試題“. 因香港版實在太貴la!

Hi all,

Sorry for late reply again!

我都只係返大陸買,不過,我聽過係旺角樓上書店係有得買。

原來真係得架!
我個仔剛剛過5歲生日去考,岩岩收到cert. ,有14個盾。(我只用咗個幾月,同佢串字,考之前一星期做大陸買嘅 past paper)

where can i buy " starter vocab. list 生字"?
how many booklet include??
did u apply this exam through british council??

原帖由 ew911 於 10-11-3 00:51 發表

因我自己教囡囡1.5個月,就獲14個盾成績。(只係speaking 少一個盾,我相信係囡囡對陌生人說話too so ...

咁Movers可否自學啊!因我見到內容深好多,(我唸緊自學定報course好)請俾少少意見

醒目開學勳章

自己去 british council 報名考試就得啦
以下係vocab. list

原帖由 yantabo 於 10-11-26 00:39 發表
where can i buy " starter vocab. list 生字"?
did u apply this exam through british council??

醒目開學勳章

自己去 british council 報名考試就得啦
以下係 vocab. list
http://www.britishcouncil.org/yle_word_list.pdf

原帖由 yantabo 於 10-11-26 00:39 發表

Movers和Flyers都可以自學, 只在於父母有多少時間教和耐心導孩子, 由Movers開始要考grammar, tense, 和 compehension (3篇, 每篇約50字)。 所以對家長的英文程度有小小要求。另一個困難係就算自己識都唔易教, 尤其要小朋友明白一些抽象的概念, 如時間, 就己經要花一番工夫。

另外Listening的對話速度亦會一級比一級快, 去到Flyers時就等同外國大人交談的速度。

原帖由 minejoujou 於 10-11-27 11:07 發表
咁Movers可否自學啊!因我見到內容深好多,(我唸緊自學定報course好)請俾少少意見

Movers和Flyers都可以自學, 只在於父母有多少時間教和耐心導孩子, 由Movers開始要考grammar, tense, 和 compehension (3篇, 每篇約50字)。 所以對家長的英文程度有小小要求。另一個困難係就算自己識都唔易教, 尤其要小朋友明白一些抽象的概念, 如時間, 就己經要花一番工夫。

另外Listening的對話速度亦會一級比一級快, 去到Flyers時就等同外國大人交談的速度。

原帖由 minejoujou 於 10-11-27 11:07 發表

想問考movers , 自學需要幾待時間呀?

請問 English Centre 是指什麼 Centre?

好開心!真係不需要花幾千元比小朋友出english centre

cambridge starters, mover and fryer 的past papers 實在太貴了, 在香港邊到可以買平一點?