用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 情況越來越嚴重了 !!
go

情況越來越嚴重了 !!

我個大少 (P.5)..今次學校數學測驗..照理可以攞好高分..就係因為佢唔肯列式..只寫答案....就算答案啱..老師都唔俾分..當佢全錯...嘩..我睇到份卷..真係想喊..點解d老師會咁架...每題5分..你見答案啱..都俾番一至兩分啦...雖然個小朋友無按你要求列式....

中文科仲衰..凡係重組句子..佢通通無做..只係係上面寫咗 1 , 2 , 3 , 4 ...佢話唔想寫字喎...又話覺得好無聊..點算好呀 !!

原帖由 Bonnie 於 10-11-2 13:20 發表
我個大少 (P.5)..今次學校數學測驗..照理可以攞好高分..就係因為佢唔肯列式..只寫答案....就算答案啱..老師都唔俾分..當佢全錯...嘩..我睇到份卷..真係想喊..點解d老師會咁架...每題5分..你見答案啱..都俾番一至兩分 ...

求求他寫,這個方法得唔得?如果他會寫,只是態度尚未配合,同佢搞好關係.仔仔鍚你,想你開心.願意為你做令你開心的事.
快樂的甜芋快樂的甜芋

你小朋友是否有讀寫障礙? 其實可向學校申請examption.重組句字只寫數字, 擴句可用箭咀代替的.

原帖由 Bonnie 於 10-11-2 13:20 發表
我個大少 (P.5)..今次學校數學測驗..照理可以攞好高分..就係因為佢唔肯列式..只寫答案....就算答案啱..老師都唔俾分..當佢全錯...嘩..我睇到份卷..真係想喊..點解d老師會咁架...每題5分..你見答案啱..都俾番一至兩分 ...

覺得好無聊==>佢地既常態.

都係同佢講道理, 係依個社會生存就要跟"遊戲規則"去做. 唔跟, 傷害到既只係自己.

希望佢會明白.
[url=http://www.TickerFactory.com/]

千其唔好表露緊張或求佢,由佢囉,改正改得多,比老師話得多,罰得甘甘地,自然就範.
好多小朋友好叻捉大人心理,你一緊張佢就會越來越過份,玩到你氹氹轉.
惡人自有惡人磨,只要你肯唔補佢,唔惡得幾耐既.
無知是福

換個角度睇,學校train up緊佢既discipline,要佢睇清題目跟遊戲規則做,將來出來社會都係o甘
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

大少並沒有讀寫障礙..只是由細都大都好討厭抄寫嘅嘢..特別係中文....佢覺得好無謂喎....

佢唔係唔識寫...係唔想寫..覺得好浪費時間喎..同佢傾過無數次...佢咪鬼畫符咁囉..到默書時佢又OK 喎..你激死未..

我依家唔會迫佢..只要佢肯讀/肯做..我每兩,三個星期就同老師跟進吓...

你知啦..五年級下學期呈分..唔講得笑...

如果佢交到功課做到學校要求便算吧, 因為佢地天生不喜歡寫字, 或者你仔仔係數理資優, 數理資優係會對文字抄寫沒興趣. 迫他會傷感情, 佢寫都係比面我地. 我地只好用多些鼓勵, 推動佢去做. 我多時同佢講做一個科學家都要識字, 如果唔係點話比人知,你的發明喎.

原帖由 Bonnie 於 10-11-15 13:03 發表
大少並沒有讀寫障礙..只是由細都大都好討厭抄寫嘅嘢..特別係中文....佢覺得好無謂喎....

佢唔係唔識寫...係唔想寫..覺得好浪費時間喎..同佢傾過無數次...佢咪鬼畫符咁囉..到默書時佢又OK 喎..你激死未..

我依家唔 ...

原帖由 Bonnie 於 10-11-15 13:03 發表

我依家唔 ...

我仔仔同你仔仔有啲似.我暫時要求佢,學校的抄寫的中文科功課做晒.如果,某一日抄寫的功課多,佢依家會自己安排,抄一段休息下,或者做下第二啲功課,再抄過.默書,既然成績幾好,就得啦.佢啱啱轉學來新學校的時候,抄書是抄在紙上的.沒有格子.半個學期年后升讀4年班,有格式規範他,佢發育得成熟咗小小,學校生活開心過之前好多.所以,可以做得到.

明年,他也要面對呈分試了.我已經開始把中學的情況講俾佢聽.佢上網時,自己睇中學網頁.你同佢親子關係做好.就算寫俾媽媽睇,俾媽媽開心下,我相信佢願意0既.你地關係好啲,道理講得通.順服佢0既脾性.慢慢俾佢認識自己的不足.同呢類細路相處,真係軟硬兼施.

我也曾經為抄寫和仔仔抗爭過.佢攞掃把出黎,要打老豆同我.當時,俾老豆成個人抬起佢,舉高,托佢出門口冷靜,佢當時好惡係屋企大門口同老豆講數. 所以,俾我地認識到,唔係惡就可以解決問題.當時佢2年班.你諗下:以佢地咁有性格的表現,某些學校老師已經唔中意.會俾面色俾佢睇,有啲老師嫌麻煩,由得佢.係屋企.我地同佢關係唔好.逼著他.對佢有咩幫助呢?佢地只不過係0固細路.
快樂的甜芋快樂的甜芋

見到呢個topic既內容, 我都愁緊同樣問題呀, 幸好係阿仔依家2年班, 但都夠晒頭痛~~
上左2年班開始功課多左, 抄寫既練習又多左, 超唔願做功課, 但佢唔係因為深, 唔識而唔肯做, 就係因為要佢寫好多字, 好似中英文作文做句呢d, 好難唔全句寫架嘛...

要佢寫就寫到d字全部打晒風咁, 扮大人寫字new晒筆, 一見功課就話多, 睇都唔願睇, 小1同小2初期都仲會怕欠交功課, 依家直頭話佢都接受到欠交功課俾老師寫手冊, 佢接受但我接受唔到啦...

仲有幾個月就8歲, 樣樣都勞氣到不得了, 行為情緒讀書樣樣齊, 好似作晒反咁, 以前佢好在意自己俾人既形象, 但依家就變得好求其, 是是但但都得, 一話佢就超不耐煩加駁咀...

大家既小朋友響小2, 8歲左右係咪都咁上下呀? 有咩辦法計仔可以分享下咁呢....

見到唔列式, 重組句子係上面寫123, 基本同我仔一模一樣!!佢仲帶到佢個組全組人都唔列式..........

但係我就會同佢講, 每個地方都有佢的規則! 好似點解要有警察同賊, 點解買嘢要比錢, 呢D係社會規則!! 若果無規則就會............
係學校, 亦有學校的規則, 你係學校裏面生活就要跟學校規則..........

而加六年級啦!! 寫字.......仍然係有咁少得咁少.......不過佢都會去答!!  只係有D問答題佢答得太過簡短會扣分!! 我亦好明白個答案明明係啱, 我又會同佢講, 佢哋個規則係要求你個答案係咁咁咁....你而加參加緊佢哋考試, 所以要答佢哋個答案囉!!

有時我覺得而加D教育真係好死!! 唉~~~

想請問你哋有冇同小朋友兒時玩FLASH CARD GA???

回復 2# hinhei 的帖子

請問你的小朋友現在他還是這樣嗎?我沒有去check,知道她(自己個個)不是,只是她很會駁咀,其它情況跟你的一樣,好勞氣,現在三年級,班主任都跟我說:好D字好肉酸,仲哀過D男仔,其它老師都有講,寫任何字都好求其,連數學都係咁,你哋都知肉酸就好易寫成第二個字,例如:0會變成6字,計算通常係會無事,但寫得唔好就會計錯第二個答案既數目,最慘提完又提,提完再提,結果還是一樣,問佢好悶,佢又唔答,仲好笑既就係,班主任問佢,佢仲响度笑,激死我啦!我己經好耐心咁教導佢,成日同自己應該係自己唔識教,自己無做野自己一手一腳攪佢,依然係咁樣,一直係咁,都唔知點算,請問有無好提議呀!

有無試下俾個挑戰佢,要佢攞EXACTLY99分,下次88分,再下次77分,當同佢輸睹,可能佢覺得好玩會試下。