用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 大琴行學琴問題
樓主: guling
go

大琴行學琴問題 [複製鏈接]

其實你可以叫老師早5分鐘落堂,同你傾,咁就唔會阻到下一個。我以前係果間琴行教過,都係咁做,當果5分鐘係出面上堂,順便同家長示範係屋企點練琴,有咩注意等。

原帖由 KaKaYa 於 10-11-7 01:07 發表
我有時都怕先生辛苦,但又不方便問得太多;二來琴行好多不愛同先生太悉!!!!!
真是好像令大家人太為難???????明明知老師很多地方教:又有BALLET SCHOOL, CHORUS......等等做伴奏....她又教8級以上的EXAM.....,真是好像我 ...

妳的方法都幾好,但好多時家長很多野做;只有工人姐姐或婆婆;而有時寫HANDBOOK,不是個個家長幫到小朋友彈琴.......
所以只有愈來愈多問題,不是不想去SOLVE PROBLEM,而是有心冇力,或許要同小朋友一起彈啦!真是苦惱
原帖由 miss321 於 10-11-7 01:19 發表
其實你可以叫老師早5分鐘落堂,同你傾,咁就唔會阻到下一個。我以前係果間琴行教過,都係咁做,當果5分鐘係出面上堂,順便同家長示範係屋企點練琴,有咩注意等。

...
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

我想幫家長講下心聲,而家同以前唔同,學校考試功課太多,小朋友請假可以體諒,家長俾錢學琴,都係想小朋友學到嘢,我相信佢哋請假都係有理由。不過老師全職教同琴行都想有固定收入,兩方立埸唔同就會有問題發生,除非老師肯改變現有模式,但可遇不可求,最後可以講係彈得出色老師唔代表教學好,好老師唔容易揾,揾到就要珍惜學習機會。

我當年學琴時,個老師遇到新年、聖誕和復活等大節,佢都會放假而照收費。

簽名被屏蔽

嘻嘻 妳講得好啱,家長心態唔難理解,多人排隊學,話唔埋老師要加學費,另外老師可能會太忙無咁多時間跟進度。

真是可遇不可求,彈得出色老師唔代表教學好(人品好),好老師唔容易揾,揾到就要珍惜學習機會。

我一定要讚下我女個鋼琴老師先得了,我女今個月考琴,但我女本身資質差,又懶惰,老師年頭開始幫佢練考琴的歌,鋼琴老師很盡責的,我女每星期學琴彈得不好時,她都會抽自己的空堂時間叫我女落去琴行陪我女練琴,這半年裡,我女原本每月上4堂,變左上8堂,係不收費的。好多謝佢將自己的時間付出在我女身上。

原帖由 medocb52 於 10-11-4 20:12 發表
真是很不高興,臨考試都冇勿教SIGHT READING,連本書是考試前一個月買,都唔明她們掂對學生和家長,當家長是綿羊;

請PM我資料!
原帖由 MrsFung 於 10-11-8 10:12 發表
我一定要讚下我女個鋼琴老師先得了,我女今個月考琴,但我女本身資質差,又懶惰,老師年頭開始幫佢練考琴的歌,鋼琴老師很盡責的,我女每星期學琴彈得不好時,她都會抽自己的空堂時間叫我女落去琴行陪我女練琴,這半年裡,我女原本每月 ...

我女間琴行係馬鞍山架!

原帖由 medocb52 於 10-11-8 16:53 發表
請PM我資料!

Can you PM me? I live in Ma On Shan too!
原帖由 MrsFung 於 10-11-9 09:42 發表
我女間琴行係馬鞍山架!
‹ 上一主題|下一主題