用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 大琴行學琴問題
go

大琴行學琴問題

請假後想補堂,老師d教琴時間一個接一個,要等有其他人請假,先可以係同日或之前一日補堂(因為老師只教2日),仲會叫你連上1個鐘,因為前一節個學生請假,但4歲初學根本集中唔到咁耐.  唔想連續咁上,欠左d堂又唔可以係下個月學費扣番...
請問係咪間間琴行都係咁??

我估到你講邊間, 好多琴行都係咁,有時真係冇辦法,請假補堂都保障雙方,同埋大琴行而家請人唔俾老師住附近,所以老師更加唔會係教琴日返去琴行凈係補你小朋友一個,所以你都要就下老師,假是你請的,知道補堂咁麻煩就盡量唔好請假。

原帖由 guling 於 10-11-1 23:43 發表
請假後想補堂,老師d教琴時間一個接一個,要等有其他人請假,先可以係同日或之前一日補堂(因為老師只教2日),仲會叫你連上1個鐘,因為前一節個學生請假,但4歲初學根本集中唔到咁耐.  唔想連續咁上,欠左d堂又唔可以係下個 ...

沒辦法﹐琴行為方便管理﹐實在不能容許太大的彈性。

原帖由 guling 於 10-11-1 23:43 發表
請假後想補堂,老師d教琴時間一個接一個,要等有其他人請假,先可以係同日或之前一日補堂(因為老師只教2日),仲會叫你連上1個鐘,因為前一節個學生請假,但4歲初學根本集中唔到咁耐.  唔想連續咁上,欠左d堂又唔可以係下個 ...

平日唔補,星期六,日又排滿哂,唔係唔想就老師,不過佢比我個時間撞到正另一個興趣班,早一個鐘或遅一個鐘都唔得,假係老師請既,我自己都唔想小朋友隨便請假,小小唔舒服都會帶住口罩返果d....

唔通係要唔學先係最尾補番

原帖由 miss321 於 10-11-2 00:01 發表
我估到你講邊間, 好多琴行都係咁,有時真係冇辦法,請假補堂都保障雙方,同埋大琴行而家請人唔俾老師住附近,所以老師更加唔會係教琴日返去琴行凈係補你小朋友一個,所以你都要就下老師,假是你請的,知道補堂咁麻煩就盡量唔好請假 ...

原帖由 miss321 於 10-11-2 00:01 發表
我估到你講邊間, 好多琴行都係咁,有時真係冇辦法,請假補堂都保障雙方,同埋大琴行而家請人唔俾老師住附近,所以老師更加唔會係教琴日返去琴行凈係補你小朋友一個,所以你都要就下老師,假是你請的,知道補堂咁麻煩就盡量唔好請假 ...

Why?

例如柏C請人,你住將軍澳, 唔會分附近分行俾你,會俾間遠D,防止老師撬走學生。
如果你話老師請假,咁又真係可以同琴行講,要老師就一就你, 因為係老師請假在先喎。

琴行請假後補堂, 除了要就老師的時間, 仲要就琴行琴室嘅schedule, 有時其實係琴行本身無琴室available.... 我以前教琴行時就經常遇到無琴室而補唔到堂....

原帖由 miss321 於 10-11-2 21:38 發表
例如柏C請人,你住將軍澳, 唔會分附近分行俾你,會俾間遠D,防止老師撬走學生。
如果你話老師請假,咁又真係可以同琴行講,要老師就一就你, 因為係老師請假在先喎。 ...

我囡囡係TL學就唔會有呢個問題, 老師請假或自己請假就順延一堂, 唔駛就補堂咁麻煩

嘩,開口即中   ,我唔期望佢就我,不過佢之後連期都比唔到我....可能星期一至五老師有其他工作??!!
咁通利係點架?下個月交少一堂錢??

原帖由 miss321 於 10-11-2 21:38 發表
如果你話老師請假,咁又真係可以同琴行講,要老師就一就你, 因為係老師請假在先喎。 ...

我通常都唔補住, 試過儲埋十堂八堂, 臨考琴前用來加堂專攻Aural & sight-reading

原帖由 guling 於 10-11-3 22:24 發表
嘩,開口即中   ,我唔期望佢就我,不過佢之後連期都比唔到我....可能星期一至五老師有其他工作??!!
咁通利係點架?下個月交少一堂錢??

真是很不高興,臨考試都冇勿教SIGHT READING,連本書是考試前一個月買,都唔明她們掂對學生和家長,當家長是綿羊;
原帖由 BallBallMaMa 於 10-11-4 00:48 發表
我通常都唔補住, 試過儲埋十堂八堂, 臨考琴前用來加堂專攻Aural & sight-reading

Sight-reading 一定要長年練習﹔我通常用Improve Your Sight-reading (Paul Harris著)的系列﹐並教曉和督促學生每日練習1-2題﹐並每個/隔個星期在課堂上監控quality 和progress﹐這樣對提昇sight-reading能力和學生個人的信心非常有效﹗效果也在學生琴試sight-reading部分的成績裡顯明﹗一律18(滿分21)或以上。

原帖由 medocb52 於 10-11-4 20:12 發表
真是很不高興,臨考試都冇勿教SIGHT READING,連本書是考試前一個月買,都唔明她們掂對學生和家長,當家長是綿羊;

sight reading真係靠平時浸出黎,不過有時做老師都好難, 學生3首考試歌同scale都未得,都唔夠時間,想加堂, 家長又唔想,考試衰左,又話老師冇教乜冇教物,有良心的老師其實都教哂所有野。我試過有一堂同學生講Aural 同Musicianship,下堂家長話唔好講咁多要彈琴多D,你真咪話唔吹脹,學生一星期上一小時,好難Train到個範範掂,除非係天才+家長有幫手。

原帖由 medocb52 於 10-11-4 20:12 發表

P.T.O.
多謝你地意見,我覺得會令學生容易理解些,我同琴行人員老師去請教,但琴行小小STAFF只是這老師OK!真是不知說她QULIFICATION OK彧她的教學STYLE OK呢??真是不清楚!
跟住,琴行些經理問我,是否想總部的教授教你小朋友你會好些????
真是給她們弄到頭都大晒 (總部太不方便了,而我覺得我小朋友只是LOW LEVEL ,不用太緊張要教授級????!!!!!)琴行人員真令人太費解 :
小小問題,我只不過要老師教多D 基本功:sight reading (除學生3首考試歌),想加堂又說先生冇時間,我真不想小朋友考試衰左及少分,我對老師說是否我地有勿問題.....呢?她說冇問題,而我小朋友有番合唱團更加冇問題啦!
她說合唱團D人會有教看音符及樂理,我真是無氣 ,還有2-3星期,她都是這樣.......還說SiGHTREADING不是太重要。
我其實要求她教完全部考試SYBALLUS+同學生TRAINING多些去考試。
如果教師教哂所有野及MAKE SURE學生真是冇問題,才是OK!
但未教完教材,而去考試,都唔知學校問題或老師又問題。
我都對先生講我小朋友不是天才,你當我小朋友勿都不懂,STEP BY STEP。
雖然考試己過,問題仍在
什麼辧????

樓主所講應該係我做兼職嗰間琴行,佢哋唔會安排同區老師教嗰區分行,所以老師流失率高,我教咗兩年同期老師己經走哂,我只教幾個鐘所以仲未走。其實老師都唔好過,佢哋會填滿每一空檔,老師想同家長傾小朋友進度都無時間,最唔好係一年52星期收足學費,打工都有年假,俾錢學琴反而無得放,我啲學生每年平均要請4至6星期假,温習學校考試同全家旅行,但每星期己有堂上,點補得咁多,就算時間安排到,小朋友都無時間練琴,所以我用咗一個方法(不過唔方便講)解決呢個問題。其實教學不能只向錢看,學生權益都非常重要,咁樣揾錢只會令學生人數流失。

其實問題都很明顯了﹐您也表達得很清楚﹗勢式不對就要另謀出路了。

您小朋友考左邊級呀?有成績未?

原帖由 medocb52 於 10-11-5 17:19 發表
P.T.O.
多謝你地意見,我覺得會令學生容易理解些,我同琴行人員老師去請教,但琴行小小STAFF只是這老師OK!真是不知說她QULIFICATION OK彧她的教學STYLE OK呢??真是不清楚!
跟住,琴行些經理問我,是否想總部的教授教你小 ...

簽名被屏蔽

唔會,學費一早俾咗,唔補堂家長無得退錢,琴行唔會分帳俾老師,家長唔可以話無老師補堂,因為琴行有權揾其他老師代補。

我有時都怕先生辛苦,但又不方便問得太多;二來琴行好多不愛同先生太悉!!!!!
真是好像令大家人太為難???????明明知老師很多地方教:又有BALLET SCHOOL, CHORUS......等等做伴奏....她又考8級以上的3張EXAM.....,令很多時叫我地遲延考試...,真是好像我地就去多了一些!!!!!
柏X大琴行STAFF說老師OK! 但我怕她有PRESSURE.....向小朋友有些情緒而不知.
我現小朋友2級成績單未出,我應如何處理????
其實選老師是否有責任感多過有學歷呢?大琴行如TOM LEE /PARSON /劉X昆 或跟老師比較好呢?不用琴行HANDLE還是幫不到!!!!!
小女由3歲初學時些個老師是未讀完音樂系,是我家上面樓住,她到我家只是BY LIFT,但她成日遲到8-10鐘及我不在或我不知,她就當不當半小時了,還叫小朋友取隻狗仔紹她玩 ;如果不是上堂我都很歡迎...
3年後才發覺 教到手形真是難看,像打字;足足上年我和她一起去上堂,去琴更正......

4年來遇到教琴些先生,真是很MEAN及冇勿NICE,有時真是找琴行些STAFF開解,遲早給她們氣絕....
(葵芳寫字樓....X苗些教師很HARD態度,手形不會說對不對) mouth:" />
總之,令我不知我地有問題或教琴D好有性格?????
我都現沒有大方向,請點!謝
原帖由 音樂人長老 於 10-11-6 00:32 發表
樓主所講應該係我做兼職嗰間琴行,佢哋唔會安排同區老師教嗰區分行,所以老師流失率高,我教咗兩年同期老師己經走哂,我只教幾個鐘所以仲未走。其實老師都唔好過,佢哋會填滿每一空檔,老師想同家長傾小朋友進度都無時間,最唔好係 ...

When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

其實KEEP住一星期一堂想保持進度同埋老師的工作穩定,老實講句,教琴都係一份工,如果學生成日請假又可以騰堂,老師收入就唔Stable,琴行老師流失率仲高。就算唔係琴行,我自己全職私教都係一星期一堂,新年放假,學生有權利請假,但都係要補堂,可以留返長假期先補。但這規矩真係杜絕左好多胡亂請假的人唔會亂黎,工作亦穩定好多。

我識一d前輩老師新年放假照交學費,請病假唔補堂也有。我認為你跟得果個老師/係果間琴行學琴就要守規矩,你唔buy老師的做法有權唔跟果位老師學琴。

原帖由 音樂人長老 於 10-11-6 00:32 發表
樓主所講應該係我做兼職嗰間琴行,佢哋唔會安排同區老師教嗰區分行,所以老師流失率高,我教咗兩年同期老師己經走哂,我只教幾個鐘所以仲未走。其實老師都唔好過,佢哋會填滿每一空檔,老師想同家長傾小朋友進度都無時間,最唔好係 ...