用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無13/14年入學既想開始傾下?
樓主: eeb
go

有無13/14年入學既想開始傾下? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我公司係人工低,福利好,打個和咋
(而且要小學中學先有LEA,如果考唔到心水直資/私校,有LEA都無用)

原帖由 artroboy 於 10-11-3 17:00 發表
好羨慕 wor...

我但願子女能升讀本地大學,所以我選擇主流學校,寧願自己辛苦啲。但係好似SFA、St. Joe呢啲咁深又咁谷嘅學校,我有啲怕,不過我會照考,考到先慢慢考慮。而我嘅首選是官津校,次選是直資,最後才是私校。呀女讀緊官津校,的確唔錯,如果呀仔揾到間中規中矩嘅官津校就心滿意足,皆因呢期競爭好大
原帖由 eeb 於 10-11-3 15:17 發表
呢排d菌真係好勁﹗

學術 -> 你係指sfa,st. joseph   o個d?

原帖由 eeb 於 10-11-3 17:04 發表
我公司LEA有 ceiling,如果兩個小朋友都讀音中,一個月要自己墊5千幾,都幾甘(雖然下年兩個一齊讀幼稚園時仲貴),如果我份工有乜問題,又或者突然公司無LEA福利(我唔係政府工),一個月兩條化骨龍既學費要萬幾蚊,我怕到時負擔唔起 ...

明白曬….

Hi Karen 你好,

我與你的想法差不多,但想請問:1)為何次選直資最後私校?2)是否預備不參加大抽獎?3)既然姐姐就讀幾好的官津,為何不讓弟弟跟上?因為一定收,又方便照顧…

因我暫時可以考慮抽34 or 41網,但小朋友得15分,所以只考接受大抽獎的私校,但都不知為了參加這場所謂大抽獎,而放棄考直資是否值得?!正一係抽唔到好學校,到時想俾錢都好難求/叩到位!

我但願子女能升讀本地大學,所以我選擇主流學校,寧願自己辛苦啲。但係好似SFA、St. Joe呢啲咁深又咁谷嘅學校,我有啲怕,不過我會照考,考到先慢慢考慮。而我嘅首選是官津校,次選是直資,最後才是私校。呀女讀緊官津校,的確唔錯 ... [/quote]

家姐讀緊女校呀!當年我無幫個女考直資,因為佢要博自行分配官津校,結果成功,當時我有私校Back-up。
到呀仔情況唔同,連埋宗教分得15分,實在無乜競爭力,我家校網唔多好,所以我會幫佢考直資同私校,實行大包圍,揾學校都講求策略㗎!
你情況同我唔同,你有好校網,你可以用私校做Back-up,直資如果係好心儀而又值得放棄大抽獎的話,即管去考,否則揸住間私校博大抽獎喇!記住考多啲學校,如果派得唔好都仲有機等waiting位或叩門。
原帖由 ac917 於 10-11-5 04:44 發表
Hi Karen 你好,

我與你的想法差不多,但想請問:1)為何次選直資最後私校?2)是否預備不參加大抽獎?3)既然姐姐就讀幾好的官津,為何不讓弟弟跟上?因為一定收,又方便照顧…

因我暫時可以考慮抽34 or 41網,但小朋友得15分,所以只考接 ...

醒目開學勳章

見呢幾個星期考咗小一既家長等2nd in消息,真係好大壓力,就算有2nd in,仲要等最後決定

回覆 45# karen55407 的文章

Hi Karen,
十分感謝你的回覆!
其實小女都是15分一族,第一輪都不知怎樣用,莫非真的只可用作叩門的誠意分?實際上是否很多學校表明要一、二輪都把該校放第一位才有機會叩門?這樣我呢"近乎掉落咸水海"的15分還可以怎樣用?

其實有啲不俗的學校15分都有機會入到,例如:聖加、軒尼斯官立、瑪利諾神父等,打探吓消息喇!
原帖由 ac917 於 10-11-7 07:13 發表
Hi Karen,
十分感謝你的回覆!
其實小女都是15分一族,第一輪都不知怎樣用,莫非真的只可用作叩門的誠意分?實際上是否很多學校表明要一、二輪都把該校放第一位才有機會叩門?這樣我呢"近乎掉落咸水海"的15分還可以怎樣用? ...

回覆 48# karen55407 的文章

請問是否九龍塘的聖家?其實除了軒官較遠,如果入到聖家或瑪利諾神父,我都還得神落;我朋友的女都是15分誇區抽到九龍塘聖家,現在正讀P2,我原本諗現時的P2小朋友都是03出世,考那一間機會都大過我地07呢,咁其實是否這幾間一向都有咁既機會?

舊年都仲有機會,今年就放榜,留意埋出年嘅走勢啦!
原帖由 ac917 於 10-11-9 11:31 發表
請問是否九龍塘的聖家?其實除了軒官較遠,如果入到聖家或瑪利諾神父,我都還得神落;我朋友的女都是15分誇區抽到九龍塘聖家,現在正讀P2,我原本諗現時的P2小朋友都是03出世,考那一間機會都大過我地07呢,咁其實是否這幾間一向都有 ...

When you evaluate a school, don't just "feel" how much you like it.  You should consider if this school is suitable to you kid AND your family in terms of:
1) money
2) time
3) energy

醒目開學勳章

So true, many considerations.

Besides location and money, I think the governing factors are my son's ability and character.  Traditional schools with better resources, through-train/connected secondary school and with emphasis in music education will be surely preferred.

原帖由 momama 於 10-11-9 11:56 發表
When you evaluate a school, don't just "feel" how much you like it.  You should consider if this school is suitable to you kid AND your family in terms of:
1) money
2) time
3) energy

各位比D意見, 年尾出生小朋友 (NOV/DEC), 現K1表現中上(即似大仔咁), 如果有SPK或培正offer, 會再重讀K1? 好怕私立/直資小一又有大細仔之分.

我支持重讀,有百利而無一害。
原帖由 wh0709 於 10-11-9 16:08 發表
各位比D意見, 年尾出生小朋友 (NOV/DEC), 現K1表現中上(即似大仔咁), 如果有SPK或培正offer, 會再重讀K1? 好怕私立/直資小一又有大細仔之分.

醒目開學勳章

如果有心儀小學(官津直私國際),會唔會提早一年參觀呀?

我之前都問過有關d學校既open day,如果知,我都好有興趣去睇睇,早好過遲,究竟一般學校幾時有得參觀?

原帖由 eeb 於 10-11-12 11:37 發表
如果有心儀小學(官津直私國際),會唔會提早一年參觀呀?
‹ 上一主題|下一主題