用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無13/14年入學既想開始傾下?
樓主: eeb
go

有無13/14年入學既想開始傾下?

有件咁事?

原帖由 Sumyeema1 於 10-11-3 10:19 發表
真的嗎?---〉 家姐女校係直私,o個5分"大仔分"係可以過俾細佬架﹗

我都算系度浦著兩三年,第一次聽人這樣講,希望 eeb 透露多 d.

原帖由 w_y 於 10-11-3 10:24 發表
有件咁事?

剛剛向 EDB 查詢 (tel:28327700, 28327740), 如果大女/大仔讀私校/直資,第二個小朋友只有 10 分適齡分。

希望各位家長留意。

原帖由 eeb 於 10-11-2 15:45 發表
家姐女校係官津定直私? 如果係直私,o個5分"大仔分"係可以過俾細佬架﹗

我暫時打算考4/5間直私,怕自己同阿仔都無心力考太多間。

原帖由 Sumyeema1 於 10-11-3 10:56 發表
剛剛向 EDB 查詢 (tel:28327700, 28327740), 如果大女/大仔讀私校/直資,第二個小朋友只有 10 分適齡分。

希望各位家長留意。

唔該曬....

醒目開學勳章

之前有bk媽話得,我啱啱再問edb又話唔得,等我再confirm下先。thank you.

原帖由 Sumyeema1 於 10-11-3 10:56 發表

希望各位家長留意。

我咁多年係呢樹都無聽過得. 反而好多媽媽呻話個大讀緊直私, 擔心個細少左5分= 唔使玩第一輪. 所以我從來都無諗過可以益到第二個.

EDB 話係, 應該都無得咁樣過分俾弟妹.

寫到一半呀仔突然抽筋,即時送佢入醫院,好彩依家情況穩定。
家姐讀緊官津女校,當時我犧牲咗細佬無揀男女校,但是值得的,因為係一條龍直上中學,起碼煩小一個。
本來我最心儀英華,但見到朋友的仔仔讀得好辛苦,依家有啲卻步,其實傳統名校多數好谷,小朋友可能唔識分,但家長要超額付出。我識啲人讀喇沙、SFA同彩石里St. Joe都好深好谷,讀得就要有心理準備。
原帖由 eeb 於 10-11-2 15:45 發表
家姐女校係官津定直私? 如果係直私,o個5分"大仔分"係可以過俾細佬架﹗

我暫時打算考4/5間直私,怕自己同阿仔都無心力考太多間。

醒目開學勳章

- delete as duplicated -

醒目開學勳章

- delete as duplicated -

醒目開學勳章

check 返,原來係
"若有家庭的首名出生子女已入讀特殊學校,其後該家庭第一位申請官立/資助小學的自行分配學位的子女,「計分辦法準則」下可獲取5分。該家長應先前往教育局學位分配組(小一入學)取得有關證明,在遞交小一入申請表時,向學校出示有關正本及副本。"

搞錯咗,sorry all.

原帖由 w_y 於 10-11-3 11:21 發表
我咁多年係呢樹都無聽過得. 反而好多媽媽呻話個大讀緊直私, 擔心個細少左5分= 唔使玩第一輪. 所以我從來都無諗過可以益到第二個.

EDB 話係, 應該都無得咁樣過分俾弟妹. ...

原帖由 karen55407 於 10-11-3 12:18 發表
寫到一半呀仔突然抽筋,即時送佢入醫院,好彩依家情況穩定。
家姐讀緊官津女校,當時我犧牲咗細佬無揀男女校,但是值得的,因為係一條龍直上中學,起碼煩小一個。
本來我最心儀英華,但見到朋友的仔仔讀得好辛苦,依家有啲卻步,其實傳 ...

你仔冇事嗎??

我好同意你個講法, 所以我最心儀既係音小

啲感冒菌作惡也,斷斷續續兩個月都打唔低佢,結果比佢打低咗。多謝關心!
音小的確是一間好學校,但我較注重學術,所以我沒有考慮此校。
原帖由 siu_to 於 10-11-3 14:44 發表

你仔冇事嗎??

醒目開學勳章

音小... ... 其實我都幾鍾意,我有去過佢地個音樂廳排練,真係好好。 可惜音中都幾貴,如果係DSS,萬一份工出問題(我係因為有LEA先打算比小朋友考下直私),都可以申請減免,暫時最心儀dbs同宣小,不過想入dbs都係發下夢

原帖由 siu_to 於 10-11-3 14:44 發表

你仔冇事嗎??

醒目開學勳章

呢排d菌真係好勁﹗

學術 -> 你係指sfa,st. joseph   o個d?

原帖由 karen55407 於 10-11-3 15:13 發表
啲感冒菌作惡也,斷斷續續兩個月都打唔低佢,結果比佢打低咗。多謝關心!
音小的確是一間好學校,但我較注重學術,所以我沒有考慮此校。

karen
你小朋友無事麻, 大家都要小心呀,依家D天氣同D菌都好麻煩

音小係一間好學校,BUT 學費都好貴下, 我有兩個, 所以都唔打算考囉....

LEA 係咩黎架?

原帖由 eeb 於 10-11-3 15:14 發表
音小... ... 其實我都幾鍾意,我有去過佢地個音樂廳排練,真係好好。 可惜音中都幾貴,如果係DSS,萬一份工出問題(我係因為有LEA先打算比小朋友考下直私),都可以申請減免,暫時最心儀dbs同宣小,不過想入dbs都係發下夢
...

原帖由 eeb 於 10-11-3 15:14 發表
...

我都係有LEA呀, 但中學冇得減學費?

醒目開學勳章

local education allowance.

原帖由 artroboy 於 10-11-3 16:39 發表
LEA 係咩黎架?

好羨慕 wor...

原帖由 eeb 於 10-11-3 16:57 發表
local education allowance.

醒目開學勳章

我公司LEA有 ceiling,如果兩個小朋友都讀音中,一個月要自己墊5千幾,都幾甘(雖然下年兩個一齊讀幼稚園時仲貴),如果我份工有乜問題,又或者突然公司無LEA福利(我唔係政府工),一個月兩條化骨龍既學費要萬幾蚊,我怕到時負擔唔起。

原帖由 siu_to 於 10-11-3 16:46 發表

我都係有LEA呀, 但中學冇得減學費?