用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 2nd in?
樓主: pho2009
go

DBS 2nd in?

回覆 7# Unclejt 的文章

你好!我也是一個很心急的媽媽,
想請教吓DBS的第二輪面試名單已岀了嗎?
另外、也想問是否只有第二輪面試的小朋友才收到信呢?

剛剛收到2nd int. 的 信了, 大家要留意信箱呀!

原帖由 Annngan 於 10-11-4 11:51 發表

收到DBS 2nd interview的家長請進…

請問有冇家長已經收到DBSPD的2nd interview的電話或面試信呢?
如有,請幫幫忙報料啦…萬分感謝!因為很多家長(包括我自己在內)實在等得很心急。
多謝大家幫忙。

我都想知是否只有第二輪面試的小朋友才收到信呢? 如果被reject的都會收到信, 我見到信箱有信時都不要太高興, 費事空歡喜一場!

原帖由 Annngan 於 10-11-4 11:51 發表

如果沒有2nd int. 的話, 應該不會收信的, reject 信應會在12月中一次過寄出.

原帖由 xiaoyuma 於 10-11-4 12:56 發表
我都想知是否只有第二輪面試的小朋友才收到信呢? 如果被reject的都會收到信, 我見到信箱有信時都不要太高興, 費事空歡喜一場!

thanks!

原帖由 ChunYinMa 於 10-11-4 13:00 發表
如果沒有2nd int. 的話, 應該不會收信的, reject 信應會在12月中一次過寄出.

醒目開學勳章

the 2nd in letter sent yesterday (3/11)
will have both phone call & letter for 2nd in ar

Good Luck to all!

Is it if I do not have the 2nd interview mail today = failed?! Cause I just checked which was nil in the mail box.

請問你是幾時收到電話的呢?

原帖由 tabodaisy 於 10-11-4 14:11 發表
the 2nd in letter sent yesterday (3/11)
will have both phone call & letter for 2nd in ar

Good Luck to all!

原帖由 ChunYinMa 於 10-11-4 12:45 發表
剛剛收到2nd int. 的 信了, 大家要留意信箱呀!

你住邊區呀?除咗收到信外,有沒有電話到呀?
郵差今日已派咗信了,都見唔到有,睇怕都係空多吉少了!

要等到12月才可肯定reject, 咁萬一2nd in 的信寄失, 電話又收唔到, 咁點算 ?

原帖由 ChunYinMa 於 10-11-4 13:00 發表

係咪講緊男拔附屬小學ar?? 即係旺角火車站果間????

Yes to both your questions. It's the DSS and not the aided school.

To be precise, the subject should be DBSPD second interview.

原帖由 bobo_ling 於 4/11/2010 16:16 發表
係咪講緊男拔附屬小學ar?? 即係旺角火車站果間????

回覆 11# Annngan 的文章

昨天4/11收到2nd in 信,信在3/11寄出,5/11今早10:00a.m.收埋電話,confirm我們有冇收到信,同埋提醒我們要見埋家長.
其實我本來已打定輸數,因為連收幾間reject letter,我還反思緊是否我沒給兒子上面試班,所以令他臨場表現太緊張,而導致唔同類型嘅學校都失敗?因阿仔in DBS時緊張到打泠陣,佢話老師問佢係咪好驚?他很坦白答:係呀!我很驚interview時唔識答問題. 老師聽了笑一笑同他說:小朋友唔駛驚!有時答錯問題都未必入唔到果間學校!
昨天話呢個好消息俾佢知,佢開心到跳起仲話個老師冇呃佢喎!
我都係覺得小朋友天真自然d好!
各位唔好氣餒呀!希望在明天!!!!

我已收左信, 但今朝有個CALL 接唔切. 係打去屋企既. 唔知會唔會係DBS打來.

原帖由 fennieho 於 10-11-5 10:27 發表
昨天4/11收到2nd in 信,信在3/11寄出,5/11今早10:00a.m.收埋電話,confirm我們有冇收到信,同埋提醒我們要見埋家長.
其實我本來已打定輸數,因為連收幾間reject letter,我還反思緊是否我沒給兒子上面試班,所以令他臨場 ...

唔好意思!請問dbs會係打電話去屋企?媽咪手提定係爸爸手提?唔該!

醒目開學勳章

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-5 11:04 發表
我已收左信, 但今朝有個CALL 接唔切. 係打去屋企既. 唔知會唔會係DBS打來.

應該係啦, 我今朝都收到呀~

今早9點幾miss 咗dbs 個 call, 不過過了不久, dbs 再打來, 所以佢地會打到有人接電話的, 不用擔心會miss 咗個電話.  他們是打媽咪手提的.

原帖由 mickychow 於 10-11-5 11:07 發表

唔好意思!請問dbs會係打電話去屋企?媽咪手提定係爸爸手提?唔該!

回覆 1# mickychow 的文章

我係Housewife所以打我手提(我估),
佢哋係寄出咗信至打電話喎!因為打來是問我有冇收到信的.

醒目開學勳章

原帖由 mickychow 於 10-11-5 11:07 發表

唔好意思呀, 因為我飛左線返屋企所以唔清楚, sorry