用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 丘佐榮中學(土瓜灣)交流區
go

丘佐榮中學(土瓜灣)交流區  

有無人知丘中有無精英班,見個女隔日就小測,日日都有默書,不知幾辛苦,是否中一就谷,望他們他日成材,真是用心良苦,多謝校長及各位老師的心意,thank you so much!!!

可否告知有間這学校的情况?
聽講啲老師好肯和学生傾談
老師很有团隊精神
是否很谷学生的?

原帖由 UNLeung 於 10-12-5 18:11 發表
可否告知有間這学校的情况?
聽講啲老師好肯和学生傾談
老師很有团隊精神
是否很谷学生的?

我唔係丘中家長,不過上次OPEN DAY見D老師同學生關係幾好,搭晒膊頭,相處愉快

丘中是沒有精英班的

我個小朋友都係第一自願入咗丘中,fund fair 那天,我感受到老師好好人,但自行interview那天,考官好cool.

大文,你係唔係有小朋友在丘中讀緊呀?

我個囡囡今年升中一, 囡囡表哥升中四所以清楚, 表哥說D老師幾好人, 我真身見過亦是, 同學校冇乜壓力, 因入得丘中的學生英文同成績有一定底子, 不難跟上.

大文多謝回覆,點解丘中暑期冇英語營呀?

有三日適應班都足夠了吧!

大文,請問8月13曰要吾要著校服回校?另分班結果當天公佈,咁即係成績高或低嘅學生都會可能在同一班啦。

今日買書,去左問過校務處, 係不需要穿校服, 穿平時去街衫可以了.
係, 成績高或低嘅學生都會可能在同一班.

大文兄,唔該晒。我冇回校取書,因同書商講咗在家附近三聯取。你有冇買地圖書呀?

你問得駛唔駛買MAP, 即係問過係個度讀過既人啦, 我冇買MAP.

我冇問過。只不過記得以前讀書時買咗都唔駛用,所以冇訂,又或者會買舊書。

大文,副校講A,B班英文較弱,而C,D班中文較弱。咁即係冇一班中英文都掂啦。我有冇理解錯副校嘅講法呀。

有無住青衣既同學有興趣早上一齊乘的士上學?(現有2位)

不介意的話我可以回答一下:

A,B班各抽八位英文較弱的同學加強輔導,C,D班就各抽八位中文較弱同學加強輔導,所以是會有中文和英文都好的同學在每一班裡。

到中二的時候,是打散再分班,變了英文/數學較弱的同學會加強輔導,但依然沒有分精英班。

多謝回覆,我較喜歡冇分精英班的學校。就算小朋友差都可以暗地裏追成績,冇需要給全級標籤為棄嬰班,因未開始已打沉小朋友的能力。

另可否講下考試計分方法,英文書點解用book2嘅?

因想了解學校多些,所以有咁多問題問,真係不好意思。

考試計分方法? 學生手冊 p.23 有詳細提到。另由今年開始,每個學期完結派發成績表時,成績表上會列出平均分最前五十名同學的名次。

在初中階段,某一兩本英文書或 Exercise book會選用高半年或一年程度的,一向都是這樣做,絕大部分學生都沒問題。

Thanks a lot