用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我都唔明 - 究竟係我的問題 定 學校 定 政府的問題 ...
樓主: ziyi
go

我都唔明 - 究竟係我的問題 定 學校 定 政府的問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

對不起,其實只想呻一上而已
沒有伙想的那般

而且在努力準備HKUGA的面試,這都是我跟妻子非常喜歡的學校

原帖由 Tommy 於 10-10-30 20:22 發表
好耐無入黎「小一選校」了,呢度好多人我都唔識,自己又無睇清楚。賴醒目以為比意見樓主,原來自己的意見九唔搭八兼搭錯線,怪不得樓主都唔啋我。 :(

放鬆D喇!最好的一間總會出現架! ...

回覆 41# ziyi 的文章

ziyi Daddy,

八年前我和您一樣,對HKUGA同樣趨之若鶩,當年2,160人競爭150個學位,比今天更加激烈。我同樣準備充足,將兒子裝備得很好,面試後我都信心十足,但結果令我非常失望,我們落選了,只是入了備取名單,我是真的哭了出來………但我沒有窮追猛打的叩門,之後孩子到了另一間新理念學校讀書。

這件事我恥恥於懷了六年。我心心不忿,六年後我捲土重來,我甚至將六年前的waiting list信件保留起來,連同孩子的portfolio一同遽上HKUGAC。我們有幸獲得面試,那時我同樣信心十足,滿以為一定掂!

到面試那天,孩子和平日沒有兩樣,朝氣勃勃地去黃竹坑,但輪到他面試的時候,他變了另一個人,他對校長的提問不合作、不願回答……最後面試無法完成。

我再一次失望,今次的失望是對自己的失望,我怪自己………點解六年後的結果仍然是這樣………

後來我和孩子討論這件事,他說他根本唔鍾意呢間學校,包括當年投考的HKUGAPS和HKUGAC。原來他下意識告訴他不要進這兩間學校,所以影響了他面試的表現。孩子令我恍然大悟,原來自己多年來表錯情搭錯線。

好多時我們以為是最好的,但我們的孩子未必有同樣的想法,凡事不可強求。當孩子成長後,給他們自由和空間,相信他們的感覺,最適合他們的自然會出現。

放心喇!只要努力不放棄,最好的始終會出現。

Tommy

上次到某學校交表, 前面位女士帶了小朋友的香港特區護照作身份證明文件 , 咪又係全體收表職員一同研究囉 , 我企足半小時, 企等到我好忟 , 他們研究是否永久居民 , 又打電話間朋友, 真係比佢吹脹呀 ...

醒目開學勳章 王國長老

世事真係好得意
我女都有類似情況, 不過係幼稚園既事了, 當年去到幼稚園A, 一路訓一路落車, 心唸大件事, 點知一入學校, 醒晒, 老師一路問, 我女中英對照答得100分, 老師仲笑住出"挑戰題"我女一樣照答, 嘩.......
事後順利過關, 不過果間唔係我心儀學校

到另外一間幼稚園, 本來女女一直在狀態, 唔知點解入到出就呆左, 咩都唔配合, 連我講故事都無反應, 人地俾糖都唔想拎, 哈, 真係無晒野講, 我同老師講, 算啦唔駛繼續喇, 佢今日唔會彩你架喇

學你話齋, :「凡事不可強求,相信孩子的感覺喎!」
原帖由 Tommy 於 10-10-31 09:55 PM 發表
ziyi Daddy,

八年前我和您一樣,對HKUGA同樣趨之若鶩,當年2,160人競爭150個學位,比今天更加激烈。我同樣準備充足,將兒子裝備得很好,面試後我都信心十足,但結果令我非常失望,我們落選了,只是入了備取名單,我是真的哭了出來…… ...

嘩!!!! 8年前....2,160人競爭150個學位....
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

你真的打沉我
其實入唔入到,我說真的,一定會有難過,失望
但絕對唔會唔開心及怪囡囡及學校

但不要去欺騙及用行政手段,打官腔

很坦白說,我妻子今天最終收到學校說弄清楚了,可以星期六照常面試

但既然不是神所安排的,我沒有打算去了
我只想証明,不是囡囡的身份問題

而港同,我相信是神的安排,如果最終唔得,也是神的安排了

因為我雖然在上年去了港同後很喜歡很喜歡該校
但因為跨離,中學部太遠的原因,我曾經想卻步
也一直憑自己將她一再推後
叫囡囡也用一個玩的心情去

但原來神有安排的
昨天做面試的功課, 發現了為什麼囡囡能得到second interview
跟學校的要求"活潑,好學,思辨,創新"是很配的
之前卻沒有細心留意
"活潑而有禮,思辨而尊重別人等"

無論結果如何,神有安排的

原帖由 Tommy 於 10-10-31 21:55 發表
ziyi Daddy,

八年前我和您一樣,對HKUGA同樣趨之若鶩,當年2,160人競爭150個學位,比今天更加激烈。我同樣準備充足,將兒子裝備得很好,面試後我都信心十足,但結果令我非常失望,我們落選了,只是入了備取名單,我是真的哭了出來…… ...

請勿怪我多事, 既然已經弄清楚可以面試, 點解你要放棄呢個機會? 你覺得係神既旨意? 你既神俾你弄清楚, 而學校都讓你面試, why你又要放棄呢? why你覺得你既神唔想你去見? 我覺得給個機會你小朋友, 亦給個機會你自己, 在這裡抱怨在這裡不開心, 學校都不會知道的.
請恕我多事, 希望你小朋友入到心儀學校, 謝謝!

原帖由 ziyi 於 10-11-1 12:05 發表
你真的打沉我
其實入唔入到,我說真的,一定會有難過,失望
但絕對唔會唔開心及怪囡囡及學校

但不要去欺騙及用行政手段,打官腔

很坦白說,我妻子今天最終收到學校說弄清楚了,可以星期六照常面試

但既 ...

醒目開學勳章

唔...你有你的道理
但我有我的原因,而且我是真的抱怨,在BK上你看到不少閙學校的話題都會指明道姓是那一間
但就算有人想知道我在說那間,我的回答是如何?
我不想特別的事例影響了其他人對學校的感覺

最緊要清楚神的指意,而我現在很清楚,這就可以了
神是信實,滿有憐憫的,所以祂讓我可以憑自己的時候,失敗了去傷心,也有朋友鼓勵,如Flostangraphy, Thomasha, Charolte_mom等

By the way, thank you

原帖由 goo_littlebb 於 10-11-1 12:30 發表
請勿怪我多事, 既然已經弄清楚可以面試, 點解你要放棄呢個機會? 你覺得係神既旨意? 你既神俾你弄清楚, 而學校都讓你面試, why你又要放棄呢? why你覺得你既神唔想你去見? 我覺得給個機會你小朋友, 亦給個機會你自己,  ...

不用客氣,我們在BK一同經歷這個遊戲,已算是有緣,當然應該大家互相支持,說到失落/失態/失言,我更多著呢!

無論如何,尊重你的決定,我很相信好人有好報的,努力加油!我在香港的另一角落祝福你和你的女兒!
原帖由 ziyi 於 10-11-1 13:09 發表
唔...你有你的道理
但我有我的原因,而且我是真的抱怨,在BK上你看到不少閙學校的話題都會指明道姓是那一間

最緊要清楚神的指 ...

回覆 44# Charlotte_mom 的文章

Charlotte_mom,

我好似係話:「凡事不可強求,相信孩子的感覺喎!」於係唔係「好多野一早安排好架........」?我唔會否定,但又唔會太過相信「命運」。總之努力過就可以了,結果唔係由我地去控制,我比較相信「順勢而行」。

妳講中晒,我孩子見到陳校長的時候,佢真係『呆左!』佢呢個表情我從未見過,當時我坐在他的旁邊,我都比佢嚇親!好彩孩子後來向我說出真心話,令我的心結解開了。

Tommy

我覺得還是去面試吧!
讓女兒也參與, 也聽聽她的意見.
反正, 面試過後你再放棄也不遲.
天主或許仍在考驗你呢.

不用客氣,我只是路過+八掛....

原帖由 ziyi 於 1/11/2010 13:09 發表
唔...你有你的道理

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 flostangraphy 於 10-11-1 10:30 發表
嘩!!!! 8年前....2,160人競爭150個學位....

係呀!當年新理念學校是新興事物,當時的教統局、各大傳媒、網上的討論區一齊鋪天蓋地宣傳所謂的「愉快學習」,幾間新理念學校的風頭仲勁過傳統名校。

醒目開學勳章 王國長老

幾咁堅強既家長, 去到呢D時候一定唔多唔少情緒低落
睇開D啦! 見到呢版呢排咁多負能量, 真係唔多開心
希望大家都加油, 開恆TURBO見招拆招, GO GO GO!

原帖由 ziyi 於 10-11-1 01:09 PM 發表
唔...你有你的道理

醒目開學勳章

當將你的事交託耶和華,並倚靠祂,祂就必成全。(詩37:5)

既然已經祈禱交託了,就要專心倚靠。

原帖由 ziyi 於 10-11-1 12:05 發表

... ...

回覆 46# ziyi 的文章

ziyi Daddy,

我同意您的講法,呢個遊戲總會有人成功,有人落選;落選的唔係因為佢地唔得,只係因為學校唔夠咁多個學位。所以亦都唔可以怪任何人,真係要怪的就只能怪自己。

我都覺得您地應該去見埋之前比麻煩您地果一間,可能呢個都係神的安排。起碼當係一個預習,攞多D面試經驗,等囡囡去到HKUGA面試時,就能駕輕就熟喇!

再者,我真係唔想打沉您,但都要提醒您唔可以過份自信、孤注一擲。我地只可能控制自己付出幾多,但係結果就真係唔到我地去控制。

Tommy

之後係咁就好啦. 個個去晒報呢d. 留返d 古老 18 代傳統老校俾我....哈哈哈~~~

原帖由 Tommy 於 10-11-1 13:38 發表

係呀!當年新理念學校是新興事物,當時的教統局、各大傳媒、網上的討論區一齊鋪天蓋地宣傳所謂的「愉快學習」,幾間新理念學校的風頭仲勁過傳統名校。 ...

回覆 12# ziyi 的文章

ziyi,

如果時間, 精神許何, 去in下啦. 可能你會對學校有另一個睇法.  好似dgjs, 私校一樣要睇地址證明, so far, 好似得佢呢間要. 每間學校handle special case 的經驗都唔同, 攪錯也不奇.

我都想同大家講, 不要孤注一擲, 隨時要有心理準備讀一間普通(不太差)的津校.  考小一的心情會好一點.

呢一兩年, 又好似回歸老校.  真係好似抄股票, 一窩蜂!

原帖由 w_y 於 10-11-1 14:08 發表
之後係咁就好啦. 個個去晒報呢d. 留返d 古老 18 代傳統老校俾我....哈哈哈~~~

醒目開學勳章

又唔係孤注一擲既
起碼有一間私校在手
其實講笑才說"打沉"而已,當身心乏力時,自然很想放棄
但現已有力繼續行下去
總之,在此看到的所有人都是美好的,感謝神

原帖由 Tommy 於 10-11-1 13:59 發表
ziyi Daddy,

我同意您的講法,呢個遊戲總會有人成功,有人落選;落選的唔係因為佢地唔得,只係因為學校唔夠咁多個學位。所以亦都唔可以怪任何人,真係要怪的就只能怪自己。

我都覺得您地應該去見埋之前比麻煩您地果一間,可能 ...
‹ 上一主題|下一主題