用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我都唔明 - 究竟係我的問題 定 學校 定 政府的問題 ...
go

我都唔明 - 究竟係我的問題 定 學校 定 政府的問題

醒目開學勳章

香港特別行政區回港證是簽發給以下的香港居民,作往返內地及澳門特別行政區之用:
  • 已取得香港居留權或已獲准在香港不受條件限制居留的中國公民;及
  • 已獲准在香港不受條件限制居留,但無法取得任何國家的護照或其他地區的旅行證件的非中國籍人士。

我的囡囡是在我上一份工作派在國內時,在國內出生的

明明回港証已經代表了只簽發了及"香港居留權或已獲准在香港不受條件限制居留的中國公民"

為什麼學校仍舊要我提供証明,或要我找入境處提供額外的東西?

我真的很苦惱,是學校的問題定政府的問題

一間又係咁,2間又係咁

早知道,申請passport好過

申請特快passport, 兩星期內有!!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

趕唔切,下星期五前

原帖由 flostangraphy 於 10-10-29 12:15 發表
申請特快passport, 兩星期內有!!

我個仔都係外國出世,所以報學校時我都俾埋亞仔HKID+HKpassport and 入境處發出嘅香港永久居民VISA.

係keep 多D supporting document好D,我試過同佢申請入台証好麻煩!!

醒目開學勳章

最慘係入境處的職員跟我說
她係香港人,回港証/護照已經証明了她是無限制條件居留
學校唔明叫佢打電話來
但我們唔會再出信証明我囡囡的香港人身份

究竟係咪我錯呢
間間都沒有問題,唯獨呢2間玩我
加上俾另外2間reject,心情已經down down地
咪玩我啦,我真的投降啦
玩呢個遊戲已經玩了1年多了
我好倦啦

原帖由 babykarlson 於 10-10-29 12:25 發表
我個仔都係外國出世,所以報學校時我都俾埋亞仔HKID+HKpassport and 入境處發出嘅香港永久居民VISA.

係keep 多D supporting document好D,我試過同佢申請入台証好麻煩!! ...

原帖由 ziyi 於 10-10-29 12:20 發表
趕唔切,下星期五前

如果您的囡囡手持外籍護照,有一個方法可以即日辦妥。

攜帶囡囡的外籍護照,同所有有關她永久香港居民身份的文件,最好帶埋父母的身份証、結婚証書之類,到入境處申請一個Lable,入境處人員會將該Label貼在囡囡的護照內,証明外籍護照持有人可以永久居留香港。

這項申請可以即日完成辦妥。但如果她沒有任何護照,就可能真係要兩個星期了。

會唔會係因為呢2間都想比OFFER/2ND IN 你女女, 所以咁仔細CHECK到咁足?

你話之前2間冇咁既要求, 但就REJECT左. 希望你盡快擺平. 個人已經壓力大, 仲加埋呢樣. 真心祝福你同女女.

原帖由 ziyi 於 29-10-2010 12:35 PM 發表
學校唔明叫佢打電話來

究竟係咪我錯呢
加上俾另外2間reject ...

醒目開學勳章

我囡囡已經俾音小收左,都沒有問題
港同入了second interview都沒有問題
唯獨另2間...唉

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-29 13:13 發表
會唔會係因為呢2間都想比OFFER/2ND IN 你女女, 所以咁仔細CHECK到咁足?

你話之前2間冇咁既要求, 但就REJECT左. 希望你盡快擺平. 個人已經壓力大, 仲加埋呢樣. 真心祝福你同女女.

...

另二間是有2ND IN還是OFFER?
Maybe you call the school or principal to explain your case, they may prolong the deadline.

原帖由 ziyi 於 10-10-29 13:18 發表
唯獨另2間...唉

乘風破浪

ziyi daddy,
唔好咁down!! 點支歌比你同ziyi!!

http://www.youtube.com/watch?v=EBAREdLuhAA

留意歌詞!!!!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

回港證唔係身份證明文件ma.  無計.
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

醒目開學勳章

First interview

原帖由 goo_littlebb 於 10-10-29 13:27 發表
另二間是有2ND IN還是OFFER?
Maybe you call the school or principal to explain your case, they may prolong the deadline.

醒目開學勳章

多謝
其實原本在打擊中恢復過來
點知又俾另外2間無理要求
最慘是有口難說
唔通同學校說:你唔識啊
所以都幾被動

原帖由 flostangraphy 於 10-10-29 13:27 發表
ziyi daddy,
唔好咁down!! 點支歌比你同ziyi!!

http://www.youtube.com/watch?v=EBAREdLuhAA

留意歌詞!!!!

醒目開學勳章 王國長老

唔好咁啦, 當見份工, 唔係對你有興趣就唔會要求additional info啦
relax relax!! 有得繼續玩點都係開心事, 加油!
原帖由 ziyi 於 10-10-29 01:18 PM 發表
唯獨另2間...唉

OIC, 可能真係為啖氣. 唔緊要, 佢地有自己做事既一套, 都冇計. 你女女咁叻, 有OFFER 在手, 如果另外果2間你都真係想TRY既, 就慢慢同佢玩.....

GOODLUCK

原帖由 ziyi 於 29-10-2010 01:18 PM 發表
唯獨另2間...唉

照講& explain to them!
if they really "唔識" you may got an interview chance,
if they reject your interview/application, just feel no regret as you have tried.

原帖由 ziyi 於 10-10-29 13:43 發表
多謝
其實原本在打擊中恢復過來
點知又俾另外2間無理要求
最慘是有口難說
唔通同學校說:你唔識啊
所以都幾被動

見到你嗰句"我好倦",真係非常之感同身受!!
我哋雖然無你攪呢件事D煩嘢~但我同樣預備/玩咗呢個遊戲成年,仲要幫自己洗腦,真係好倦好倦...
你已有offer響手,唔使怕啦~唔玩都玩咗咁耐,就差嗰少少啦,俾心機,客氣D同學校解釋,你囡囡事實上係香港人嘛~佢哋冇理由唔接受嘅~有D咩不足咪int完再慢慢後補囉~
見埋就了咗件事,等個天幫你哋安排最合適你囡囡嘅學校啦!
加油!!

原帖由 ziyi 於 10-10-29 12:35 發表
學校唔明叫佢打電話來

究竟係咪我錯呢
加上俾另外2間reject ...

醒目開學勳章

實情係我已經解釋了
而且我說我現在帶囡囡去申請passport都要時間
但學校的interview在下星期六
學校說要面試之前提供
我想可能是神唔想我想太多,將一些不是衪安排的先刪掉吧

原帖由 rainy0429 於 10-10-29 16:57 發表
見到你嗰句"我好倦",真係非常之感同身受!!
我哋雖然無你攪呢件事D煩嘢~但我同樣預備/玩咗呢個遊戲成年,仲要幫自己洗腦,真係好倦好倦...
你已有offer響手,唔使怕啦~唔玩都玩咗咁耐,就差嗰少少啦,俾心機,客氣D同學校解 ...

check pm please!

原帖由 ziyi 於 10-10-29 17:04 發表
實情係我已經解釋了
而且我說我現在帶囡囡去申請passport都要時間
但學校的interview在下星期六
學校說要面試之前提供
我想可能是神唔想我想太多,將一些不是衪安排的先刪掉吧

...

醒目開學勳章

另一間卻一定要我填囡囡是非香港居民
很坦白說我想像以西結一樣問神
為什麼我呼求你,你不應允我
為何使我看見罪惡

我做錯了什麼?我說了半句謊言?
我為什麼要經歷如此有口難言

而且是以你為主的學校

唔通她們唔俾我面試,我要學世人般,找平機會,找教育局

你叫我學習什麼

叫我學習接受,順服?

定叫我為不公發聲

我真的想哭了