用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 敲擊樂vs大提琴,邊樣對考龍頭一線中學有利? ...
樓主: VKwan
go

敲擊樂vs大提琴,邊樣對考龍頭一線中學有利? [複製鏈接]

原帖由 Lilo 於 10-11-2 10:31 發表
幾年前事,我同事個仔,讀九龍塘宣小,考頭十名,佢樂器方面無特異功能,只係小提琴6級,但係佢係唱男高音,仲係校際攞好多獎,DBS收左,我地覺得係因為佢唱男高音夠特別!

c6老細個女,又係讀宣小,成績中上,但係又係好唱得,橫掃學界,五&六 ...
弊在我個仔五音不全!其他野都有得練,唱歌要講聲線。

原帖由 wunma 於 10-11-2 11:34 發表

唔好看小自己細路, 機會幾低都好, 成績有番咁上下, 就值得一試, 當見識囉! 未戰先輸, 會影響孩子的自信.

當年個女唔係全級十名以內, 冇體育冇音樂, 單靠心口有個勇字, 就報讀一間音樂體育俱佳的學校, 結果自行時 ...
我個仔one and only one既長處只得成績詐。冇其他特異功能啦。不過算啦,就算考唔到名校,佢有讀書既能力,上到大學一樣有得發揮。照計唔係名校唔會影響入大學掛?!

原帖由 judy 於 10-11-2 10:13 發表

依家的証書真係唔值錢。到底係啲人仔勁得咁緊要定係証書通脹呢?依家学校塙面試,比前幾年更費心機。

筆試好過!
好句好句

原帖由 VKwan 於 10-11-2 13:40 發表
我個仔one and only one既長處只得成績詐。冇其他特異功能啦。不過算啦,就算考唔到名校,佢有讀書既能力,上到大學一樣有得發揮。照計唔係名校唔會影響入大學掛?! ...

成績好,又何需其他特異功。

原帖由 wunma 於 10-11-2 14:50 發表
好.

溫馨咩鬼:冇錢俾阿大学嘢,又想省一筆支出。就係咁簡單。

原帖由 judy 於 10-11-2 14:10 發表

成績好,又何需其他特異功。

成績好本身就係一種最好既特異功能啦,只係一山還有一山高。

原帖由 melindalsl 於 10-11-1 09:17 發表
我個女是拉大提琴的, 但沒有天份, 純粹money搭夠在小六的頭一學期考了個第三級剛好用來佈中一, 但因好低級所以在profile上只輕輕帶過唔多着墨, 但靠成績已考到理想中學, 當中亦沒有因沒才藝而有阻滯, 如果成績唔係好 ...

同意
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]
‹ 上一主題|下一主題