用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會唔會一間都唔收?
樓主: dolphinmama
go

會唔會一間都唔收? [複製鏈接]

我都好怕仔仔讀吾到心儀既學校(當然,書吾會無得讀)!

佢星期五病,Sat朝早已經有一間去吾到in,下午見佢ok d,照去另一間in,點知佢又扭眼瞓,老師行埋黎又發脾氣又喊!結果又無多一間!!

去年見N我反而有信心d,因為都叫識好多野,最重要係聽話d!!今年就真係擔心!!就算吾係病,佢自兩歲起,百厭左好多,樣樣野睇心情,有時好有禮貌,問乜做乜,有時就超反叛+無禮貌,呢排成日病食藥,食到個人更燥!!!我湊到佢都想喊!唉......如果之後果d都係咁既表現,真係無眼睇!!樣樣都好似失控(病極吾好,發脾氣,講吾聽),吾到我控制,好吾開心!

醒目開學勳章

原帖由 LamCoco 於 10-11-1 03:07 發表
平時佢唔係咁架...個個都話佢馴! 近排病確係有少少脾氣~ 但果日簡直好似兩個人咁~ 本身佢係慢熱果隻, 又食咗藥, 再加上佢對住一D屋企無0嘅玩具(特別轉動果類), 呢個簡直係死穴!!! 一有玩具佢一定要玩咗先,  ...

你會唔會覺得俾左一個兩歲多嘅小朋友好大壓力...

我女都係細B, 但我兩公婆都唔膽心, 父母一定覺得自己既小朋友係最醒最叻既啊, 我覺得我囡囡面試既表現已令我PROUND OF HER, 至於RESULT我唔理了, 反正依家好多都唔係睇小朋友既表現.
其實每次同BB去INTERVIEW, 當玩就好了. ^^ RELEX

醒目開學勳章

無論小朋友面試表現如何, 家長都應該懷有感謝嘅心, 另外亦應該再加適當嘅贊許同鼓勵!

小朋友好細個咋, 唔好俾咁大壓力佢地同自己!   一個健健康康嘅家庭, 都可以好容易培育出聰明嘅小朋友, 大家GOOD LUCK!

係呀, 自從俾左自己間N1 留位費之後 (唔會無書讀), 壓力無晒, 排隊報名都排得心情輕鬆, interview 當去玩.

我唔擔心, 因為巳讀緊一間唔錯的幼兒學校, 大不了在原校直升K1.

唔係St.Cat, KV就一定好.最緊要老師有愛心,小朋友喜歡學習.

依家間間學校都話幾千人爭,幼稚園又話要排通宵,哩種風氣好唔正常.

Oh...... 多謝你! 你令我諗起之前報一間攞from時及參觀開放日, 我仔都好開心...而且仲好聽話, 即使係要提...佢都好樂意同老師傾幾句, 又肯講bye bye~ 可能佢真係唔like星期六果間  我諗我要相信佢...多謝洒!

原帖由 petunia 於 10-11-1 08:40 發表
你要相信bb的第六感。佢唔鐘意就係唔鐘意,點都解釋唔到。

我記得有一次in th()nk,我個女都變左十問九唔應。其實我心中都不知幾安慰,因為去interview果日,我就覺得唔多鐘意呢間學校。

前日去in康(),佢迫人地去聽家長會,安 ...

我都覺得自己好衰...俾咗不少壓力佢, 其實自己個心都好唔C服~  但我想依+開始...佢學識回應人(包括屋企人), 因為佢平時都唔係好肯回應人及叫人架

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-1 09:43 發表

見到佢o甘答你可能你俾好大pressure佢了

個老師都OK嘅~ 不過聽講座時..見校長同D主任...感覺就嘛嘛啦~ 唔係事後或唔收先咁講! 佢地有D假囉...言語似有禮善意, 面口態度就...  富榮間(X南)呀~ 單個人感覺...無意詆毀

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-1 10:10 發表

呢個老師o甘直接我諗情况幾嚴重or老師冇乜愛心,邊間o甘衰呀?

我都知自己衰架啦~ 今日去一間平平庸庸嘅學校交from, 我仔初時都唔肯出聲! 之後見老師同我傾計...叫我改下午班(話有位,機會大D)~ 反而臨走時阿仔肯同老師交談及byebye(當然係提)! 但都好~~而且唔係講明話收...但都叫我安心好多~ (oh...我會唔會自我安慰中呢! )

原帖由 lyhv 於 10-11-1 11:50 發表

你會唔會覺得俾左一個兩歲多嘅小朋友好大壓力...

原帖由 LamCoco 於 10-11-1 23:25 發表
我都覺得自己好衰...俾咗不少壓力佢, 其實自己個心都好唔C服~  但我想依+開始...佢學識回應人(包括屋企人), 因為佢平時都唔係好肯回應人及叫人架

...

隨緣啦, 我個女都係大女, 平時講野好ok, 唯獨係舊年由7-8月開始就唔睬人, 撞啱呢段時間interview, 當然心儀唔心儀既學校都食白果. 佢要到呢兩個月先好返好多, 有時d野整定

小朋友既脾氣比天氣仲難捉摸,每次帶佢見人都驚佢無啦啦鬧情緒。

係呀,佢地真係會專登玩嘢,答相反呀!我個都係大B嚟-佢話自己得一歲

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-1 11:43 發表

係呀,大b好多識講嘢人人以為佢地應識多d嘢仲大壓力,而且有d大b識玩嘢d問題太淺專登唔答or答相反,我反而覺得中b仲好,起碼仲好有興趣答d interview questions ...

哈哈,好可愛........

原帖由 bibikids119 於 10-11-2 09:53 發表
係呀,佢地真係會專登玩嘢,答相反呀!我個都係大B嚟-佢話自己得一歲

原帖由 bibikids119 於 10-11-2 09:53 發表

我個話5歲,有次問佢個口用來做乜佢話all po po

我跟住問pat pat有乜用佢話食嘢

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-2 10:28 發表

叻叻喎!
佢肯定明白"相反"嘅義思啦!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-11-2 10:34 發表

叻叻喎!
佢肯定明白"相反"嘅義思啦!

如果老師好似你o甘諗還好,但老師可認為我地冇家教教到佢o甘,實情我當然冇教過佢啦
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

你個女.............

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-2 10:28 發表

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-2 10:53 發表

如果老師好似你o甘諗還好,但老師可認為我地冇家教教到佢o甘,實情我當然冇教過佢啦

咁係老師有問題喎~
DBS 個校長都話, 鍾意d小朋友 can think out of the box

(我已經習慣咗~ 用另一個角度去欣賞個大曳人喇!)
恐龍家

聽到都唔知好嬲定好笑....

‹ 上一主題|下一主題