用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會唔會一間都唔收?
go

會唔會一間都唔收? [複製鏈接]

我好驚呀,係超級驚,因為in左面試程序最簡單的啟思,小朋友表現自問唔錯,但都唔收,我真係冇晒信心啦,好怕in10間就得到10封拒絕的回信........:(
   0    0    0    0

之前聽人講, 報K1要報一d出名0既, 亦要報一d係屋村d 0既 (屋村附近0既K1), 咁出名0既收當然好, 咁唔收都有屋村附近0既K1作後備, 咁唔知你報0左0既K1係咩類型?

老實講,我開始覺得啲所謂名校根本就只係睇下小朋友既家庭背景,有冇 daddy mammy 係 professional 或者係名人,根本就唔係睇個小朋友既表現。我真係覺得好失望。估唔到呢個現實既世界係由幼稚園已經開始。雖然我都有幫我個仔報咗好多間,但係我都覺得只係陪跑,唔係個仔表現唔到,只係我冇咁多背景比學校揀啫。

我都好驚.....

我小朋友仲要超怕羞.....

雖然而家讀個間n1一定收番,但如果出面報咁多間都全軍覆沒,我真係.....

仲要其實好多名校都係收大仔大女多,除非個小朋友特別醒,唔係都係REJECTED 的多了, 這個情況去到考小學問題更明顯,講真邊間學校唔鐘意收大仔大女呢?大個D,聽教聽話董事能力高好多,你個小朋友依家同佢3個月前比較係唔係大個左?一理通百理明,呢個係遊戲規則,而家僧多"靚"粥少,去面試咪當係週末一個節目啦,反正去到通常都有野俾小朋友玩,RESULT無謂諗咁多!!

大家唔好咁灰啦!
我們做家長的都是希望幫自己的小朋友盡量爭取多點機會,唔努力試下就一定什麼都得唔到......
我個女只可以算是中b,而且今年咁多bb,我都幫她報很多間......我覺得有時interview除了講實力,都真是好講彩數,但如果間kg因為我們的家境,是否名人...等去決定是否收我個女,我會覺得...佢已經唔係我杯茶.....

所以大家唔好怕啦! 努力咗先算...互勉之!

咁又唔好咁灰…我地兩公婆雖則都係大學畢業,但就不是什麼專業人事,也不是有錢人…亞了只考了3間都算係名校(KV,PC同SH),全都收了!我又唔覺得你講嘅情況咁嚴重…

而事實上,叻的小朋友真的有好多,大部份媽咪都覺得自己小朋友都"幾叻"(包括我在內),但其家出面叻的小朋友(同自己個個一樣叻或叻過自己個個的)真的有很多!再者,考試除有表現外,還有一些很主觀的因素,眼緣啦,感覺上小朋友係咪學校target個類啦等等…

如siujanjan說的,近近地唔係太並又唔多人爭的都要報番間,有間2-3線的在手,感覺會好好多!如考到更好更鍾意的咪當bonus囉!家教還是最重要,你認為2-3線不足的就自己教到足,去到考小學你小朋友都唔會輸蝕架!

雖則有d亞Q,但事實就係,幾千個小朋友去爭個幾百甚至百幾個位,考唔到都好正常吖!考到都可以話係好彩!(考到不等如好叻,考唔到又未必唔叻…)

原帖由 kittyyau 於 10-10-28 15:08 發表
老實講,我開始覺得啲所謂名校根本就只係睇下小朋友既家庭背景,有冇 daddy mammy 係 professional 或者係名人,根本就唔係睇個小朋友既表現。我真係覺得好失望。估唔到呢個現實既世界係由幼稚園已經開始。雖然我都有幫我 ...

驚ing

啟思鍾意收大仔, 而且應該咁上下時候會有位放出來給waiting.

會唔會一間都唔收, 有可能, 所以報定一些無咁熱門. 我都交左阿仔讀緊果間 N1 來年升 K1 的留位費. 之前想慳錢諗左好耐, 但今日交左錢, 心情輕鬆好多, 即時少左好多壓力, 因為至少有一間唔太差嘛. 而且呢個都係我報N1其中一個少少原因啦.

謝謝大家的回應,我當然有報屋村的啦,這是一個必須的後備,但都係驚,唉.......其實報名前已經有想過名校是不是望塵莫及的東西,但都想一試,啟思的結果打擊了我是事實,他有收我朋友的孩子,但我就no啦,所以我都相信學校未必一定係收"有背景"學生,因為我的朋友都係普通家庭,學歷亦是一般而已.......

如果真係講眼緣之類,唉,我個仔........鍾意佢的人真係愛死佢啦,我都俾那些人激死,縱佢縱到.....(講緊唔係家人,而係街外人,包括興趣班的老師),但唔鍾意佢的就成日話佢呢樣個樣,靜又話佢唔理人,活躍又話佢坐唔定囉....(街外人,包括興趣班的老師)

你個女咁可愛就梗係合老師眼緣啦,唉,我個仔......
原帖由 sheffield 於 10-10-28 15:30 發表
咁又唔好咁灰…我地兩公婆雖則都係大學畢業,但就不是什麼專業人事,也不是有錢人…亞了只考了3間都算係名校(KV,PC同SH),全都收了!我又唔覺得你講嘅情況咁嚴重…

而事實上,叻的小朋友真的有好多,大部份媽咪都覺得自己小朋友 ...

唔好咁快無信心, 又真係未聽過報十間都會全軍覆沒的. 其實你話係咪真係多左咁多小朋友升K1? 當中係大家嚇大家, 本來我只報3 間, 而家加下加下, 連當初大大聲話唔會讀果D 都報埋. 來來去去果幾區咪又係果幾堆人. 不過可能有些 WAITING 要等下消息.

其實來來去去都係個二三千人到啦,D名校加埋有無二三千個位呢?

原帖由 anteater 於 10-10-28 16:24 發表
其實來來去去都係個二三千人到啦,D名校加埋有無二三千個位呢?

唔係喎上年st cat 都6千幾人報 今年8千幾
應該講來來去去都係果8千幾人

呢個問題我都驚了很耐.

其實仲有好多呢,我認識的都很多沒有報ST cat…08年有7.88萬個bb出世…有d未必係香港讀書,就算有大部份都係只求就手唔求名校,都應該超過1萬人會去爭名校位掛…
原帖由 NICOLE123 於 10-10-28 16:40 發表

我都好擔心..
所以報左好多間
朋友話"有無O甘誇張呀"
老公都問有無需要
但其實唔係我想去選擇人
而絕對係人選擇我

我個B係十月尾細仔
我情願買多個保障
萬一唔收都做下waiting
唔去in, waiting都無得做

唔好灰心, 我舊年連續收左9封reject letter(唔係waiting, 係reject)先開始收到第一封waiting, 之後到5月先收到學校call, 加油!

我個女而家間學校唔係咩名校但都唔係差, 我都係"百無", 靠自己咋, 所以真係唔洗咁諗.

原帖由 NICOLE123 於 10-10-28 16:40 發表

你講呢兩個數字,都係傳聞而已,唔太相信只限兩三日報名都有 8千幾人

原帖由 B.B.BaBa 於 10-10-28 17:28 發表

你講呢兩個數字,都係傳聞而已,唔太相信只限兩三日報名都有 8千幾人

其實我信囉
上年培正呢d 都收到3千幾(校長講既)
st cat 6千一d都唔奇
‹ 上一主題|下一主題