用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道仍然招生?
go

真道仍然招生? [複製鏈接]

真道最近又開左一個入學簡介會, 而且仍歡迎入表申請, 又未有deadline? 點解呢? 我以為真道已經收晒生?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

你這個新手
LOGOS的second interview只有1個人
所以她的second interview進度是非常慢的
而你可以繼續申請,如果你的小朋友first interview成績高,就可以插隊的,因為second interview的次序是按照first interview由高排下去的

原帖由 bamama 於 10-10-28 11:56 發表
真道最近又開左一個入學簡介會, 而且仍歡迎入表申請, 又未有deadline? 點解呢? 我以為真道已經收晒生?

回覆 2# ziyi 的文章

想請問如果已1st in, 仲等緊消息, 如果send 小朋友的update profile去真道有幫助嗎?

醒目開學勳章

我個人覺得沒有幫助,因為是以first interview成績排次序
唔通叫學校因為你封信俾小朋友插隊

原帖由 eeceec 於 10-10-28 12:21 發表
想請問如果已1st in, 仲等緊消息, 如果send 小朋友的update profile去真道有幫助嗎?

Unbelievable....
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

其實lee間學校目的很簡單, 長時間招生很明顯是為了賺錢, 佢地報名費我估可能係咁多間直資中最貴, 7月已開始招生, first in 左幾個月都出唔到 result, 成日話校長唔得閒, 我想佢地根本為左賺多d, 每人收二百.

我對lee間學校很失望, 收左都唔會讀.

原帖由 VenusIP 於 10-10-28 16:28 發表
其實lee間學校目的很簡單, 長時間招生很明顯是為了賺錢, 佢地報名費我估可能係咁多間直資中最貴, 7月已開始招生, first in 左幾個月都出唔到 result, 成日話校長唔得閒, 我想佢地根本為左賺多d, 每人收二百.

我對l ...

你的想法也真簡單。同時,你也侮辱了有心報讀真道書院、不介意給報名費的一眾家長。

某些直資學費高達六萬以上,又如何?

醒目開學勳章

有欠公允
1. 學校簡介會時已經說明了收生的程序 - 如果唔知道的,代表了2個原因 a. 聽人說就報,根本沒有了解 b. 去左聽簡介,但人卻游雲
2. 每個200元,賺得你幾多? 20萬,未計成本啊, 星期六開空調及行政成本
要賺,都唔係呢D小錢上啦
而且一年只有一次

真的很奇怪?

原帖由 VenusIP 於 10-10-28 16:28 發表

我對l ...

等是一定的了。只是若中途招生,又跟第一批申請一同處理就有欠公允。由第一次面試到現住已經四個多月,小朋友巳長大了不少,面試表現應更好。

同區的優才,播道,報名費都是免費/$50, 難道真道的電費會特別貴 ??

可能簡介會時我真的在游云, 沒有聽到原來學校早已係簡介會中說明7月3日面試, 10月底都會未收任何結果通知.

$200 對各位會報考直資學校的家長來說都不是問題, 只是當聽到說第1 批的考生還未有任何消息時, 又開始接受新的申請, 那是否代表第1 批的考生質素唔得, 要再睇其他人?  咁係唔係代表我地LEE D 第1 批的考生已落選 ?? 如果唔係, 咁點解第1 批人都未消化完又叫人報名 ?!

我想問有邊個家長INTERVIEW 完唔想盡快知道結果, 係其他POST 見到有D家長已 SECOND IN 並且有OFFER, 但後來又說因為校長太忙, 停左冇SECOND IN , 我想問學校點解唔先發左信通知家長, 成功/落選都好, 最少都知道, 收的最少心安D, 唔收的都可早點安排, 唔洗依家咁成日心掛掛, 又怕電話收唔到, 又驚寄失信, 打去問又唔答

學校一路強調家校合作, 但如果學校只顧自己的行政問題, 不顧家長/小朋友的感受, 我個人真的不能接受如此做法, 更沒有信心可把自己的小朋友交付給她.

以上純是我個人的感覺, 無意冒犯任何人, 請不要對號入座

原帖由 ziyi 於 10-10-28 17:15 發表
有欠公允
1. 學校簡介會時已經說明了收生的程序 - 如果唔知道的,代表了2個原因 a. 聽人說就報,根本沒有了解 b. 去左聽簡介,但人卻游雲
2. 每個200元,賺得你幾多? 20萬,未計成本啊, 星期六開空調及行政成本
要賺,都唔 ...

真道收$200報名費, 很多年前已開始, 嫌貴大可以不去報名, 又不是今年才開始, 奇怪??

如果學校call 你時, 你記得坦白同d職員講, 唔好浪費大家時間。

我對l ...

oic, thanks!

我之前見到已過了報名的deadline, 我之前又因家事而未能去聽簡介會, 加上問過學校又話唔知會唔會有second round的收生, 所以以為收生程序已完了!

原帖由 ziyi 於 10-10-28 12:04 發表
你這個新手
LOGOS的second interview只有1個人
所以她的second interview進度是非常慢的
而你可以繼續申請,如果你的小朋友first interview成績高,就可以插隊的,因為second interview的次序是按照first inter ...

十分認同!  叫人等咁耐都好有問題.

原帖由 FeiSeeNai 於 10-10-28 19:19 發表
等是一定的了。只是若中途招生,又跟第一批申請一同處理就有欠公允。由第一次面試到現住已經四個多月,小朋友巳長大了不少,面試表現應更好。

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

我覺得等都唔係問題, 最大問題係, 都唔知會唔會miss咗學校既call, 有時聽唔到電話, 之後睇返會諗, 呢個唔知咩號碼既或冇來電顯示既, 會唔會係學校打嚟?!

我從沒有嫌報名費貴, 只是質疑為什麼學校一早接受報名並且已完成面試, 但一直不公布結果(等了將近 4 個月), 同時間又不停接受新申請的動機.  我只是個小女人, 當分析不了背後原因, 便只能把所知的東西加起來作個人推想.

原帖由 貴花田711 於 10-10-28 20:37 發表
真道收$200報名費, 很多年前已開始, 嫌貴大可以不去報名, 又不是今年才開始, 奇怪??

我諗從實際運作咁睇啦....

因為呢間學校比較早1ST INT, 如果一早就SHORTLIST左然後REJECT一部份人....ENDUP可能早收個班其實陸續會有其他OFFER去左其他學校...咁佢SHORTLIST條隊幾長都未必夠用....

所以咪索性全部人1ST INT後排一條隊...一路2ND INT一路FILLUP....

而其他學校就寧願同你講REJECT左/WAITING...萬一有位再CALL 你...其實分別係咪真係咁大?

無論如何...呢幾個月真係幾磨人...不過總好過出年6 月先周圍叩門既.....
Hi! 我有兩隻化骨龍!

都話 LEE 間學校識搵錢, 原來除左賺報名費外, 校長更識得用學校錢買樓,買股票入自己袋, 真係可以話係以身作則, 做好榜樣.  雖然到依家都未收到任何收生通知, 不過已經加強左我收到唔讀的決心.

希望各位心儀LEE間學校的朋友, 小朋友可以係到跟校長學習如此超凡的財技.
‹ 上一主題|下一主題