用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 P6 第一次報分試
樓主: ac
go

P6 第一次報分試

班主任都有講過如果成績組別屬 band 3就不要填培中第一,因如果有他校的band 2學生有填培中的話,就會是那一批學生入先,有位剩才會到band 3學生入,其實都唔係好明呢個機制係點...
又唔係好明點解老師咁肯定培中唔收band 3學生 - 如果電腦派咗入來佢可以唔收咩...

回復 1# kc 的帖子

我估.... 原因1)其實學校因為用直屬E個條件,所以所有位都係培小, 但都有位多GE話,就會做大抽獎.....所以學校希望先收自己BAND1-2 同學, 另外有多GE位就想先收其他外校...BAND1-2....之前聽過班主任話之前有BAND3派入番培中, 但是跟唔到程度, 最後都是走左另一間...

原因2)唔想BAND3同學浪費第一志願個位, 搵D 機會大D GE 學校重好, 一派唔到第一志願,選校不對, 隨時去左第N志願....都有可能

聽講今年F1有外來生, 相信佢都是BAND1-2同學再+ 第一志願先入到,但佢未跟到學校程度, TEST 成績唔好,跟得好辛苦.......

個人覺得, 就算是培正的band 3生, 並不輸蝕於他區的band 2生. 當然, 正如老師所說的考到最尾個幾個就唔好搏喇.

原帖由 hinhin_ma 於 11-7-4 14:48 發表
我估.... 原因1)其實學校因為用直屬E個條件,所以所有位都係培小, 但都有位多GE話,就會做大抽獎.....所以學校希望先收自己BAND1-2 同學, 另外有多GE位就想先收其他外校...BAND1-2....之前聽過班主任話之前有BAND3派入 ...
可憐天下父母心 :cry:

開始有o的緊張啦!祝大家明天好運!順利培中見!

看到你們這年努力及辛勞真希望你們子女考到培中.

得左啦!得左啦!好開心呀!

得左啦!

琴晚愈夜愈緊張,雖然應該機會好高

希望各位媽咪都順利、如願

恭喜!恭喜!

可否PM分享下你們這兩年平均分數字呀?

我都得左喇, 開心到當場喊左出黎

我都見到有家長開心到喊咗。
我仔有個男同學派咗一間band 3,係座談會老師逐間學校講時,話係校風差不建議的。不知他的父母會否找其他學校,但希望他能夠找到一間校風比較好的。

我聽阿女講, 有D同學雖然派左培中但都好努力去叩門....佢地班好似有人入左男拔...

今日去完註册, 但唔知件校服要晌邊度買?? 係咪金輪??知唔知大約幾錢??

我問同學媽咪,佢話在小學書局買,真的嗎??

Susanna,
因成績表冇分數, 所以我都唔記得亞仔的實際分數。
原帖由 SUSANNA 於 11-7-5 12:37 發表
可否PM分享下你們這兩年平均分數字呀?

唔知今年多唔多top student 去左名校呢?

kc

anyway, 多謝你回覆.than you.

原帖由 kc 於 11-7-8 07:15 發表
Susanna,
因成績表冇分數, 所以我都唔記得亞仔的實際分數。

回復 4# kc 的帖子

一D 同小學一樣GE, 可以買到, 但中學校服裙..??校章都唔同...啦..

回復 3# J'smama 的帖子

DGS, DBS,HY實有啦... 不過原來都有唔少去WAHYAN...佢地都幾鍾意TIM....

以自己的經驗, 金輪的校服質料係好d, 我試過去其他地方買, 但真係高低立見, 所以佢雖然貴d我都會去佢度買.