用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 P6 第一次報分試
樓主: ac
go

P6 第一次報分試

我仔今次考得最好, 中英數常都有8字(聖經未派), 係三次呈分試最好的一次. 不過因為上兩次都考得好差, 所以都不寄以厚望, 睇佢自己造化了.
可憐天下父母心 :cry:

唉...我仔淨係數學一科都已經跌咗十幾分,真係好擔心, 好唔開心,點解佢會咁架?!佢話唔係唔識, 而係自己計錯...

大家知唔知今次嘅名次幾時會通知呢?

好似話4月開家長會選校時派

原帖由 kc 於 11-3-31 10:57 發表
大家知唔知今次嘅名次幾時會通知呢?

各位媽咪...你地D 小朋友覺得今次考試算易定難?? 自己果班D 表現係好左定差左??

我小朋友話今次中英數較上期考是淺左,但普遍D同學仔成績又唔係好左好多, 佢中英都好左,但數就跌... 常識就難左,常識有人唔合格...佢都跌左好多..

若果大圍都係差不多,相信個排位都唔會有大差別...

我囡囡本來都話中英數淺左,常識深左,但最後成績中、英進步左少少,常識卻退左差不多10分。唉!現在都等緊幾時家長會,快些知道成績,心中有數!

今次d 常識除咗時事題好似有d 課外嘅嘢, 所以唔識唔出奇, 比上次低咗成10分我都冇話個女. 不過點解要呈分試出呢d題目呢? 會唔會唔多公平呢?

亞仔話有同學分數7x 但佢話反正成績表都係B,所以佢個同學話比媽咪知自己85分。

咁都得

原帖由 kc 於 11-4-2 13:52 發表
亞仔話有同學分數7x 但佢話反正成績表都係B,所以佢個同學話比媽咪知自己85分。

原帖由 ac 於 11-4-1 17:30 發表
今次d 常識除咗時事題好似有d 課外嘅嘢, 所以唔識唔出奇, 比上次低咗成10分我都冇話個女. 不過點解要呈分試出呢d題目呢? 會唔會唔多公平呢?

我約左老師遲D 去睇試卷...我個女D常識都是跌左好多...

原帖由 kc 於 11-4-2 13:52 發表

唔係化...ED 叫唔誠實WOR...

亞仔話有幾個同學考左出面的直資, 有個仲交埋學費, 咁即係話佢地放棄培中? 原來真係有好多家長介意佢係中中

原帖由 hinhin_ma 於 11-4-5 01:02 發表

唔係化...ED 叫唔誠實WOR...

原帖由 mimikitty28 於 11-4-8 10:22 發表
亞仔話有幾個同學考左出面的直資, 有個仲交埋學費, 咁即係話佢地放棄培中? 原來真係有好多家長介意佢係中中

晌上一次培中家長會聽到好似佢地都會將通識用英文教....E+ F1 數好似用英文教, SCIENCE 就要記ENG名稱....我個人覺得OK, 同埋佢地係有PLAN 擴大英文教學...要小朋友即轉個LANGUAGE 去學習,要好大積極性先會跟得貼....我果個...慢慢來GE,隨時要留班...

之前去過福中OPEN DAY, 佢地今年開雙語班+EMI, 另EMI 又有一班係由全外國人教GE 英語班, 每年會就學生表現來轉去EMI或轉入雙語班, 若果培中資源夠, 我幾BUY 福中個方法, 讓學生可以有個目標,內部又可有一定較量...

我完全無同個仔考直資, 依家有d驚.

原帖由 hinhin_ma 於 11-4-8 13:31 發表

晌上一次培中家長會聽到好似佢地都會將通識用英文教....E+ F1 數好似用英文教, SCIENCE 就要記ENG名稱....我個人覺得OK, 同埋佢地係有PLAN 擴大英文教學...要小朋友即轉個LANGUAGE 去學習,要好大積極性先會跟得貼. ...

我都係完全冇考出面嘅學校。

有考過出面,收過但是阿女死都要讀培中... ...佢如果肯勤力D,就唔使禁危啦....要去抽至有機會... 到時抽唔中, 要去叩門就煩....

下個星期家長會, 唔知到時有無實際D 資料出...例如有幾多個位係俾培小抽....之前又話過上年C兄姐成績好,令培中可多收D BAND1生... 唔知會唔會影響左收BAND 2 額??

我一樣係完全冇考到出面嘅學校,都有考慮過〝福中〞,如果真係派得唔好,惟有去叩門!

聽返咁多人的意見, 其實出面好多學校都鐘意收培正小學的學生. 叩門應該都會有機會啊

我女又係考咗都話唔讀,係都要上培中.

你哋知唔知今個星期六係咪會講名次呀?

係呀!今個星期六家長會老師會講名次。