用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 P6 第一次報分試
go

P6 第一次報分試

我囡話噚日考中文唔係好識, 篇閱讀理解完全唔知講乜. 好擔心!

今日份英文卷有三篇閱讀理解, 我仔都話好多字都唔識解 , 聽你咁講, 即係中文都好深啦, 我仔依家隱惡揚善, 佢只同我講識做, 無講唔識 睇黎又滑鐵盧

原帖由 ac 於 10-10-27 09:23 發表
我囡話噚日考中文唔係好識, 篇閱讀理解完全唔知講乜. 好擔心!
可憐天下父母心 :cry:

原帖由 mimikitty28 於 10-10-27 16:49 發表
今日份英文卷有三篇閱讀理解, 我仔都話好多字都唔識解 , 聽你咁講, 即係中文都好深啦, 我仔依家隱惡揚善, 佢只同我講識做, 無講唔識 睇黎又滑鐵盧

...

我而家都係信8成, 話識要打八折, 話唔多識即係好多唔識.  英文好似都係好深, 又話有d字唔知點解.

今日數學係最弱果科,真係好擔心.

題外話, 今日咁凍你小朋友有無換季, 我仔話學校無人換所以佢唔敢換, 但因為今日太凍我比佢著左禦寒中褸, 變左上暖下凍

原帖由 ac 於 10-10-28 09:28 發表

我而家都係信8成, 話識要打八折, 話唔多識即係好多唔識.  英文好似都係好深, 又話有d字唔知點解.

今日數學係最弱果科,真係好擔心.

原帖由 ac 於 10-10-27 09:23 發表

E 幾日考試。。我直頭唔敢問。。。唔想知。。。好驚。。

個女E個月D 心情好飄忽。。直接影響表現。。

原帖由 mimikitty28 於 10-10-28 09:39 發表
題外話, 今日咁凍你小朋友有無換季, 我仔話學校無人換所以佢唔敢換, 但因為今日太凍我比佢著左禦寒中褸, 變左上暖下凍

我囡呢兩日着冬季運動衫+風褸,費是佢凍親考唔到試. 我哦咗佢好耐先肯着. 而家佢好有主見, 講都唔聽

今日終於考完, 可能抖一抖, 下次再努力.

今個WK 有成績出...好緊張又好唔開心...阿女應該考得唔係幾好...希望唔好差過P5啦...

hi

我聽聞去年升中小朋友當中有人呈分試科科9字頭都不能考入培中,吾知係咪真呢?大家有無聽聞呀?

我仔上次小五呈分試係佢有史以來考得最差的一次試, 真係史無前例, 希望到此為止, 今次考返平時咁我都心足了. 我都好驚啊

原帖由 hinhin_ma 於 10-11-1 15:03 發表
今個WK 有成績出...好緊張又好唔開心...阿女應該考得唔係幾好...希望唔好差過P5啦...

Susanna,

我估謠傳多,應該唔會的!

原帖由 SUSANNA 於 10-11-1 15:58 發表
hi

我聽聞去年升中小朋友當中有人呈分試科科9字頭都不能考入培中,吾知係咪真呢?大家有無聽聞呀?

醒目開學勳章

如果全級都係得幾個9字頭, 咁8字頭都唔準考培中, 咁咪有好多吉位淨??

我個人應為應該係拉curve囉, 有錯請糾正.

原帖由 Ellensu 於 10-11-1 16:18 發表
Susanna,

我估謠傳多,應該唔會的!

科科9字頭, 已經係band 1 頭, 好多自己考咗或轉咗去英中, 而唔留低讀培中.

唯一一個可能係操行好差, 所以成績之外, 操行好重要.  

原帖由 pizzahut 於 10-11-1 16:45 發表
如果全級都係得幾個9字頭, 咁8字頭都唔準考培中, 咁咪有好多吉位淨??

我個人應為應該係拉curve囉, 有錯請糾正.

噚日淨係派咗常識, 我囡話有d科有人未考, 所以唔派得卷.  你哋班有冇派呀?

原帖由 mimikitty28 於 10-11-1 16:01 發表
我仔上次小五呈分試係佢有史以來考得最差的一次試, 真係史無前例, 希望到此為止, 今次考返平時咁我都心足了. 我都好驚啊

咁band 1頭佔幾多人到?多數轉去英中嗎?

係咪around 85已係Band 1中,有1科未夠85係Band 1尾/Band 2頭?因有家長講過我聽。

原帖由 ac 於 10-11-2 10:07 發表
科科9字頭, 已經係band 1 頭, 好多自己考咗或轉咗去英中, 而唔留低讀培中.

回覆 1# Ellensu 的文章

知道去年有幾個女仔去了直資女名校。我估Top 10的有機會考到出面的名校。

聽聞去年的成績很好,約有一半是Band 1生。但不知是否全收,至於Band 2又如何? 大概幾多分是Band 2呢? 有無家長可以分享一下。謝謝!

醒目開學勳章

THANKS!

所以大家(包括我自己)都唔好自己嚇自己先

原帖由 ac 於 10-11-2 10:07 發表

醒目開學勳章

我諗如果得85-90分, 要轉去出個chance 就可能細d, 不過我知舊年有個男仔, 科科9字, 去左喇沙 (佢自己唔想轉,係佢父母要佢轉).

原帖由 Ellensu 於 10-11-2 11:18 發表
咁band 1頭佔幾多人到?多數轉去英中嗎?

係咪around 85已係Band 1中,有1科未夠85係Band 1尾/Band 2頭?因有家長講過我聽。

原帖由 pizzahut 於 10-11-2 12:32 發表
THANKS!

所以大家(包括我自己)都唔好自己嚇自己先

係呀。。果日個班主任都講過, 要有好操行, 考出面會睇埋。。特別係成績同人一樣果時。。。

band幾係睇主科的平均分(中英數常聖music visual arts). 科科9字, 梗係最好, band 1 頭應該無走鷄, 但係如果有個別科目去到9字尾甚至100 (e.g. 數學尖子), 就算有一兩科8字頭, 都可以拉得到好高名次.  如果7字頭, 可能就難d.

我都聽聞舊年好似全級頭個20名差不多全部走晒, 人才流失嚴重.

原帖由 pizzahut 於 10-11-2 12:35 發表
我諗如果得85-90分, 要轉去出個chance 就可能細d, 不過我知舊年有個男仔, 科科9字, 去左喇沙 (佢自己唔想轉,係佢父母要佢轉).

果日聽班主任講,培正都有優才計劃, 若果小朋友有D 其他強項, 例如出面有D MUG獎攞左。。等。。。

各位媽咪。。你地有冇計劃申請??