用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好開心!中文終於攞返A喇!
樓主: csk家長jj
go

好開心!中文終於攞返A喇!

原帖由 csk家長jj 於 10-10-26 20:45 發表
*純粹分享,不作介紹*
由升小四開始,中文科跌咗落B,到小五下學期呈分試更差幾分跌埋落C ,令名次大倒退。
幸好,在暑假揾到一位老師(名小學退休主任)努力糾正我仔仔的毛病,終於在今次測驗揾翻遺失了2年的A了!見到份試卷 ...

弓起弓起.
*****藍藍天空掛著我的夢*****

原帖由 csk家長jj 於 10-10-26 20:45 發表
*純粹分享,不作介紹*
由升小四開始,中文科跌咗落B,到小五下學期呈分試更差幾分跌埋落C ,令名次大倒退。
幸好,在暑假揾到一位老師(名小學退休主任)努力糾正我仔仔的毛病,終於在今次測驗揾翻遺失了2年的A了!見到份試卷 ...

恭喜!

原帖由 wensi 於 10-11-22 22:57 發表

恭喜!

wensi,但剛在星期四考的中文呈分試,我仔話閱讀理解都幾深吓!(今次佔30分),正在驚驚中

原帖由 csk家長jj 於 10-11-22 23:08 發表

wensi,但剛在星期四考的中文呈分試,我仔話閱讀理解都幾深吓!(今次佔30分),正在驚驚中

我要睇吓我仔今次測驗出乜成績再部署吓要點攪. 希望P4攪好D先上P5.

csk家長jj
請幫忙將補習老師資料PM給我?? 急!!

我好明白你o既心情, 因為我前天知道我仔仔中文讀卷有90分後, 我又係o係facebook話好開心....hahahaha
佢上學期由70幾, 進步到今學期90分,我都好開心呀~~~!

王國會長

樓主話揾到一位老師, 仲要講到明係名小學退休主任, 想冇人PM 佢到幾難

原帖由 miriam 於 10-11-22 20:01 發表

你想回我定係 csk家長jj ~~~~~~

每次分享完小朋友學習進度同成績.......唔使一陣 PM 個 pop up 就會係咁彈出黎......真係怕怕.....

回覆 28# csk家長jj 的文章

please pm me the tutor's detail.  Thanks.
email address: [email protected]

回復 10# miriam 的帖子

對!就如一位朋友,他夫婦2人當老師,也找補習老師幫兒子溫習。太熟,兒子諸多要求,有時說腳痕要塗藥膏,有時說要開大……總之溫習時總有方法借故離開! 另外,免得傷親子關係!

planet :你所說的,我非常認同!所以我愛看bk 各家長的心得!他們都不自私,還樂意給意見 / 安慰 有需要的人

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-6-18 19:00 發表
樓主話揾到一位老師, 仲要講到明係名小學退休主任, 想冇人PM 佢到幾難

PM我都無用 退休主任今年已收起教鞭了
希望在這topic,大家能分享各師各法,令中文科欠佳的小朋友能有進步的空間