用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好開心!中文終於攞返A喇!
go

好開心!中文終於攞返A喇!

*純粹分享,不作介紹*
由升小四開始,中文科跌咗落B,到小五下學期呈分試更差幾分跌埋落C ,令名次大倒退。
幸好,在暑假揾到一位老師(名小學退休主任)努力糾正我仔仔的毛病,終於在今次測驗揾翻遺失了2年的A了!見到份試卷有少少想喊呢
希望在3星期後的呈分試能保持狀態

恭喜哂!幾星期後呈分試應冇問題,放心。

原帖由 lauerica 於 10-10-26 20:51 發表
恭喜哂!幾星期後呈分試應冇問題,放心。

謝謝你的祝福
上次小五結業禮,我失落到哭了出來

醒目開學勳章

Hi jj,

恭喜晒妳呀! 真替妳高興。

恭喜妳! 係失而復得、定係得而復失!

恭喜,所以話抵出面d補習老師收咁貴既!
無知是福

回覆 1# 77777 的文章

恭喜哂!
★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

謝謝各位的祝賀
升中試所面對的壓力可真不少 ,幸好在BK有一班家長戰友互相支持鼓勵,才能挨得過。
再次衷心感謝各位

恭喜晒你呀! 真鄧你開心呢! 很能感受你失而復得的喜悅! 父母的壓力可真不少呢!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 csk家長jj 於 10-10-26 20:45 發表
*純粹分享,不作介紹*
由升小四開始,中文科跌咗落B,到小五下學期呈分試更差幾分跌埋落C ,令名次大倒退。
幸好,在暑假揾到一位老師(名小學退休主任)努力糾正我仔仔的毛病,終於在今次測驗揾翻遺失了2年的A了!見到份試卷 ...

你打呢句出黎都無乜用, 我之前個 topic 都有打......但都勁多人 pm 問我.....我一個都無覆到

好老師真係好難求, 我成日都想搵做教師既 frd 幫囡囡補習, 但佢地話太熟兼由細睇到大唔肯補.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 1# csk家長jj 的文章

恭喜晒~ 亞囡都努力緊 ......... 佢又係4年級中文跌得好勁
~ 歌地亞 ~

原帖由 csk家長jj 於 10-10-26 20:45 發表
*純粹分享,不作介紹*
幸好,在暑假揾到一位老師(名小學退休主任)努力糾正我仔仔的毛病,終於在今次測驗揾翻遺失了2年的A了!見到份試卷 ...

可否把你的仔仔的補習老師的聯絡資料給我?我想幫我的小朋友揾補習老師。Thanks!

恭喜!恭喜!
真的假不了.
阿仔有料,只要學習得法,一定得嘅!

呈分試加油!!

回覆 14# csk家長jj 的文章

可否分享你小朋友中文失分在那裡?中文老師怎樣改善小朋友的中文呢?一星期要多少個小時呢?通常是補什麼呢?
對不起,這麼多問題.因為小兒自補了3個月中文,主要是閱讀理解和作文,也不見進步.每次中文老師都要用超過一小時同佢講解老師的閱讀理解,有時還要一小時半.如講作文又要一小時,其它的中文,已經無時間補.係咪我仔中文太差呢?

原帖由 heiB 於 10-11-22 14:36 發表
可否分享你小朋友中文失分在那裡?中文老師怎樣改善小朋友的中文呢?一星期要多少個小時呢?通常是補什麼呢?
對不起,這麼多問題.因為小兒自補了3個月中文,主要是閱讀理解和作文,也不見進步.每次中文老師都要用超過一小 ...

我仔仔總是在閱讀理解方面搞唔通,經常錯一半,扣了10分-13分,反而作文成績ok(30分只扣1-2分),這樣中文科最多只得B(88分以下)。
之後,這位老師教我仔仔看文章背後的意義和作答技巧,連學校的中文老師也讚我仔仔進步了,不再照字搬字咁成段抄當答案。
我仔仔現在每星期上1堂,主要是操卷,老師將學校每課課程編成試卷,每次份卷均有閱讀理解、課文主旨、段意、詞語、標點、句式......練習,緊貼學校測考形式。

回覆 6# miriam 的文章

*純粹分享,不作介紹* <--- aiya~呢句可能成為第時入來bk分享的"有心人"會員金句喎

p.s. 樓主別介意,你在bk熟口熟面,我唔係話你 我都好戥你開心啊!

回覆 2# csk家長jj 的文章

我仔仔又係在閱讀理解方面失分.失了一半以上分.所以連75分也取不到.作文如10分就扣3至4分.好姐姐都好勤力,將學校課程編成試卷.我個姐姐只是每次找一篇閱讀理解和自編一些題目給我仔做.但係我仔在佢指導下,每次要用超過1小時才可以做完佢的題目,我有時都唔明姐姐的閱讀理解係適合我的小朋友.

csk家長jj:
        可否send老師資料給我

原帖由 csk家長jj 於 10-11-22 15:28 發表

我仔仔總是在閱讀理解方面搞唔通,經常錯一半,扣了10分-13分,反而作文成績ok(30分只扣1-2分),這樣中文科最多只得B(88分以下)。
之後,這位老師教我仔仔看文章背後的意義和作答技巧,連學校的中文老師也讚我仔仔進步了,不再照字搬 ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 丸媽媽 於 10-11-22 15:49 發表

*純粹分享,不作介紹* <--- aiya~呢句可能成為第時入來bk分享的"有心人"會員金句喎

p.s. 樓主別介意,你在bk熟口熟面,我唔係話你 我都好戥你開心啊!

你想回我定係 csk家長jj ~~~~~~

每次分享完小朋友學習進度同成績.......唔使一陣 PM 個 pop up 就會係咁彈出黎......真係怕怕.....
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~