用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每晚都好似無乜做D咩就上床訓... ...
樓主: 中英數常
go

每晚都好似無乜做D咩就上床訓... ...

原帖由 brian61950 於 10-10-26 22:42 發表
漸漸我學會了放鬆,佢又好時我又好.
有一條八二定理,能放於人生一齊標準.
用兩成力,可能已有80分.
另外個20分,多加八成力都未必得.

既然如此,係咁意升到band one 中就收貨算吧啦.

我有d親朋可能弱智定白痴,係都要自 ...

您所說的band one 中大約全級多少名?

原帖由 brian61950 於 10-10-26 22:42 發表
漸漸我學會了放鬆,佢又好時我又好.
有一條八二定理,能放於人生一齊標準.
用兩成力,可能已有80分.
另外個20分,多加八成力都未必得.

既然如此,係咁意升到band one 中就收貨算吧啦.

我有d親朋可能弱智定白痴,係都要自 ...

『唵春』兩個咁貼切的字都搵到,讚

再加…八成力晚飯前可以做完,最後兩成力就要去到11點、及最期六 and 日,所以我好鍾意讚呢 d 頭十名小孩子叻,日日讀夜夜做。

所以都係去下街,費時第時問返呀囡童年,佢話『』!

唔知架,我仔間學校冇級名次,老師話平均分八字尾就差不多,八十五就危危乎.

原帖由 hw1115 於 10-10-27 17:25 發表

您所說的band one 中大約全級多少名?
無知是福

原帖由 dong00 於 10-10-27 01:45 發表
我會谷亞仔6:30前做完晒d功課和沖完涼, 然後一路食飯一路睇cartoon, 平時唔會叫佢温書, 比佢休息吓或者玩吓睇吓書咁, 但有默書測驗就會同佢温, 温到8:30就叫爸爸同佢玩大約半個鐘和um佢瞓, 而我就會去追電視劇, 連追 ...

睇 完你 的 文章, 真是給了我一條 "柱光".. 小女 P 1, 我 又 是 working mum, everynite 放工 回家, 真 是 很 疲倦.. 希望她到 p2 時, 好似你亞 仔咁, 我 就 會 放鬆 loo, 而家 有 時 stress 到 不 能 好好 的 sleep...

睇完你們的回應真係有好大同感, 日日要做好多功課, 溫默書, 溫測驗, 都無時間同佢親子, 之後又講訓覺, 每日如是, 好彩問佢返學開唔開心, 佢仲可以答開心, 比著我自己小一時係甘, 我想我會日日喊 .........., 希望慢慢大家都習慣時, 會開始用平常心面對, 我都努力中........

我也很想這樣, 可惜我要番工

不過最近都可以keep10時前上牀, 功課開始無咁多, 主要是要大測了, 要溫習, 要練長笛, 要應付默書, 仔配合就會九時搞掂, 不配合就要十時,

但見他没有什麼其他活動, 都是可怜, 等過了這次大測, 週六週日都會出去行街, 戶外活動先得!
原帖由 dong00 於 10-10-27 01:45 發表
我會谷亞仔6:30前做完晒d功課和沖完涼, 然後一路食飯一路睇cartoon, 平時唔會叫佢温書, 比佢休息吓或者玩吓睇吓書咁, 但有默書測驗就會同佢温, 温到8:30就叫爸爸同佢玩大約半個鐘和um佢瞓, 而我就會去追電視劇, 連追 ...

係呀!其實一至五真係好忙, 我放工後都立即返屋企,食完飯要看功課,如有默書就要溫習,根本都無時間看電視!!!我覺得現在d小學生根本無時間休息...
My Sweet Heart- Minnie

唉, 我同個女晚晚瞓之前都响床度傾計, 不過十次有八、九次佢都tired到Zzzzz咗啦! 唉, 小小年紀, 返學仲辛苦過大人返工!

原帖由 nanalala 於 2010-10-26 17:17 發表
如果大家要番工既話就更加冇時間啦, 有時想每日同個女傾下計都冇時間呀, 九點就要上床訓啦

依家做父母又好, 仔女又好, 在現今教育制度, 大家都併命競爭, 上一代的人, 真係無法了解現今父母仔女的苦況, 希望大家一齊加油 啦 !

睇完大家的發表, 我都有感而發, 點解現在的教育制度搞成咁, 小一也迫得很緊張, 功課多, 課程深, 網上功課多, 令在職父母真的喘不過氣, 幸好我份工沒有壓力, 否則, 真會精神崩潰, 現在, 為免給她太大讀書壓力, 只好自己降低要求, 最緊要每天做齊功課, 盡了力溫默書便算, 不追求高分, 至於網上功課, 便選舉性, 有時間便做, 沒有時間便不做, 合乎最低要求便算.

睇完大家的發表, 我都有感而發, 點解現在的教育制度搞成咁, 小一也迫得很緊張, 功課多, 課程深, 網上功課多, 令在職父母真的喘不過氣, 幸好我份工沒有壓力, 否則, 真會精神崩潰, 現在, 為免給她太大讀書壓力, 只好自己降低要求, 最緊要每天做齊功課, 盡了力溫默書便算, 不追求高分, 至於網上功課, 便選舉性, 有時間便做, 沒有時間便不做, 合乎最低要求便算.

去年小一時真係打仗一樣, d私人時間都無, 兩公婆為佐個囡既事成口嘈, 影響感情, 於是今年決定請個補習同阿囡對功課, 而家真係好好多啦, 早訓佐又可以睇下電視, 上吓綱, d私人時間, 對在職媽媽是唔錯, 大家可以試下.

基本上佢啲網上功課係我幫佢做...
原帖由 VenusLee10 於 10-11-1 16:09 發表
睇完大家的發表, 我都有感而發, 點解現在的教育制度搞成咁, 小一也迫得很緊張, 功課多, 課程深, 網上功課多, 令在職父母真的喘不過氣, 幸好我份工沒有壓力, 否則, 真會精神崩潰, 現在, 為免給她太大讀書壓力, 只好自 ...

我也學會了妥協, 網上功課在測驗考試期間一律停做

嘿嘿

原帖由 VenusLee10 於 10-11-1 16:09 發表
睇完大家的發表, 我都有感而發, 點解現在的教育制度搞成咁, 小一也迫得很緊張, 功課多, 課程深, 網上功課多, 令在職父母真的喘不過氣, 幸好我份工沒有壓力, 否則, 真會精神崩潰, 現在, 為免給她太大讀書壓力, 只好自 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

其實父母代仔女做網上功課, 只會令仔女學少左野,
雖然排名高D, 但係可能得不償失, 父母應該考慮吓
値唔値得咁做先得 !

原帖由 yhk329 於 10-11-2 14:17 發表

D網上練習通常都有全港排名
同分之後重計埋用時
我見有D學生廿多編閱讀理解各三至四題問題
總共唔洗5分鐘就完成
亞囡自已做及再問下大人,要成30分鐘
我重話mug D程度同人相差咁遠嘅
完來會係家長代做.....
有時亞囡 ...

As parents, we can do the internet work for kids, however, in the end, kids might not learn anything. It lose the original purpose of internet work/test.

原帖由 yhk329 於 10-11-2 14:17 發表

D網上練習通常都有全港排名
同分之後重計埋用時
我見有D學生廿多編閱讀理解各三至四題問題
總共唔洗5分鐘就完成
亞囡自已做及再問下大人,要成30分鐘
我重話mug D程度同人相差咁遠嘅
完來會係家長代做.....
有時亞囡 ...

從來無諗過要幫佢做, 我認為依d 係小朋友的責任

原帖由 好命婆 於 10-11-2 10:35 發表
基本上佢啲網上功課係我幫佢做...