用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每晚都好似無乜做D咩就上床訓... ...
go

每晚都好似無乜做D咩就上床訓... ... [複製鏈接]

唔知有無媽咪有同感,每天放學做完功課無幾耐就吃晚飯沖涼就上床訓了,無乜嘢做到咁,有無媽咪有更好的時間表分享,願意指教,謝謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

幾年級?
你就好啦!我930都冇得睇呀.

原帖由 中英數常 於 10-10-26 14:27 發表
唔知有無媽咪有同感,每天放學做完功課無幾耐就吃晚飯沖涼就上床訓了,無乜嘢做到咁,有無媽咪有更好的時間表分享,願意指教,謝謝!

跟本就唔夠時間做到野, 放學返黎已經3點幾, 做下功課又食飯, 想比練習小朋友做又唔忍心, 因為佢巳經好倦, 有時仲要溫中默或英默

如果大家要番工既話就更加冇時間啦, 有時想每日同個女傾下計都冇時間呀, 九點就要上床訓啦

原帖由 nanalala 於 10-10-26 17:17 發表
如果大家要番工既話就更加冇時間啦, 有時想每日同個女傾下計都冇時間呀, 九點就要上床訓啦

星期一至五晚11:00前我屋企好耐都冇開電視囉.
連62,99都冇得睇, 係時候買返部比佢哋喺房睇咯.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

溫習到十一點第二日番學夠精神咩... 係咪好高年班啦?

原帖由 kikiboy 於 10-10-26 17:29 發表

我每日放工就趕住返屋企打仗,由踏入屋企六點半開始,一路打到個仔十點上床爲止。期間除了食飯之外,都唔會有時間係我嘅。唔講喇,九點又開工喇。

漸漸我學會了放鬆,佢又好時我又好.
有一條八二定理,能放於人生一齊標準.
用兩成力,可能已有80分.
另外個20分,多加八成力都未必得.

既然如此,係咁意升到band one 中就收貨算吧啦.

我有d親朋可能弱智定白痴,係都要自己小朋友考全級頭十或頭五,我親眼見過某小朋友由全級十一跌落十五,佢阿媽即刻cut晒佢d娛樂(TV,NDS,公園,冒險樂園....),再加工作紙張數,由一個活潑的小朋友變左"唵春".

暑假去旅行時我見過更離譜的家長,可恨佢坐正我後面及同枱食飯,比佢疲勞轟炸我幾日,真係令我再化d,對小朋友好d.

長途車4粒鐘佢一路同個仔串英文,頂頂佢.
食飯佢背唐詩,嘔.
又就圍吹佢仔邊間名校,sorry,關人鬼事及我都唔識.
無知是福

我會谷亞仔6:30前做完晒d功課和沖完涼, 然後一路食飯一路睇cartoon, 平時唔會叫佢温書, 比佢休息吓或者玩吓睇吓書咁, 但有默書測驗就會同佢温, 温到8:30就叫爸爸同佢玩大約半個鐘和um佢瞓, 而我就會去追電視劇, 連追兩套。

其實各位家長們不用太担心, 可能小朋友仲係太細, 做功課都是慢吞吞的, 回想亞仔小一的時候, 真的激到我嘔血架, 我仲以為亞仔有問題添, 佢做一份寫生字的功課要用兩三個鐘, 當時想追電視劇根本是不可能的事, 當佢做完功課就已經係時候要瞓覺了, 完全沒有親子時間, 但不知為何一上到小二, 他寫生字的速度快了很多, 只需十分鐘內便可完成, 現在有時有十幾份功課都可以1.5 – 2hrs內完成(當然是要我keep住催佢啦), 這是我去年諗都唔敢諗的事, 去年我和亞仔都常常以淚洗臉, 常因功課做得慢而有磨擦, 但今年我們每天都過得很開心。

各位家長們加油呀! 黑暗的日子不會長久的, 希望在明天! 小朋友大個D會好好多架! 寫字的速度也會快好多架! 與你們的小朋友一起努力吧!

原帖由 nanalala 於 10-10-26 17:54 發表
溫習到十一點第二日番學夠精神咩... 係咪好高年班啦?

一年班, 最遲10:00一定收工, 阿仔瞓覺.
但我自己就11:00前都唔得閒.

原帖由 brian61950 於 10-10-26 22:42 發表
長途車4粒鐘佢一路同個仔串英文,頂頂佢.
食飯佢背唐詩,嘔.
又就圍吹佢仔邊間名校,sorry,關人鬼事及我都唔識.

學校旅行, 行車途中小朋友一齊唱歌, 有位家長竟然話: 唔好唱歌啦, 計數啦, 我真係 O晒咀, 使唔使咁呀.

唔洗呀...去旅行都係想relax 姐...仲計數同串字咁不過留係屋企做啦, 去咩旅行喎

原帖由 kikiboy 於 10-10-27 09:31 發表

學校旅行, 行車途中小朋友一齊唱歌, 有位家長竟然話: 唔好唱歌啦, 計數啦, 我真係 O晒咀, 使唔使咁呀.

蝦碌媽咪

小孩子一年班!
晚晚都無乜時間做其他嘢咁,又想同佢玩吓又想同佢溫吓習,但是通通都無時間做!

原帖由 蝦碌媽咪 於 10-10-26 15:51 發表
幾年級?
你就好啦!我930都冇得睇呀.

Kitbebe

完全有同感!
但是有些媽咪又可以做到好多嘢,好充實播,可以指教指教就好了!

原帖由 kitbebe 於 10-10-26 16:11 發表
跟本就唔夠時間做到野, 放學返黎已經3點幾, 做下功課又食飯, 想比練習小朋友做又唔忍心, 因為佢巳經好倦, 有時仲要溫中默或英默

nanalala

我都係呀!
想傾心底話好似難過登天,晚晚都係問做晒功課未?執好書包未?幾時默書?點解有咁多嘢漏做o架?等等說話,連一句關心的說話都好似無時間講咁!其實都好似有點兒荒謬!

原帖由 nanalala 於 10-10-26 17:17 發表

dong00

恭喜!小孩子懂得做事快的確好好多!

原帖由 dong00 於 10-10-27 01:45 發表
我會谷亞仔6:30前做完晒d功課和沖完涼, 然後一路食飯一路睇cartoon, 平時唔會叫佢温書, 比佢休息吓或者玩吓睇吓書咁, 但有默書測驗就會同佢温, 温到8:30就叫爸爸同佢玩大約半個鐘和um佢瞓, 而我就會去追電視劇, 連追 ...

kikiboy

我部電視機就快要送給朋友吧!
在這裏完全無用武之地!

原帖由 kikiboy 於 10-10-26 17:29 發表

kiu-mummy

我也是呀!

原帖由 kiu-mummy 於 10-10-26 20:58 發表
我每日放工就趕住返屋企打仗,由踏入屋企六點半開始,一路打到個仔十點上床爲止。期間除了食飯之外,都唔會有時間係我嘅。唔講喇,九點又開工喇。 ...

全日制返學時間太長,其實可以返少一堂,或者將最後一堂用嚟做功課,咁放學後就可以玩吓輕鬆吓。由朝返到下午3點半,放學再做功課,温習默書測驗,真係好辛苦呀。

原帖由 Maggie422 於 10-10-27 15:26 發表
全日制返學時間太長,其實可以返少一堂,或者將最後一堂用嚟做功課,咁放學後就可以玩吓輕鬆吓。由朝返到下午3點半,放學再做功課,温習默書測驗,真係好辛苦呀。 ...

我仔學校有三日係 8 節課, 一日係 6 節課 + 2節課外活動 (唔參加可以早放學), 一日係 6節課 + 2節周會/公民教育 (唔可以放早).
我每晚咁忙, 我自己係在職媽媽都係一個原因, 放工返去7點幾冇乜時間, 又加上阿啱啱上小一好多嘢要協助佢.
‹ 上一主題|下一主題