用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每次測驗考試給我一種壓力
樓主: bingo09110
go

每次測驗考試給我一種壓力 [複製鏈接]

我會記住, 謝謝~

原帖由 atari 於 10-10-27 17:33 發表
其實好多時家長照顧得小朋友太周到都會令到小朋友較粗心大意. 試想想做任何事都有人幫佢執手尾, 會小心謹慎先奇. 除非佢天生係一個咁既人.

王國會長

咁唔一定名校,如果係精英班好正常,精英班一般成績都8x-9x分.

原帖由 nanalala 於 10-10-26 17:07 發表
我都好想知樓主個小朋友係咪讀緊名校, 我個女依家讀緊個間都算中上既小學, 每星期都有兩科默書...有時唔好話細路呀大人都想抖下氣啦

王國會長

平均分為78分唔算差了, 大概係精英班個個也是高分, 或者唔好睇全班排名, 而睇全級排名吧.

原帖由 bingo09110 於 10-10-26 11:22 發表
在小二時, 她考的平均分為78分, 全班考第尾3. 這時心情很難接受, 心想, 算啦, 平均分合格, 不要太多要求.
今個星期是測驗週, 今次考成績又如何, 做家長的我感覺很大壓力.

回覆 1# 瑩瑩老豆 的文章

最擔心的是: 她日後選中學時, 人地學校是睇名次, band1,2,3 中學,唉!好難攪,點同佢讀都係70-80幾,點都係尾幾,全級就響中間.
唯有,再努力同佢溫!             

你女讀精英班?  排中間都幾擔心下, 分分鐘要選band2中學.
我女都係讀小三,又係成績麻麻, 所以你的心情我好明白, 自己為有跟貼d, 幫得幾多就幾多, 唔想打跨親子關係, 只要佢盡力學習便ok了, 我已經作壞打算去讀band2 學校但要校風好的.

原帖由 bingo09110 於 10-10-29 11:35 發表
最擔心的是: 她日後選中學時, 人地學校是睇名次, band1,2,3 中學,唉!好難攪,點同佢讀都係70-80幾,點都係尾幾,全級就響中間.
唯有,再努力同佢溫!              ...

我仔叫做入佐精英班, 真係幾大壓力, 佢上次評估34/40, 都巳係全班最低分, 所以好慘

原帖由 AAma 於 10-10-29 12:07 發表
你女讀精英班?  排中間都幾擔心下, 分分鐘要選band2中學.
我女都係讀小三,又係成績麻麻, 所以你的心情我好明白, 自己為有跟貼d, 幫得幾多就幾多, 唔想打跨親子關係, 只要佢盡力學習便ok了, 我已經作壞打算去讀band2  ...

王國會長

目前才小三開始, 仲有四年可以進步, 就算小二已全級第一, 也難保可以一直保持到小六.

原帖由 bingo09110 於 10-10-29 11:35 發表
唯有,再努力同佢溫!              ...

原帖由 atari 於 10-10-27 17:33 發表
家長們放鬆一點吧!小朋友見到你地愁眉苦臉,自然覺得讀書辛苦.

成績唔好困擾好多家長, 其實可能換個心情角度, 不但你會開心D, 小朋友讀書都積極D

1. 量力而為
每個小朋友讀書天份都不一樣, 可能平均,亦有可能某一科 ...

"大意失誤" 有無建議指教, 可以改善問題呢  ?

Agree.  係精英班, 平均分8x(頭), 分分鐘係全班尾幾.  但相對全級會係中間, 但就會變成邊緣人, 可能係band 1尾至band 2頭.  但大人同小朋友都唔會好受. 尤其是小六, 眼見大部份同學入到band 1學校, 而只得幾個係跌了出嚟, 入band 2學校, 嗰吓重難受呀!  若果還有得追, 緊係盡力上番去.

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-10-29 11:08 AM 發表
咁唔一定名校,如果係精英班好正常,精英班一般成績都8x-9x分.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題