用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 朗誦節timetable出左喇!
go

朗誦節timetable出左喇!

如有回條no就可直接check,否則就要每場搵!但小心同名同姓,最終都要以回條no作實。
Goodluck!!

Wish every participant good luck!

我想問如果無回條,如何每場揾自己的名啊?我心急想知日期和時問,thanks!

原帖由 violetching 於 10-10-26 10:25 發表
如有回條no就可直接check,否則就要每場搵!但小心同名同姓,最終都要以回條no作實。
Goodluck!!:excited:

你搵番參加的class no, ie U312是小學女子一二年級詩詞獨誦,然後click入報了的區域,ie, Tuen Mun, Urban etc, 再逐場click入去check。

原帖由 胡桃媽 於 10-10-26 14:24 發表
我想問如果無回條,如何每場揾自己的名啊?我心急想知日期和時問,thanks!

Thanks!

原帖由 violetching 於 10-10-26 15:06 發表
你搵番參加的class no, ie U312是小學女子一二年級詩詞獨誦,然後click入報了的區域,ie, Tuen Mun, Urban etc, 再逐場click入去check。

我揾到啦!

原帖由 violetching 於 10-10-26 15:06 發表

醒目開學勳章 王國長老

thanks!!
我仔11月17已經係, 大件事!
好在個女12月中至係, 仲有時間

有一年搵晒全部咁多場都見唔到個女, 原來學校無報(但一路有train), 幾乎想喊

原帖由 violetching 於 10-10-26 10:25 AM 發表
Goodluck!!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-26 22:39 發表
thanks!!
我仔11月17已經係, 大件事!
好在個女12月中至係, 仲有時間

有一年搵晒全部咁多場都見唔到個女, 原來學校無報(但一路有train), 幾乎想喊

...

想問幾大先可以報名架?
有冇information 睇下呀, 唔該~~

原帖由 Planet 於 10-10-28 19:03 發表
嘩, 亞仔報了其中英文某一項, 係元朗區只有5\6名參賽者, 真係勝算好高, 只可惜亞仔係urban, 有over50人, 唔怪得人哋話屯門元朗區易攞獎.

嘩, 真係得咁少!

原帖由 Planet 於 10-10-28 21:39 發表
Tuen Mun/Yuen Long真係只得5位, 係English Prose-Reading呀.  Tsuen Wan/Kwai Chung都係得12位.

所以urban跟新界區真係有好大分別, 其實人數咁小應該combine埋幾區一場....

下年都要報入去.....博攞獎!

...

Planet,

唔好意思,我今年膽粗粗幫小朋友報左Prose Reading,但煲哂ETV網上得獎片段都唔見到有Prose Reading既表演。其實Prose Reading要拿住本書讀唔可以背,但使唔使都要抬頭望下評判咁呢,如果讀時拿住既係影印紙(上面劃哂記號、highlight)+另外有本正版書,又得唔得?
請指教!

原帖由 Planet 於 10-10-30 16:58 發表
都要間中同評判有eye contact, 最好小朋友都係讀熟d, 臨場時才會知讀那一段, 一定要拿書, 影印紙上台唔得架. 我都係當參與下, 因每年評判要求都唔同, 其實prose reading跟drama唔同, 正常係唔要太誇張, 最緊要發音和 ...

Planet,

Thanks.

用書是否可以在上面劃哂記號?

can we change the venue?? We live in Kwai Tsing area but my daughter would have the competition in Chai Wan!!!

原帖由 cpcog 於 10-10-30 22:51 發表
can we change the venue?? We live in Kwai Tsing area but my daughter would have the competition in Chai Wan!!!

好似只可改時間(要證明同學校考試撞或所報項目撞,只可以是這些理由),不可改地點。non-open項目,有分區;open項目就沒有,多數是市區(港九區);當初你報名non-open項目時如果想近屋企,可以揀適合既區,如果學校代報,就會揀番學校個區。

原帖由 Planet 於 10-11-1 12:29 發表
當然可以, 基本上無人睇到你本書劃得幾花.

Planet, 多謝你回覆啊

我昨日好奇地掃哂Prose reading所有場口既參賽者數目,屯門元朗區每場真係得幾個,中學組多番D,最記得P1-2女仔屯門元朗個組得1個參賽,如果評判肯比80分以上,她便是冠軍了。Prose reading是小學組個人項目中最少人參加了(雖然Urban都有50+人參賽,但都只是得一場),早知早幾年就開始試下啦!