用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 2011 - 2012 升SMC P.1, 已有Offer的小統計
樓主: kanahose
go

2011 - 2012 升SMC P.1, 已有Offer的小統計

佢讀嗰間比迦南還要深,因為我都有朋友讀附近既迦南,佢見我個女間幼稚園學既野比佢嗰間深好多,例如中文,女兒學校K3上學期已經要識寫醫學,美麗,購買.......
下學期要識寫圖畫,儲蓄,蘿蔔,畢業典禮.....
所以我校既校董話我地學校啲學生去邊度都跟得上...
仲有我地好多學生入新油天,今年全級頭十名有一半都係我地既畢業生,所以其實我個囡囡如果入油天的話,相信都可以~

原帖由 gracelam123 於 11-4-10 23:25 發表
謝謝 回覆!
請問係味講緊"迦南"??你意思係味讀傳統幼園, 但就 同小朋友報出面既英文班? 可以pm 我講我知邊間嗎? 謝謝!

仲有我呢個朋友個仔,讀迦南,仲要係大仔,到依家都未有OFFER,所以佢依家要等"大抽獎"公佈結果囉~

我個人認為如果你讀傳統幼稚園想考SMC就要報英文班輔助,其實我自己都由K1開始教囡囡英文(我係U GRAD既),但係又覺得自己講嗰啲港式英文又對個女唔係咁好,所以我主力教串字同GRAMMAR,而聽講能力就要靠出面搵NET學~

No, she chose the cantonese group (HD). For K3, there are no more Cantonese group so now she must learn chinese in Madarin.

原帖由 gracelam123 於 11-4-13 01:21 發表
請問你女女讀 "think係味讀全英 普班?即是由k1- k3

回覆 67# cpcog 的文章

回覆 64# gracelam123 的文章

中英文K2開始已經要默書,所以一定要識寫/串個字出黎,同埋要做理解,即係睇佢明唔明個字點解,K3就學埋寫句子,我同佢溫默書都係要默埋句子架~
數學K2已學加減數,順數倒數,單數雙數,寫1-100
K3學埋直式加減數,依家學5同10既倍數,相信黎梗會教看時鐘,呢啲我個女K2時我已經教晒佢:D 對佢完全無難度

點解我校有咁多學生入新油天:
1)佢地既哥哥姐姐喺度讀梗嗰啲細佬妹一定跟埋入去
2)新油天幾鐘意我地學校啲學生,所以叩門都有機會
3)好多家長都揀新油天為第一志願,仔女派咗入去

其實當初只係因為我區口碑最好呢間幼稚園所以我先揀!今年有3百幾人APPLY我地N1既位,但係N1只有24個名額,好多哥哥姐姐喺度讀梗都入唔到~

原帖由 gracelam123 於 11-4-14 00:40 發表
咁請問你女女有無 特別出去 讀英文既course?
如吾出去讀, 只係 幼園 學既英文夠吾夠去考smc?

係味即係吾需要特登 去讀 國際班or全英語班去準備考上smc?
謝謝分享 ...

我識一個讀迦南的女仔, 今年讀緊 smc p1.  以我所知, 佢只係有出面學 phonics, 冇其他英文班.

she didn't learn English outside at all. In fact she just learns drawing as ECA.

原帖由 gracelam123 於 11-4-14 00:40 發表
咁請問你女女有無 特別出去 讀英文既course?
如吾出去讀, 只係 幼園 學既英文夠吾夠去考smc?

係味即係吾需要特登 去讀 國際班or全英語班去準備考上smc?
謝謝分享 ...

回覆 61# gigiyikyik 的文章

請問你讀哪間幼稚園 ?

原帖由 gracelam123 於 11-4-15 01:32 發表
好多幼園都會教phonics,我記得迦南 k2都會教 phonics點解仲要出去外面學 既???

k2 係有教, 不過教得好慢架, 可能真係冇時間啩, 我女下學期都開始咗兩個月, 教咗兩次咋.  可能想學得深啲啩, 咪出去再學囉, 我自己就冇喇.

回覆 76# gracelam123 的文章

Yes, she met Miss Lee in the 2nd in only. She said it was not only in English.
She enjoyed the 1st interview most because there were a lot of games in her mind. But she didn't tell us everything about the process...  I remember it would consist of Mandarin, English, physically skill and so on.

Hi Gigi,
請問你囡囡是否讀"明我" ?

原帖由 gigiyikyik 於 11-4-14 01:21 發表
中英文K2開始已經要默書,所以一定要識寫/串個字出黎,同埋要做理解,即係睇佢明唔明個字點解,K3就學埋寫句子,我同佢溫默書都係要默埋句子架~
數學K2已學加減數,順數倒數,單數雙數,寫1-100
K3學埋直式加減數,依家學5同1 ...

原帖由 ping888 於 11-4-16 00:12 發表
Hi Gigi,
請問你囡囡是否讀"明我" ?

係呀,你也知道這間學校嗎??