用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上playgroup, 懇請父/母親自陪上
go

上playgroup, 懇請父/母親自陪上 [複製鏈接]

星期六於九龍塘同仔仔上做小手工既playgorup, 坐在旁邊的小男孩(around 1.5yrs), 可能心情唔好or好累,有D哭鬧. 小男孩既家傭就由上堂開始已用一個厭惡的面孔對待小男孩, 呢個playgorup原意係比小朋友做小手工, 練下手部肌肉聽下指令. 但D家傭(其實不只一個), 跟本唔比小朋友自己做, of course 小朋友自己做一定唔靚同会好污糟邋遢, 但我相信父母讓小朋友上playgroup唔係為咗做一件靚既作品or讓家傭做小手工. D家傭又鬧又恐嚇"做得唔靚爸爸媽媽唔要你!"而該小男孩既家傭更因小男孩弄破作品,出手拍打小男孩. 對唔住該小男孩既家長,  其實嗰一刻好想指責個家傭但又怕影响課堂上其它人,而且我仔仔見到個家傭咁惡亦好驚...諗返都好後悔. 上堂咁多人個家傭都郁手, 好難想像家中無人時佢點對小男孩.
我深信此並非單一事件, 過往見過不少(打就第一次)
希望各位家長親自陪上堂, 寧可不上亦唔好交比家傭. 因當你見到靚既作品既同時背後包含你小朋友被打鬧及恐嚇. 作品越靚小朋友既參與越少. 請三思!

PS: playgroup 導師睇唔到佢打小朋友, 同時亦勸過D家傭唔幫手做, 不過佢地唔理只怕返屋企無作品交.
   0    0    0    0

除非病or有急事,否則上pg有乜理由唔係父母帶,冇時間帶不如唔好上
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 2# kitmantsoi 的文章

真係好多父母叫工人陪BB去playgroup(特別係平日), 我諗主要係因為父母要番工唔得閒, 加上係屋企又係對住工人, 與其百無聊賴係屋企"au", 番playgroup起碼叫有D野做, 不過你講o個個case, 個工人真係唔掂, 如果係我, 我或者會同老師講, 叫老師同阿工人講. 工人係打工, 佢地唔會諗咁多或者根本唔知咩係對BB好, 但係父母要番工, 無辦法要假手於人, 有時都好無奈. 我都有平日比BB去playgroup, 不過好彩有親戚帶佢, 星期六我自己帶番.

選擇helper參與性低D, 人數比例少D既pg可能好D. 如唱遊
因為勞作需要耐性, 非自己子女好難包容.

Yes! Sometimes I even noted mom is staying outside the classroom reading magazine and the kids attending the PG with helper!! So Interesting!!!!

絕對同意﹗

阿囝10個月時,家住的clubhouse有一星期上3堂既playgroup,我已經特登報二﹑四﹑六等自己可以帶星期六,淨係諗住二﹑四兩日靠工人。第一堂係星期二上,我特登請半日假帶埋工人同阿囝上,圍觀上堂12個小朋友,除了我及另一家長,全部工人帶,啲工人淨係自己傾,完全唔理自己要照顧既小朋友。當時我都有啲擔心,不斷同工人講要留心既地方。後來唔放心,第二堂(星期四)選擇唔上堂,星期六我自己帶多一堂,同樣情況發生。由於阿囝係全班最細(得佢一個未識行),有啲成2歲幾周圍走,上既堂又有唱遊又有勞作又有茶點又有自由活動(周圍走),只要工人稍為唔負責任,就好易出事。最後同老公商量,寧願晒錢,我地一堂都冇俾工人帶,淨係上星期六堂。

I know it is always good to have Mom accompany for playgroup. But sometimes we have to work but still want baby to have more exposure then the only solution is asking maid to take baby for playgroup.

I also see some Mom not doing their job as well. Even though the baby not do as per Teacher ask, the Mom also just sit there and hold the baby in their legs without encouraging the baby to follow what is teaching. Sometimes they will just let the baby running around and don't stop them and ask them to return to their seat. I also don't understand why they pay the money but don't get the baby to participate.
‹ 上一主題|下一主題