用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖家九龍塘 VS 播道書院
樓主: STCMa
go

聖家九龍塘 VS 播道書院 [複製鏈接]

唔係喎, 你聽個case係幾時呢?
我同事個仔就讀緊P1, 佢個仔前兩日o係學校俾另一個同學踢左一下, 老師都即日打電話通知我同事, 仲問需唔需要跟進添, 會唔會係唔同人既處理有唔同咋?

原帖由 louisachau 於 10-11-12 18:22 發表
我朋友個女讀緊播道 (好似P5), 我唔知課程深淺如何, 不過老師的處事手法就唔太成熟. 朋友個女係班上比幾個同學一齊話佢係小偷 (無証據的), 搞到佢個女好唔開心, 唔想返學, 班主任又無打過電話比佢話佢知, 係佢見個女 ...

回覆 43# louisachau 的文章

如果家長覺得小朋友似是band 2 的, 我覺得 EC 會好些, 因出發點低些, 小朋友慢熱些會合些.  不會如傳統學校如聖家, 一開學就要谷同谷, 辛苦家長同小朋友.  到過左P1追上去就大家都好.     不過 EC 的中學好似是Band 2 頭 band 1 尾, 同埋去完interview / 簡介會, 見老師真係好好 green  (不止是young) ,佢地講野同答野好似我自己 in 一些初級 staff applicant ,  自己覺得對不上口的感覺 (可能我們是"成熟"的家長... 唉..) , 可能小學都OK, 不過小學生的情緒波動比較常見, 不知他們是否個個有能力要嚴時嚴.  

培正是私校, 但聽在讀家長說不算太容納追不上, 一般都會給壓力家長. 相信如果小朋友開始時追不上, 都幾煩.

我個仔間幼稚園校長話, EC P2 的英文程度等於佢地K3,
我都唔知信唔信好...

回覆 46# kelvinli0311 的文章

Which kindergarten? Can u give an example of the English sentence or words the kindergarten teaches at K.2 level?

我囝囝今年入讀播道小一,之前四年在國際幼稚園讀書(上午英普,下午全英,100%全外藉英文老師。)。幼稚園的賣點就是大部份畢業後的小朋友已達到大部份小學的P2的英文水平。我找兩間校外機構評估囝囝英文程度,結果一樣説是已達P2(Reading,Listening, Oral, but not include writing)

入讀播道小一兩個月,囝囝的意見是英文教的是簡單東西,無難度。中文就深得很多。我同太太同意我囝囝的講法。學校用書同一般小學無分別,所以很難説好或不好。

播道每天大約有5樣功課。對比谷的學校小,它們有108樣。但其實5樣已經好多(對我們來說),因為有其它事情要做,English and Chinese story reading time, piano, music,sport。我太太不停話我無時間同囝囝練琴,我就成日話10:30pm必須要睡,停止。囝囝話我好疲倦。

‹ 上一主題|下一主題