用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 成績表計分法
go

成績表計分法

請問大家知唔知常識同science由幾多年級計分入成績表?

謝謝回答!

英文科測驗和考試又是怎樣計分的呢? GE ?%, Reading ?%, Dictation計唔計分架?

而中文科又點計架? 閱讀卷, 寫作卷及黙書是怎樣計分呢? 謝謝!

GE=Ch Read=180; Reader=Ch Writing=90; Chinese Dict= Eng Dict=30; maths =200. Total =800 for P1 to P4 (I think).

原帖由 dong00 於 10-10-26 02:15 發表
英文科測驗和考試又是怎樣計分的呢? GE ?%, Reading ?%, Dictation計唔計分架?

而中文科又點計架? 閱讀卷, 寫作卷及黙書是怎樣計分呢? 謝謝!

點解會咁計嘅? 中英數三科都是主要科, 中英兩科各佔300分, 而數學只佔200分? 這對數學科好唔公平啊! 難道學校比較注重中英兩科?

原帖由 InitialD 於 10-10-26 08:48 發表
GE=Ch Read=180; Reader=Ch Writing=90; Chinese Dict= Eng Dict=30; maths =200. Total =800 for P1 to P4 (I think).

請問大約會咩時間派成績表? 會計名次嗎?

謝謝

原帖由 eileenycm 於 10-10-27 22:37 發表
請問大約會咩時間派成績表? 會計名次嗎?

謝謝

好似around11月中就有
每次都會有班內名次, 老師係唔會話你知全級名次
你可以試下問老師亞仔太約係全級邊個位置, 例如頭30名, 50名, 之類

貢獻勳章

哎! 亞仔有日病左無返,有兩科無考到,今次Test 無名次!

原帖由 joemyt 於 10-10-28 13:02 發表
哎! 亞仔有日病左無返,有兩科無考到,今次Test 無名次!

呢排天氣好反常, 大家要多多保重.

唔緊要啦! 病緊返學好辛苦, 尤其是還要帶着口罩.
原帖由 joemyt 於 10-10-28 13:02 發表

唔該你. 請問是否需要家長回校取成績表?

此外, 我發現測完驗之後有大部份的老師都要求學生帶各科的作業和工作紙交回校. 但是, 這些作業及工作紙之前老師已經批改完畢. 而且, 學生亦已做好改正. 為何學校要收回呢?
原帖由 maria_lai 於 10-10-28 10:42 發表

好似around11月中就有
每次都會有班內名次, 老師係唔會話你知全級名次
你可以試下問老師亞仔太約係全級邊個位置, 例如頭30名, 50名, 之類

原帖由 eileenycm 於 10-10-28 21:39 發表
唔該你. 請問是否需要家長回校取成績表?

此外, 我發現測完驗之後有大部份的老師都要求學生帶各科的作業和工作紙交回校. 但是, 這些作業及工作紙之前老師已經批改完畢. 而且, 學生亦已做好改正. 為何學校要收回呢?
...

只有上學期考試先叫家長番學校取成績表, 其他測驗考試都係派俾學生就算.

上年我都唔覺會測完驗之後收番d作業等等, 我都唔知學校攪乜.  不過亞仔話當英文老師講到要用個file來裝住d補充紙時, 提醒佢地要買個新file, 因為係俾校長睇.

亞仔已經派番好多測驗卷, 宜家只欠中文寫作.  每份都仲係有careless mistake (其實都漸漸少左), 數學有10分都係呢個原因無左, 呢科仲要乘2, 真係肉痛.

原帖由 dong00 於 10-10-27 00:20 發表
點解會咁計嘅? 中英數三科都是主要科, 中英兩科各佔300分, 而數學只佔200分? 這對數學科好唔公平啊! 難道學校比較注重中英兩科?

其實數學好重要喎.  中英文卷有3分, 每份100, 3份加埋就300, 而且都叫做可以拉上補下, 或者唔你一份卷定生死 (閱讀/GE佔60%, 寫作/Reading佔30%, 默書佔30%).  但數學一份過, 再乘2, 即如果一考得好既, 就會再拉好d.  所以好多學生都係靠數學幫補.

delete

原帖由 winniemingchu 於 10-10-29 15:11 發表
應該打錯了, 中英默書是佔 (10%) 才對。

Oh, yes!
sorry, 打錯字
應該係 閱讀/GE 60%; 寫作/Reading 30%; 默書10%

當時太氣了, 所以個腦唔係好function, haha!!

maria_lai
亞仔已經派番好多測驗卷, 宜家只欠中文寫作.  每份都仲係有careless mistake (其實都漸漸少左), 數學有10分都係呢個原因無左, 呢科仲要乘2, 真係肉痛.

冇錯,我仔都係,其實我已經同佢溫到好熟,但係佢太多careless mistakes,加上閱讀理解真係麻麻,d分數真係好驚嚇!!!!!!!!!

你仔幾多年級?其實d仔幾多年級會少d careless mistakes呢?

閱讀理解: 除左睇多d書,仲有咩辦法補救呢?因為佢真係好弱,中文夠膽24分比老師扣左18分!英文就成part冇做!唉…

小一在第一次Test係不計名次 -- Take it easy

名次只計中,英,數

大部份仔仔都好多careless mistakes - don't worry

妳會見到下個term他們會進步,愈來愈少mistakes (但一定有,唔好太緊張,只要仔仔每次都有進步就ok la.)

原帖由 justin2003 於 10-10-29 18:41 發表
maria_lai

冇錯,我仔都係,其實我已經同佢溫到好熟,但係佢太多ca ...

justin2003,

佢地幾時先無careless mistake真係好難講, 可能去到六年級都仲有.  亞仔可以今次係甲部有問題, 你題左佢, 下次甲部ok, 但到乙部有問題, 每次都可以有新"攪作".  所以家長要睇開d, 唔好擔心幾時無careless mistake, 而係每次見到少左已經好安慰, 即佢有進步啦.  如果唔睇開d會好容易暴血管.  呵呵!

閱讀理解真係要睇多D書或文章, 仲有睇完同佢傾下內容.  佢分數差可能係佢未係好明白內容, 或者好多字都未識呢, 咁更係唔知講乜啦.  俾多少少時間佢去適應下再打算.

我仔升小四了, 佢宜家小三都仲有好多careless mistake, 有時溫完d生字, 轉頭又唔記得左, 都係大意啦.  由於平時溫得唔夠熟, 所以好易攪錯.  唯有成日題住佢.