用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有否覺得現在讀書辛苦過我哋細個的時候 ...
樓主: moon988
go

大家有否覺得現在讀書辛苦過我哋細個的時候 [複製鏈接]

現在的小朋友書包真的是好重的 . 我都是分2 袋由得他自己背同拎 , 我是覺得 現在的小朋友 讀書, 我作為家長的 好像是我陪讀甘,考試時陪溫書, 考試後陪檢討 , .......仲慘過自己讀, 是不是我們這一代人太過緊張呢 ? 小朋友的童年己沒了, 每天只有讀, 讀, 讀, 做, 做,做 , 仲慘過我返工 ....   

原帖由 miffy 於 10-12-8 14:48 發表
我地以前細個都係自己揹書包, 書包design仲衰, 我地都無問題, 對而家果代來講, 書包都唔會係大問題。

我同意你嘅說法, 小朋友從小應該認該學習。但現在的人對分數追求好高, 八、九十分都唔滿意, 這樣對大人&小朋友都好大壓力。要知道由九十上到一百分係最難攞, 小朋友唔單止要識晒仲有好小心。長期活在高壓情況對身心都冇益, 所以點解依家社會有心理/情緒病多以前很多。
原帖由 恩林 於 11-1-7 17:58 發表
凡事有兩面....
我細個時都覺得讀書辛苦, 但宜加望住個大仔, 我又覺得自己細個冇努力過~!!
其實個個年代都有難處, 我阿媽個果年代 至 今, 各有各好與壞, 咁又點可以相提並論!!?

某程度我都覺得求學係要求分數, 分數 ...

依家嘅小朋友知識方面都好豐富,我唯一擔心我嗰小朋友寫得唔小心大意,如錯大意就唔抵!

回覆 1# fanwong29 的文章

我覺得小學太著重中英數了,應該多教生活上的知識

E + 小朋友辛苦過我小時候.
因我小時候, 邊有人得閒理你.. 邊有人等閒幫你..
系小時候吾辛苦. 日日四周玩. 玩得好開心, 但到出來做嘢今多年... 多多少少都有D後悔, 點解細個吾學好貪玩..如果當時, 有人PUSH 我.. 可能都會比E + 好D
所以E+ 辛苦D , 將來可能舒服D , 人的際遇, 吾一定咁順風順水.. 未雨籌謀... 點都好D... 手揸知識.. 比乜都無系手.. 點都好D

原帖由 beryl88318 於 11-3-5 15:56 發表
同意, 但係我細個時的成績没有仔仔咁好. 没仔仔咁多嘢學.

唔係呀, 常識科都教好多喎!!

原帖由 do-re-me 於 11-3-4 21:05 發表
我覺得小學太著重中英數了,應該多教生活上的知識

原帖由 brianshe 於 10-10-22 16:11 發表
而家香港已經無留班呢回事啦, 頂多被學校放棄.

小學P4先開始有逞分試, P1-P3幾叻都無用.

我女在一二年級都有同學要留班呢.
‹ 上一主題|下一主題