用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有否覺得現在讀書辛苦過我哋細個的時候 ...
樓主: moon988
go

大家有否覺得現在讀書辛苦過我哋細個的時候 [複製鏈接]

有時係大人覺得小朋友辛苦. 小朋友本身未必覺得辛苦.

但係 ... ... 如果家長真係覺得小朋友好辛苦, 或者小朋友親口話覺得辛苦, 就應該諗下... ... 係咪要改變下現在的生活模式(我指花太多時間在讀書溫習上, 或太著眼於成績/分數)呢?
如果初小已經覺得辛苦, 咁來緊嗰十年八年點算??

我的小朋友今年小一(全日班).
老實說, 覺得辛苦o既係我, 而唔係佢!
佢話覺得返小學開心過返幼稚園.
宜家佢每日都可以做佢喜歡的事: e.g. 睇個幾小時卡通片、畫畫、玩、看圖書、講故事畀我聽 ... ... 等

但係我呢, 每日放工就要趕返屋企.
三扒兩撥咁食完晚飯, 就要即刻開始幫佢 check 功課/書包, 陪佢做網上功課(類似每日一篇的閱讀理解), 有時要溫默書.
做完以上各樣, 已經夠鐘(九點幾)要訓覺.
我就完全無晒私人時間 (因為我要一齊入房訓, 否則佢係唔會入房的. 我希望可以慢慢訓練佢自己夠鐘就入房訓).

我覺得, 有時係父母過份緊張小朋友的學業.

如果父母學會放手, 小朋友就學會承擔責任.
當佢試過幾次默書/測驗不及格後, 父母只要加點點訓示和多多鼓勵, 相信小朋友下次會努力.

說到底, 小朋友係應該對自己的學業負責任.
做家長的, 不如趁初小幾年, 著力培養佢地自學的動力.
另外, 就係家長要學習耐心等待, 等待小朋友"開竅". (當然家長仍然要從旁提點, 免他們自己走歪了)
當小朋友"開竅"後, 家長就不用再替他緊張自己的學業.

大家共勉.

非常同意你所說的,亦很明白你的感受,我都成日咁諗。
原帖由 kikiboy 於 10-10-21 17:19 發表
個勢係咁冇得你唔跟風, 不進則退, 稍為放鬆可能會比人哋差幾條街, 唔一定係家長著重名次或同人哋比較, 成績太差係小朋友冇咗信心, 大人角度去睇可能係唔深, 但要小朋友理解可能要花多少少耐心和時間落去, 個進度係咁 ...

我都很有同感, 其實無晒自已時間, 又要陪阿仔一齊讀書, 其實都是因為我地大人覺得辛苦...我小朋友都是讀 half day (p.m) 上午去托管, 仲早過我返工, 其實佢放學返黎無得停, 要做功課同溫書, 所以 Sat and Sun 已經無學野, 因為我都想休息或者輕鬆下...

原帖由 monkichi 於 10-10-22 16:23 發表

但係 ... ... 如果家長真係覺得小朋友好辛苦, 或者小朋友親口話覺得辛苦, 就應該諗下... ... 係咪要改變下現在的生活模式(我指花太多時間在讀書溫習上, 或太著 ...

其實冇,我反而覺得佢地學既野淺過以前好多.
可能唔知幾時開始,九十幾分係標準,八十幾麻麻,七十幾冇面見人,六十幾等留班或轉校,其他個d,都唔識形容.
無知是福

agree.

原帖由 brian61950 於 10-10-22 17:54 發表
可能唔知幾時開始,九十幾分係標準,八十幾麻麻,七十幾冇面見人,六十幾等留班或轉校,其他個d,都唔識形容. ...
~easybring~

你講得啱, 有同學仔小測60分, 老師話唔算合格喎:;pppp:

我都覺得衣家小朋友讀書好慘同辛苦, 由早上7點上車, 放學休息1個鐘就開始做功課, 温習, 全日共用咗超過10個鐘時間响學業. 話發育中嘅小朋友一日要有1小時運動, 跟本冇可能, 做完功課都身心疲累

我真係好唔想再過呢種日子, 只可以用"挨"嚟形容衣家嘅生活, 奈何另一半....

原帖由 brian61950 於 10-10-22 17:54 發表
可能唔知幾時開始,九十幾分係標準,八十幾麻麻,七十幾冇面見人,六十幾等留班或轉校,其他個d,都唔識形容. ...

看完大家的看法很有感受, 因為我明年就是一位小一學生家長. 本人的兒子在一所標榜愉快學習的幼稚園讀K3,他現在的幼稚園生活真的很愉快, 因為少功課, 沒默書. 但就是這樣所以我巳決定提早要他習慣小學生活. 在家會要他多串字, 默書, 寫字等, 大量減少玩的時間. 我雖然萬分不情願要兒子應該還在愉快的幼稚園階段增添壓力, 但由幼稚園升上小一的壓力真不是一時三刻可以適應得到. 與其要適應, 不如提早適應  .

你仲要習慣假期留在家中溫書.
因為學校角色只是提供教材,
老師讀一至兩次課文後,
大人就要教識佢默字及理解了.

原帖由 penguin_chick 於 10-10-22 00:17 發表
現在多數學校都讀得很辛苦,因為大家都是鬥深鬥多,可惜小朋友又不見得懂得更多,起馬廿年前不見有港孩,現在則多的是!反而一些主張少功課,多閱讀的新校有不錯的成績。很多人不信這套,但是的確成效顯著。
可惜家長要深,學校又未 ...

其實我都應同多閱讀,但功課多還要閱讀,很疲倦(因我要陪讀),有時教育部門那種朝令夕改的指引,令家長以及學校無所適從。當然家長各自有自己的要求啦!

原帖由 cha-cha-cha 於 10-10-22 00:54 發表
點同喎?
以前返半日學,而家是全日制.
相差2,3個鍾,所以先會缺少左{看吓電視和卡通,每天都有餘下來的時間去做我喜愛的事情。 }
你會唔會考慮將自己個孩子轉回半晝的小學?
開......玩笑,別.......生氣 .

{忍}  ...

半日制將來都要轉全日啦!返不久又要轉,更辛苦,如果由下午轉全日,年級高了,功課多了,時間少了,就更難適應。說真的孩子的適應能力比大人強,只是做家長見他們辛苦傘。所以無想過要轉校。
還有大家可以討論吓,我都吾知幾開心,社會是須要去討論下事情,才可以有多角度視野,對小朋友都有好處。

醒目開學勳章

原帖由 monkichi 於 10-10-22 16:23 發表

但係 ... ... 如果家長真係覺得小朋友好辛苦, 或者小朋友親口話覺得辛苦, 就應該諗下... ... 係咪要改變下現在的生活模式(我指花太多時間在讀書溫習上, 或太著 ...

很同意你所講!
我的小朋友雖然幾忙,但佢好享受學習,經常都咁開心,唔識辛苦,最近踏入學校的評估周,我地忙於幫佢温習,但佢這幾天的睡前禱告是希望日日都好似今日咁開心,我當時聽到後心諗:吓,這幾天不停温習=開心?!
我覺得我地大人辛苦過佢,但都算辛苦得幾開心既。

原帖由 sengayy 於 10-10-22 18:15 發表
話發育中嘅小朋友一日要有1小時運動

我小朋友呢一小時運動又唔係差好多喎, 學校每星期兩節體育堂, 喺學校參加兩節課外活動(運動類), 星期五, 六, 日每日我都會安排佢超過一小時運動, 計落都唔係爭好多.
試吓利用星期五, 六, 日同佢做運動啦.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 ppsfung 於 10-10-22 12:12 發表
其實同一件事睇吓你從邊個角度睇.你對住個細路話你覺得佢好慘好辛苦咁佢自然覺得自己好慘.

送小朋友去補習不等於要求佢名列前茅,我覺得只係比多些機會佢向一些專家去學習讀書方法...補習老師可以用2小時的時間幫小 ...

當然唔會同細路講他們辛苦啦!是我個人覺得他們辛苦。如果啲細路無了學習動力,你真是做甚麼都唔得。
送小朋友去補習是有它的好處,但我怕的是將來要學通識時,要用很多思考,而補習的方式能否將來都用到(如果用得到就好啦)。還有我是同意補習是可以減少與孩子的摩擦,令親子關係更和諧。

你們大多是願意付出的父母。

是啊!老師說八十分才合格。(不過是同學生講)

原帖由 sengayy 於 10-10-22 18:15 發表
你講得啱, 有同學仔小測60分, 老師話唔算合格喎:;pppp:

我都覺得衣家小朋友讀書好慘同辛苦, 由早上7點上車, 放學休息1個鐘就開始做功課, 温習, 全日共用咗超過10個鐘時間响學業. 話發育中嘅小朋友一日要有1小時運 ...

真是很少運動啊!

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-23 18:56 發表
看完大家的看法很有感受, 因為我明年就是一位小一學生家長. 本人的兒子在一所標榜愉快學習的幼稚園讀K3,他現在的幼稚園生活真的很愉快, 因為少功課, 沒默書. 但就是這樣所以我巳決定提早要他習慣小學生活. 在家會要 ...

升P1和K3是不同的天空,以前我的幼稚園是每天做三至四樣功課,但上到P1,要你識得寫的中英文字更多,還有閱讀理解(是要考試的),中英文每星期要默書,還要適應新人事新作風新考試(科科考50分鐘)(不過只是四科和天天考一科)。不過不要太大壓力,到P1再努力吧!最重要讀多啲書,多說故事(順便認字)。

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-23 18:56 發表
看完大家的看法很有感受, 因為我明年就是一位小一學生家長. 本人的兒子在一所標榜愉快學習的幼稚園讀K3,他現在的幼稚園生活真的很愉快, 因為少功課, 沒默書. 但就是這樣所以我巳決定提早要他習慣小學生活. 在家會要 ...

串生字之餘, 好好地利用這差不多一年的時間, 和你的小朋友盡情地玩吧, 出年九月開始沒時間玩了.

原帖由 SumSumBB 於 10-10-23 21:26 發表

很同意你所講!
我的小朋友雖然幾忙,但佢好享受學習,經常都咁開心,唔識辛苦,最近踏入學校的評估周,我地忙於幫佢温習,但佢這幾天的睡前禱告是希望日日都好似今日咁開心,我當時聽到後心諗:吓,這幾天不停温習=開心?!
我覺得我地大 ...

幸福的媽媽, 你小朋友咁乖, EQ咁高.

連我哋大人都要學習下, 辛苦=開心+enjoy.

原帖由 kikiboy 於 10-10-24 12:12 AM 發表

幸福的媽媽, 你小朋友咁乖, EQ咁高.
‹ 上一主題|下一主題