用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有否覺得現在讀書辛苦過我哋細個的時候 ...
go

大家有否覺得現在讀書辛苦過我哋細個的時候 [複製鏈接]

大家有否覺得現在讀書辛苦過我哋細個的時候? 我以前細個返半日學,下午的時間做完功課就可以溫吓書,之後可以看吓電視和卡通,雖然我小學都有很多功課,但每天都有餘下來的時間去做我喜愛的事情。 現在的小朋友就不一樣,比我們更辛苦了,除了要學兩文三語外,還要學很多其他東西,學校一年級(字都未識)就要閱讀理解,我想問不明啲字又怎能理解,英文都要分兩份卷考試,真是時代吾同啦! 現在的家長都不一樣了,因為仔女忙了,要幫助又多了,家長亦無時間,變得疲於奔命,覺得無方法幫助孩子(有很多家長都要長時間工作),就放孩子去補習,使小朋友可以用來玩的時間更少,他們怎能開心過他們的童年,其實我們做家長的又怎想見到這樣的結果呢,我們又能做甚麼呢?

0    0    0    0

完全同感!
我個仔每日瞓8小時多, 好慘! (當然亦有自己原因, 唔可以怪晒學校)
每晚10:30後先開始第三份工, 瞓6小時多, 有時好想喊.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

時代唔同左, 小朋友都冇得揀, 冇辦法啦!!

深同感受 ! 現在的小朋友己沒有童真啦 !悲哀 !

原帖由 kikiboy 於 10-10-21 14:51 發表
完全同感!
我個仔每日瞓8小時多, 好慘! (當然亦有自己原因, 唔可以怪晒學校)
每晚10:30後先開始第三份工, 瞓6小時多, 有時好想喊.

原帖由 kikiboy 於 10-10-21 14:51 發表
完全同感!

我都是每天睡6小時,真是感到很辛苦。

個勢係咁冇得你唔跟風, 不進則退, 稍為放鬆可能會比人哋差幾條街, 唔一定係家長著重名次或同人哋比較, 成績太差係小朋友冇咗信心, 大人角度去睇可能係唔深, 但要小朋友理解可能要花多少少耐心和時間落去, 個進度係咁快, 冇得你慢慢學.  

放開小小, 咪大家都唔駛咁辛苦囉.>>>十分同意, 但要做到實在唔易.

而家既社會跟本無得俾你選擇 !!

原帖由 brianshe 於 10-10-21 17:03 發表
好多野都有得選擇.

好多時係家長自己做成, 經常要仔/女名到前茅; 又要同其他小朋友比較. 其他小朋友去補習班, 自己小朋友無去; 心理上好似差左小小---根住又去報. 其實小學, 中英數有幾難呀. 慢慢學習, 一定唔會根 ...

原帖由 moon988 於 10-10-21 14:22 發表
大家有否覺得現在讀書辛苦過我哋細個的時候? 我以前細個返半日學,下午的時間做完功課就可以溫吓書,之後可以看吓電視和卡通,雖然我小學都有很多功課,但每天都有餘下來的時間去做我喜愛的事情。 現在的小朋友就不一樣,比我們 ...

完全認同,而家的小學課程已經好深,小朋友稍為慢小小就已經跟唔到,仲邊到有多餘時間玩

十分有共嗚!都是覺得小朋友好可憐!

好想放手不理他, 但這樣可能要11:00才可以上床.

學校的課程行得好快, 根本一定要大人幫忙溫習和理解.
又要小朋友參與課後課外活動, 否則覺得你不投入.

回家後根本不是親子時間, 因為阿仔想同你講多d
學校趣事, 你好快要終止他因為知道時間不夠.

咁樣唸好難過 6 年 bor。如果唸下讀緊 Band-3 小學,功課得三樣,一個鐘做完,溫小小可以考第一,咁咪無難道 law。

呢條路係自己擇o家。

唔知阿仔讀間係band幾, 總之唔係band1, 但默書小測多到暈.

現在多數學校都讀得很辛苦,因為大家都是鬥深鬥多,可惜小朋友又不見得懂得更多,起馬廿年前不見有港孩,現在則多的是!反而一些主張少功課,多閱讀的新校有不錯的成績。很多人不信這套,但是的確成效顯著。
可惜家長要深,學校又未能把好關,教育當局又不夠堅持,小孩便成為受害者。

點同喎?
以前返半日學,而家是全日制.
相差2,3個鍾,所以先會缺少左{看吓電視和卡通,每天都有餘下來的時間去做我喜愛的事情。 }
你會唔會考慮將自己個孩子轉回半晝的小學?
開......玩笑,別.......生氣 .

{忍} 是 {心} 上加一把 {刀} .
意思是 {長期受苦} .
有價值的東西是值得付出代的.

我們雖然不能改變環境,
但係可以用一個喜樂的心去面對的.

原帖由 moon988 於 10-10-21 14:22 發表
大家有否覺得現在讀書辛苦過我哋細個的時候? 我以前細個返半日學,下午的時間做完功課就可以溫吓書,之後可以看吓電視和卡通,雖然我小學都有很多功課,但每天都有餘下來的時間去做我喜愛的事情。 現在的小朋友就不一樣,比我們 ...

半晝小學而加所剩無幾囉.

我們雖然不能改變環境,
但係可以用一個喜樂的心去面對的.
>>> 呢句講得好好, 希望自己可以調節到心情

小學已經 8:00-3:30 (咁上下) , 如果吾得閒湊, 焗番功課轉導班或者補習. 6:00 後先話番屋企, 仲辛苦過朝九晚五.
社會生態已被班人衰營造成咁. 無限咁資源增值而無回報 大人只好盡力抽d時間陪下細路玩, 放棄小小成積無謂咁強求.

其實同一件事睇吓你從邊個角度睇.你對住個細路話你覺得佢好慘好辛苦咁佢自然覺得自己好慘.

送小朋友去補習不等於要求佢名列前茅,我覺得只係比多些機會佢向一些專家去學習讀書方法...補習老師可以用2小時的時間幫小朋友完成當天功課+温習,我自問用3小時也未必達到同樣效果,由我來迫他温習又會破壞親子關係.
我每天送小朋友去補習只求他能認真及盡力學習,只為了從小建立良好的讀書習慣,如果他盡了力成績也不好,我不會怪他和比壓力他.

我的小朋友很喜歡去補習,我們的理論是他放學後留在家對住工人或老人家也會很悶(因父母要上班,不能經常和他一起是不能改變的事實),去補習可以和一班年紀相約的朋友一起...而且做得好補習老師又會有獎勵,父母又會讚他,補習後成績好在學校也會開心些.

問題係...我放鬆一下之後, 會唔會留班架?

真係好認同樓主.

原帖由 無知人 於 10-10-22 09:56 發表
小學已經 8:00-3:30 (咁上下) , 如果吾得閒湊, 焗番功課轉導班或者補習. 6:00 後先話番屋企, 仲辛苦過朝九晚五.
社會生態已被班人衰營造成咁. 無限咁資源增值而無回報 大人只好盡力抽d時間陪下細路玩, 放棄小小成積 ...
~easybring~

‹ 上一主題|下一主題