用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道取錄信
樓主: FeiSeeNai
go

播道取錄信 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我相信合理的批評,跟沒有理由的是有分別
每一個家長都會希望盡早收到通知
而你的回覆就像叫人說合理的批評也不可以一樣,跟曾特首/唐司長一樣
未面試完就出信,學校有千般道理,對未interview的家長來說,機會率是少了
但我們是另一批申請人嗎,不是,是同一批
跟足學校的申請日期申請
如果學校有official的通知,面試日期的先後有影響收生,我想大家會comfortable
但有嗎?
如培正,我看了她的申請表,覺得樣樣都沒有情講
申請表寫到明,如果不以中文填寫,會影響申請機會
我是澳洲留學,學校都沒有正式的中文名,那如果因此影響機會,我會非常comfortable
因學校已經事先聲明了
我沒有嬲學校,因學校是有權怎樣處理也可以,只要過了標準,先到先得也可以
但連這樣合理的批評也叫人少一些
我所信仰的神沒有叫人對不公平的事不出聲
當然,也叫人多一些體諒,像新版的"愛鄰如己"
兩者可以平衡及同時的

P.S. 忘記了恭喜,看到你這樣開心,真的替你高興

原帖由 debbychow 於 10-10-22 13:09 發表
本人昨晚收工回家查看信箱得到收生通知,真是歡喜萬分,並隨即致電老公分享喜訊。

大家開心的原因除了因小女獲得心儀的學校收錄外,還有學校十分體恤我們家長非常緊張及熱切期待的心情,盡早發信讓家長可望放下心頭大石,本人 ...

各位好!  本人還未接到EC的取錄信。以下是本人的小小個人意見:

其實家長們大多都為貴子女報讀多間直資/私校,本人覺得EC這樣安排無可厚非,因27/10可處理最Sharp果一班小朋友(他們可能同時收到多間學校的offer letter),decline offer 的可留給其他申請人,節省處理時間。
不過第二日的面試日可安排於16/10,21/10出offer letter,應可解決問題。

if 23/10 is really postponed to 30/10 due to typhoon, I don't think the result will be launched on 2/11.
But the typhoon seems leaving HK, so don't worry too much, good luck in the interview tomorrow!

醒目開學勳章

好難說,兩個女人出到街,除非去買衣服/玩具,否則很貼身的
再加上出街通常我都是做苦力,一時要遞水,一時要添衣
我想都很難啦

原帖由 ggoo 於 10-10-22 13:05 發表
ziyi:
你照計有時間撇開你老婆,因為登記資料時你可以一個人去排隊登記,你老婆大人就同個女坐響度等安排面試.
請check  pm.
祝你成功.

回覆 1# whlurk 的文章

你都講得好有道理,希望其它人快啲放番啲學位出嚟,等有心人可以快啲入到心儀的小學,祝大家早日收到offer letter

ziyi:
為著想知學校點解咁早公布結果,幾難你都要盡力幫大家問校長,你責任重大.

原帖由 ziyi 於 10-10-22 13:48 發表
好難說,兩個女人出到街,除非去買衣服/玩具,否則很貼身的
再加上出街通常我都是做苦力,一時要遞水,一時要添衣
我想都很難啦

呢鋪學校就點講都唔岩啦…

假如:

day 1有1000個applicant,
day 2 有500個applicant.

校方先嚮day 1 interviewee中揀100人收左先,

BUT:

假如day 2 果500人中有多過50人smart過、sharp過、能力過day 1 收左果100人,

咁對day 2 interviewee公平咩?對學校本身都唔係好事。

我未睇信箱,有無信我自已都唔知;不過收同唔收,我都係咁講。

曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

你唔夠誠意啦...你收到offer未?  

原帖由 亞水 於 10-10-22 13:20 發表
不如問下大家:第一條問題 (有其他學校收,你點揀)你地點答架??

我直頭話佢聽:我到時先揀 …咁係丫馬,如果( 只係如果咋 ) DxS、SPCx收,你係咪真係揀EC先

我覺得我起碼無老點佢 ...
~easybring~

誠意

咁對day 2 interviewee公平咩?對學校本身都唔係好事。
"好有問題"
但好想知道上年係咪咁既情況?
因為可以令來年的2012家長做"借鑑"
先到先得

公平...唔同人、唔同角度、唔同立場的睇法都會唔同,入唔到對自己的小朋友未必係壞事,入到都未必一定好。比如播道書院在有些父母心目中係最愛,亦可能有些家長係抱住試吓的心態,但去的面試的當然都會希望自己小朋友係被取錄。每一間學校都有自己辦學理念同處理方法,如果自己係唔接受或唔喜歡間學校架,就算收左小朋友作為家長都要諗清楚,印像好深係其它標題見到有D家長話好後悔比自己小朋友讀那間學校,讀左幾年才覺得間學校害左自己小朋友,養懶自己小朋友。
原帖由 亞水 於 10-10-22 14:03 發表
呢鋪學校就點講都唔岩啦…

假如:

day 1有1000個applicant,
day 2 有500個applicant.

校方先嚮day 1 interviewee中揀100人收左先,

BUT:

假如day 2 果500人中有多過50人smart過、sharp過、能力過day 1 收左果100人,
...

我記得上年都係..不過, 無今年咁熱烈討論.  其實, 我唔知點先叫公平. 又唔係坐低考試計分, 又唔係全部申請一齊大抽獎, interview對答好subjective, interviewer又唔係得一個, 得一個interviwer都有唔同時段先後.
~easybring~

Indeed there is no fairness for interview, it really depends on many factors, especially kid's mood.
No one knows the outcome, probably 2nd round is better than first round. There will be rejection from first round successful candidates, so that those vacancies can go to second round!

回覆 1# FeiSeeNai 的文章

好開心,我都收到取錄信。

原帖由 easybring 於 10-10-22 14:33 發表
你唔夠誠意啦...你收到offer未?  

嘻…偷下懶傾下閒計先,

未知喎...今晚先睇信箱…有就有,無就無籮…無乜所謂既…

誠咩意丫,就算我當日誓神劈願 ,講到非卿不娶非君不嫁咁,你估佢係咪就咁就信哂先??老師唔係sor架,更加唔係第一日做interview啦,點會唔知自已的市場定位去到邊丫…
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

其實何謂公平.....9/10係人都知有好多學校都係果日interview....有d人放棄了dgs, dbs去int播道...有人選擇postpone播道,而9/10去int 其他......

咁9/10int左播道既而放棄了int另一間的..公平d

定9/10int左另一間..改23/10去int播道..係公平....

針無兩頭利....

好認同.....我小朋友就中左獎(一收到信係早上9:00就心知不妙),結果如我所料。無論最後結果是否取錄都希望今晚就知結果,實在好不喜歡等待的心情。
原帖由 easybring 於 10-10-22 15:18 發表
我記得上年都係..不過, 無今年咁熱烈討論.  其實, 我唔知點先叫公平. 又唔係坐低考試計分, 又唔係全部申請一齊大抽獎, interview對答好subjective, interviewer又唔係得一個, 得一個interviwer都有唔同時段先後. ...

我唔知其他老師點問問題, 但我好記得問我地個位老師係問:如果我地同另一問直資/私小都收左你個小朋友, 你地會點樣取捨", 而唔係問你會揀邊一間.

所以我都無答老師一定揀佢地, 只係根據我地揀學校既想法直接回答.
原帖由 亞水 於 10-10-22 15:42 發表

嘻…偷下懶傾下閒計先,

未知喎...今晚先睇信箱…有就有,無就無籮…無乜所謂既…

誠咩意丫,就算我當日誓神劈願 ,講到非卿不娶非君不嫁咁,你估佢係咪就咁就信哂先??老師唔係sor架,更加唔係第一日做interview ...

I think EC should improve in the arrangement next year.  I hate to wait for my result while others have known their result already.

考學校都係好似結婚咁...夾既又滿意的就結婚, c要等王子/公主出現既可能成世都食白果.  知己(自己&囝囡)知彼(學校). 人人口味/要求都唔同.
~easybring~

醒目開學勳章

同意的,但先決條件是學校在收生簡章有說明嗎
同一批申請人,如果你有說明如培正一樣,那家長會comfortable
因為撞了期,取捨下要有心理準備
但學校沒有正式的說,而既然給了2天,又給人選擇
這是不對的

當然,我仍舊恭喜收到信的家長,仍然相信神對小囡及自己有最好的安排,仍然覺得神會保守看顧一間屬神心意的學校 - 播道書院

原帖由 gegemok 於 10-10-22 15:42 發表
其實何謂公平.....9/10係人都知有好多學校都係果日interview....有d人放棄了dgs, dbs去int播道...有人選擇postpone播道,而9/10去int 其他......

咁9/10int左播道既而放棄了int另一間的..公平d

定9/10int左另一間.. ...
‹ 上一主題|下一主題