用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道取錄信
樓主: FeiSeeNai
go

播道取錄信

恭喜各位!  我都變得很緊張了。 我想問下你們是否有哥哥姐姐已經係播道讀緊。

ziyi,

I agree with your opinion.
It's different from those school which has 2 rounds to receive applications.
And from the beginning, EC mentioned that they will have 2 days interview for the same batch of applicants.  How come they will make offer before the 2nd day interview.
I called EC to ask why they have arranged like this.  They said that they will reserve seats offer to those interview in the second day.

恭喜晒!希望我都有份。

請問你係9號in幾點架? 我係下午in, 唔知會唔會按interview時間分批寄信?

原帖由 FeiSeeNai 於 10-10-21 13:13 發表
今早收到了!27-Oct前回覆。

我囡囡都已收到取錄信, 好開心!

就算留左位比23號interview都唔代表公平, 因為大家係同 round applicants, 但機會率細左.

原帖由 TIGERBAMA 於 10-10-22 09:40 發表
ziyi,

It's different from those school which has 2 rounds to receive applications.
And from the beginning, EC mentioned that they will have 2 days interview for the same ba ...

播道Vs保良局陸慶濤小學

LHT都係27/10公佈結果...EC係2/11
唔通佢地驚撞期......爭學生?

我個仔未interview, 你地已經收到信, EC這樣做真的有欠公平!

醒目開學勳章

怎樣留下一些位?
學校大約150~160個學額
第2天面試的是否少於上述的學額人數

是否少於扣減了已發出offer letter後的學位數目

or

是否按照每天面試人數佔總申請人數的百分比去預留

我們平常心去看吧,尤其與學校都是相同信仰的我
我會覺得學校跟著主的指引去行
而主耶穌基督也對我自己及囡囡有安排吧

原帖由 TIGERBAMA 於 10-10-22 09:40 發表
ziyi,

And from the beginning, EC mentioned that they will have 2 days interview for the same ba ...

佢話留位都係 "膚衍" 我姐.....
EC 真係無諗過我地 23/10 in 既 applicants 既感受!!!

你會唔會 23/10 唔 in????

原帖由 TIGERBAMA 於 10-10-22 10:08 發表
EC 真係無諗過我地 23/10 in 既 applicants 既感受!!!

真衰,本來都未開始緊張,比大家攪到law law luen。

ziyi,欣賞你對上帝既信心,放心,上帝唔會叫信佢既人羞愧,一定會安排一間最適合你囡囡既學校。就算世人攪錯,只要係上帝安排比你既,跌左都有天使幫你執返。聽日盡管努力,支持你!我信學校一定有留位,好野唔怕蝕底,一定比學校發掘到!

但係簡介會當日,校長強烈暗示,只要收左你個小朋友,之後有幾多個弟妹,學校都會收哂~~~

原帖由 ziyi 於 10-10-22 01:44 發表
舊時就係,呢2年已經唔包一定收

回覆 1# bobbbby 的文章

我都親耳聽得很清楚, 他說弟妹會全部收西的.

What I think is that, if they received 1500 applicants:

1000 interview on 9/10
500 interview on 23/10
total seat 150

They sent out offer to 100 applicants among 1000 intv on 9/10
Then send out offer to 50 applicants among 500 intv on 23/10

The chance is equal, 1:10.

我申請左, 比左報名費, 我諗吾到有咩理由我會吾 in 囉!

原帖由 EYUNG 於 10-10-22 10:23 發表
你會唔會 23/10 唔 in????

醒目開學勳章

主耶穌基督的其中一個教訓是"不可含怒到日落"

不要這樣啦

而且我有這樣想,通常申請得DSS/Private的,都唔會只申請一間,而10/9是面試的高峰期
可能學校覺得你會要求得在10/23號interview,會覺得你都唔係擺學校第1,就算offer你都未必讀

而我真的是因為怕跟其他撞期,很坦白的跟學校老師說明原因,所以才安排在明天,不過都好大機會推到10/30

而學校最後offer letter應該是在11/2,得3天....

原帖由 TIGERBAMA 於 10-10-22 10:08 發表

原帖由 goo_littlebb 於 10-10-22 10:58 發表
What I think is that, if they received 1500 applicants:

1000 interview on 9/10
500 interview on 23/10
total seat 150

They sent out offer to 100 applicants among 1000 intv on 9/10
Then send out offer ...

我唔評論對學生公唔公平,因為直資有權用佢鍾意既方法收生,簡單黎講,佢鍾意唔in就收都得。

我只係好奇怪,未in晒就收,對學校有咩好處﹖就算佢留返既位足夠收晒聽日既學生,佢咁做,起碼引起家長一輪非議先,為咩呢﹖如果話佢想為日後鋪路,趕晒d人第一日in晒,咁佢offer一日咪得lor...除非佢真係想話比大家聽,你放我第一,我放你第一,但咁樣只係收到最忠心既家長,唔係最top既學生lor。學校真係好重視家長既諗法wor....如果係咁...

平常心吧, 學校行政, 總會有原因的.
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

麻煩大家知唔知…
咁係咪未收offer letter代表仍有機會?EC 大概有幾多waiting list ?
好想EC收我個囡,第1志願呀!

可能佢真係要同 LHT 搶客呀!

原帖由 aryee 於 10-10-22 11:16 發表

我唔評論對學生公唔公平,因為直資有權用佢鍾意既方法收生,簡單黎講,佢鍾意唔in就收都得。

我只係好奇怪,未in晒就收,對學校有咩好處﹖就算佢留返既位足夠收晒聽日既學生,佢咁做,起碼引起家長一輪非議先,為咩呢﹖如果話佢想為日 ...