用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道取錄信
樓主: FeiSeeNai
go

播道取錄信 [複製鏈接]

醒目開學勳章

去得梗係盡力啦
這是尊重學校,尊重自己的行為

原帖由 easybring 於 10-10-21 15:33 發表
表示誠意, 當然要盡全力.  一定會有好學校收的.  

醒目開學勳章

對不起!
只掛著說自己的
忘記了恭喜,EC是一間好學校,除非你心儀的是津貼學校,而成功在望(夠分)
否則,去馬注冊啦

原帖由 FeiSeeNai 於 10-10-21 13:13 發表
今早收到了!27-Oct前回覆。

I also received the offer from EC, so happy!!

我都收到offer, 但十分煩惱, 因為我在自行收生報了協恩, 而我有20分, 都唔知博唔協恩好, 因為如果協恩收我的女兒, 她妹妹我不用煩. 請各位指教

Received acceptance letter today.

其實呢個喺申請直資前已經要考慮嘅問題,總唔可以要哂最好嘅,冇人會幫到你,決定始終要自已做。

另一個想法,家姐入咗EC,妹妹入EC都唔喺難事!

原帖由 bec246 於 10-10-21 19:23 發表
我都收到offer, 但十分煩惱, 因為我在自行收生報了協恩, 而我有20分, 都唔知博唔協恩好, 因為如果協恩收我的女兒, 她妹妹我不用煩. 請各位指教

I got the offer letter today also.  Very happy and before the interview date, I requested EC to offer another time slot for me b/c I told the staff that it clashed with another school honestly.  So don't worry if you choose another time slot.  It depends on kids' ability.  Hope all of you will get good news soon.

回覆 17# FeiSeeNai 的文章

我住TKO都無信,突然間比你地攪到我好緊張。

I also received the acceptance letter today.

It's the rule of the game and you have to make the choice.
I have no expectation on the first round and the lucky draw cos we only got 15 marks, and not living in district with well-known school, so I'd rather give it up and aim on DSS only.

原帖由 bec246 於 10-10-21 19:23 發表

原帖由 beautyyk 於 10-10-21 20:03 發表
我住TKO都無信,突然間比你地攪到我好緊張。

Me too.

首先恭喜各位已收信的家長,根據以往的資料,此校是一邊面試一邊收生的,與大多數的直資做法一樣,如真道、聖馬加利等…
是否公平及早面試有着數,則見仁見智!
至於第二批面試的家長和小朋友也毋須洩氣,只要盡力而為,一樣有機會被取錄的!
繼續努力加油!

Me too, not aware I can receive letter so early. I selected Heep Yunn as well and have 20 scores. Accepted  播道 means no chance to have Heep Yunn at all. So how should I do?

回覆 22# ziyi 的文章

請問播道怎樣好法? If compared with Pui Ching, which one is better?

我囡囡今天都收到取錄信,so happy.

醒目開學勳章

舊時就係,呢2年已經唔包一定收

原帖由 minggoo 於 10-10-21 19:45 發表
其實呢個喺申請直資前已經要考慮嘅問題,總唔可以要哂最好嘅,冇人會幫到你,決定始終要自已做。

另一個想法,家姐入咗EC,妹妹入EC都唔喺難事!

...

醒目開學勳章

好唔好的是個人標準
有人是已DGJS/DBS等的學校學生公開試成績來定是否好學校
有人是已學校的老師/教育的方向/是否適合小朋友為好學校
我是後者
如果你不覺得好而去考EC,不是很怪嗎?
而如果你有看我之前的BK留言
應該知道HY是我的dram school(津貼)
但得3班,90個位,扣埋世襲,20分機會都不高
如果唔係,你都唔會申請EC
但話有說回來,我一直的意見是,不要申請DSS作後備
DSS不是作水泡的,尤其是你的情況
只有令你自己煩惱
如果你咁喜歡HY,應該申請如True Light等私立,不會影響自行及大抽獎的機會

原帖由 Rubyhoward 於 10-10-22 00:12 發表
請問播道怎樣好法? If compared with Pui Ching, which one is better?

醒目開學勳章

EC跟你舉的例不同
我唔嬲學校,但不等於她是公平
1. 她截止申請是得一輪,LOGOS是2輪
2. 她是offer了相同一批申請人有2天面試,而LOGOS是2批面試完成後,按照成績安排second interview,即大家機會相等, 而EC是同一批申請,卻有人未interview已經知道了學額已經在減少,即機會率低
3. 如果學校是這樣安排,應該在申請時說明,第2天面試的是面對如此的情況,那家長會comfortable一些

我能平常心是我相信神當中有旨意,有足夠的恩典及最好的安排
但真的做得/安排得唔好

原帖由 bbfan2010 於 10-10-21 23:55 發表
首先恭喜各位已收信的家長,根據以往的資料,此校是一邊面試一邊收生的,與大多數的直資做法一樣,如真道、聖馬加利等…
是否公平及早面試有着數,則見仁見智!
至於第二批面試的家長和小朋友也毋須洩氣,只要盡力而為,一樣有機會被 ...

睇到里個topic已經有d愕然, 跟住諗可能係好似其他學校咁上年既topic比人摷番出lai, 但係睇真d原來係今年ka!

我都係明天先in… 點解咁快出acceptance信既….

我覺得自己個囝既機會已經無o左一大半...

ziyi,
你講中晒我想講ge,
"我唔嬲學校,但不等於她是公平"
"但真的做得/安排得唔好"

原帖由 ziyi 於 10-10-22 02:04 發表
EC跟你舉的例不同
我唔嬲學校,但不等於她是公平
1. 她截止申請是得一輪,LOGOS是2輪
2. 她是offer了相同一批申請人有2天面試,而LOGOS是2批面試完成後,按照成績安排second interview,即大家機會相等, 而EC是同一批申請 ...
‹ 上一主題|下一主題