用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道取錄信
樓主: FeiSeeNai
go

播道取錄信 [複製鏈接]

我是在23/10 in 的, 如我冇估錯, 有個男人入黎講野, 應該係校長, 佢話, 9/10, 已經in左千幾人, 今日就只有2百幾人, 所以相信流程會好快, 咁佢地都已經出左部份offer letters, 但叫我地唔使担心, 因為每年都一定有小朋友唔去註冊, 所以會不斷後補, 直至滿額為止.

希望以上資料可以令大家安心一點.

原帖由 ziyi 於 10-10-23 13:26 發表
今天跟囡囡去了播道,囡囡玩得很開心,盡了力,只有交托主
但我是一個很蠢的人,很坦白的人
對負責見我及妻子的老師說了自己的感受,當知道未來之前已經有人收到offer,知道自己的囡囡的機會唔高,但我仍然無悔,及喜歡學校
...

ZIYI - 我知你很早已做定EC 功課. 希望你好快收到OFFER 啦. 各位家長努力啊.

醒目開學勳章

俾給主吧...只要囡囡盡了力去玩...什麼結果都可以
而且...暫時都未收到任何一間的reject letter
不過今個星期到下個星期都可能會出現咁的情況
by the way,亦有一些已收,亦有進入final round的
所以什麼都好啦,只希望唔好發惡夢就好
昨晚才突然發了惡夢,嚇醒了

原帖由 mandy_lee 於 10-10-25 12:08 發表

ZIYI - 我知你很早已做定EC 功課. 希望你好快收到OFFER 啦. 各位家長努力啊.

播道書院取錄信>>>>不公平

我是在23/10 in 的, 如我冇估錯, 有個男人入黎講野, 應該係校長, 佢話, 9/10, 已經in左千幾人, 今日就只有2百幾人, 所以相信流程會好快, 咁佢地都已經出左部份offer letters, 但叫我地唔使担心, 因為每年都一定有小朋友唔去註冊, 所以會不斷後補, 直至滿額為止.

....年年都唔同......好難作決定..有些家長1個人hold住幾個offer.....
咁總共係咪1300人加200人左右申請
1500人選150人
1:10 難度好高呀 wa ha ha
咁有無人知道2/11或之前仍未收到信咁點算?

The school has mentioned will send out letter by 2/11, no matter accept / reject / waiting, you will have a letter by that date, if still not yet got the reply, simply call the school then.

原帖由 yy1013 於 10-10-25 13:59 發表
我是在23/10 in 的, 如我冇估錯, 有個男人入黎講野, 應該係校長, 佢話, 9/10, 已經in左千幾人, 今日就只有2百幾人, 所以相信流程會好快, 咁佢地都已經出左部份offer letters, 但叫我地唔使担心, 因為每年都一定有小 ...

我第一日in播道都未有信. LHT就收到喇.

剛打去播道問. 職員話無得在電話問. 佢話會分批出信,總之11月2日前出曬信. 我估佢會收左10月27/28個兩日先, 再出second batch的offer.

我問她若郵遞有誤怎麼辦,她說11月2日仍收不到信,可打電話去學校問.

唯有等,看看29/30有無信.

Evangel College

播道講明無waiting wor.............

原帖由 yy1013 於 10-10-25 17:06 發表
播道講明無waiting wor.............

請問如冇WAITING, 咁點樣收生直到滿為止? 如果頭幾輪既OFFER都有人放棄, 咁係咪剩餘既位會係留比"烤"門既人呢? 即係11月2日前一係收OFFER信, 一係REJECT信?

As per my experience, 上年冇WAITING, 有人放棄便由"叩門"後補 (more than 20 vacancies for last year)

"叩門" 有 2nd IN, mostly in May/ June, so lots of "後補" were admitted in June. Not sure if it is the same for this year.   

原帖由 Hellomimi112 於 10-10-25 22:40 發表

請問如冇WAITING, 咁點樣收生直到滿為止? 如果頭幾輪既OFFER都有人放棄, 咁係咪剩餘既位會係留比"烤"門既人呢? 即係11月2日前一係收OFFER信, 一係REJECT信? ...

諷刺

收生標準不符合....唔收
但又可以叩門..........
咁學校鍾意家長有誠意la..................

我一直都feel到播道係好著重家長既誠意,不論第一round要見家長or之後叩門,較諸好多學校只睇小朋友表現,ec係略有不同。以上純係個人感覺。

其實亦有好多offer咗的家長, 只當ec的後備, 佢哋寧願比錢hold住個位, 繼續等其他學校的offer, 唔到最後都唔release d 位出嚟!! 咁學校就算幾公平, 都冇用啦!! 所以, 只要唔好放棄, 仲有機會...

多謝各位熱心家長鼓勵,聽完你們的留言,心情都冇咁絕望。咁2nd in 又會考D乜 ? 等我同我囡囡可以早D做準備la.....

struggle

快d 2/11 唔想等到6月................

回覆 129# meowmi 的文章

請問所謂"叩門"即係要自己寫信去學校希望得到再INTERNEW既機會呢?

這幾天都未收到信, 是否1st batch已定了.!

要等這兩天註冊情況, 再寄出second batch的offer.

唯有等...>0<

yes

last year I wrote 2 letters/ month to the principal (from Nov 2009 - May 2010)

原帖由 Hellomimi112 於 10-10-26 21:56 發表
請問所謂"叩門"即係要自己寫信去學校希望得到再INTERNEW既機會呢?

The deadline for registration of the 1st batch is today, then they may collect all information together with those interviewed on 23/10, and send out the 2nd batch of letters (should send out within this week). Good luck!

原帖由 Joyfulkid 於 10-10-27 13:44 發表
這幾天都未收到信, 是否1st batch已定了.!

要等這兩天註冊情況, 再寄出second batch的offer.

唯有等...>0

等得好苦.......

2/11

快d 2/11 la.......重未有信呀
‹ 上一主題|下一主題