用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道取錄信
樓主: FeiSeeNai
go

播道取錄信

EC係愛心學校, 無理由唔收細佬妹, 除非容易睇得出小朋友真的合不來.

原帖由 bobbbby 於 10-10-22 10:40 發表
但係簡介會當日,校長強烈暗示,只要收左你個小朋友,之後有幾多個弟妹,學校都會收哂~~~
~easybring~

原帖由 yy1013 於 10-10-22 09:50 發表
LHT都係27/10公佈結果...EC係2/11
唔通佢地驚撞期......爭學生?

會有此情況嗎?直資應可同時註冊兩間,是鳴?

醒目開學勳章

我又聽唔到,唔通我撞"龍"
而且,以上年真實的情況,有些有哥哥姊姊在校唔收的發生

原帖由 bobbbby 於 10-10-22 10:40 發表
但係簡介會當日,校長強烈暗示,只要收左你個小朋友,之後有幾多個弟妹,學校都會收哂~~~

據我所知....23/10本來是預留打風改期用..或者家長要求改期用.....其他所有人都是在9/10 interview的 ....

醒目開學勳章

如果是這樣安排,是否應該在申請簡介上說明
而且無論是否這樣,但同一批申請人,未面試晒就出信
就一定給安排了第2天的家長不Comfortable

原帖由 gegemok 於 10-10-22 11:50 發表
據我所知....23/10本來是預留打風改期用..或者家長要求改期用.....其他所有人都是在9/10 interview的 ....

原帖由 gegemok 於 10-10-22 11:50 發表

我是親身交表的, office 書記亦是這樣對我說; 不過她也提及另一可能性是"太多申請人, 不能一天內完成, 會安排23/10".  但沒有給我option / priority.

所以我看到bk 有人說在交表時要求23/10便可以, 我心也覺得不公平, 因為書記沒給我這安排.

我都有聽到; 仲話叫我地家長放心再生.

我估學校第一批收既人唔會占晒全部學位,應該有預留學位比第二批人,ziyi,以你一向既求知精神,我建議你聽日去面試時問下校長,我覺得佢會有個合理解釋比你,我覺得學校咁做,實有佢既原因,冇人想比人鬧.
我噚日收到取錄信,我會留位.
心儀播道既家長,冇咁容易放棄,上天要考驗大家既誠意.
ziyi,請check pm.

醒目開學勳章

恭喜你
你總於可以放下心頭大石了

原帖由 ggoo 於 10-10-22 12:11 發表
我估學校第一批收既人唔會占晒全部學位,應該有預留學位比第二批人,ziyi,以你一向既求知精神,我建議你聽日去面試時問下校長,我覺得佢會有個合理解釋比你,我覺得學校咁做,實有佢既原因,冇人想比人鬧.
我噚日收到取錄信 ...

LHT

business is business......不過唔緊要...in左先.反正都係聽天悠命

呢個世界邊有公平, 總知唔係一次過發信真係好有問題攞..對23號既小朋友...不公平..........
SCORING ?????? How to assess ????

ziyi:
多謝,我個心依家感覺踏實著.

原帖由 ziyi 於 10-10-22 12:15 發表
恭喜你
你總於可以放下心頭大石了

講得無錯, lee o的係學校行政問題, 收生權在學校, 佢鍾意點都得, 唔in就收都得, 但佢咁做只會朝人話柄, 對學校聲譽有負面影響.

算啦...成個小一申請裡面...老實講那有一些公平事!!??

做好自己本份,對得住自己,對得住個仔就是了.......其他人d野...邊control到...

各位家長,努力~

醒目開學勳章

如果我能找到時間掉下我老婆大人
我一定會問校長

原帖由 ggoo 於 10-10-22 12:24 發表
ziyi:
多謝,我個心依家感覺踏實著.

Our interview was in the morning and no brother/ sister currently in EC.

A friend of mine called the school this morning and found out that some offer letters not yet posted.  Good luck.

原帖由 Chickee 於 10-10-22 09:42 發表
恭喜晒!希望我都有份。

請問你係9號in幾點架? 我係下午in, 唔知會唔會按interview時間分批寄信?

平常心…得之,我幸;不得,我命,如是而矣。
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

ziyi:
你照計有時間撇開你老婆,因為登記資料時你可以一個人去排隊登記,你老婆大人就同個女坐響度等安排面試.
請check  pm.
祝你成功.

原帖由 ziyi 於 10-10-22 12:35 發表
如果我能找到時間掉下我老婆大人
我一定會問校長

本人昨晚收工回家查看信箱得到收生通知,真是歡喜萬分,並隨即致電老公分享喜訊。

大家開心的原因除了因小女獲得心儀的學校收錄外,還有學校十分體恤我們家長非常緊張及熱切期待的心情,盡早發信讓家長可望放下心頭大石,本人認為學校此舉是很籍得讚賞的!

至於有人認為此做法對23/10面試的小朋友不公平,請各位先回想一下,當初為何揀選播道呢,相信大部份人都認同該校的辦學理念,同時校長及各位老師員工的努力亦功不可末,所以我們應該相信學校現有的安排,必定有他可取的原因。

如有家長因此事便對學校產生懷疑或負面的影响,試問又怎可將小孩子交予播道呢?

希望各位能多體諒、少批評,我們的言行對小朋友的影響很大啊!拜託!

Thanks a lot.  I will accept the offer and give up lucky draw.

Good luck for the interview!

原帖由 ziyi 於 10-10-21 16:23 發表
對不起!
只掛著說自己的
忘記了恭喜,EC是一間好學校,除非你心儀的是津貼學校,而成功在望(夠分)
否則,去馬注冊啦

不如問下大家:第一條問題 (有其他學校收,你點揀)你地點答架??

我直頭話佢聽:我到時先揀 …咁係丫馬,如果( 只係如果咋 ) DxS、SPCx收,你係咪真係揀EC先

我覺得我起碼無老點佢先丫…
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?